Κυβερνητικοί επίτροποι στίς τράπεζες πού θα μπούν στο πρόγραμμα. Καταργούνται τα μπόνους τών golden boys. Κινείται η κυβέρνηση, λαικίζει το ΠΑΣΟΚ.


Συμβούλιο «αστυνόμευσης» των τραπεζών
Δημιουργείται εποπτικό όργανο με κυβερνητικούς επιτρόπους που θα ελέγχουν δάνεια και μισθούς
▅ Το Δημόσιο θα ενισχύσει την Εθνική με περίπου €1 δισ., τη Εurobank με €900 εκατ., την Πειραιώς με €700 εκατ. και την Αlpha Βank με €600 εκατ.

▅ Εκπρόσωπος του Δημοσίου θα συμμετέχει στο ΔΣ των τραπεζών και θα έχει δικαίωμα βέτο και στην πολιτική διανομής των κερδών

▅ Ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε τη δημιουργία Συμβουλίου Εποπτείας εφαρμογής του σχεδίου ενίσχυσης των τραπεζών με το πακέτο των 28 δισ. ευρώ.....

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Συμβούλιο «αστυνόμευσης» των τραπεζών
Δημιουργείται εποπτικό όργανο με κυβερνητικούς επιτρόπους που θα ελέγχουν δάνεια και μισθούς
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΟΝ. ΣΤΑΜΠΟΓΛΗΣ
▅ Το Δημόσιο θα ενισχύσει την Εθνική με περίπου €1 δισ., τη Εurobank με €900 εκατ., την Πειραιώς με €700 εκατ. και την Αlpha Βank με €600 εκατ.

▅ Εκπρόσωπος του Δημοσίου θα συμμετέχει στο ΔΣ των τραπεζών και θα έχει δικαίωμα βέτο και στην πολιτική διανομής των κερδών

▅ Ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε τη δημιουργία Συμβουλίου Εποπτείας εφαρμογής του σχεδίου ενίσχυσης των τραπεζών με το πακέτο των 28 δισ. ευρώ

Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης ανακοινώνοντας χθες την ίδρυση Συμβουλίου Εποπτείας των τραπεζών δήλωσε ότι το Δημόσιο θα εξασφαλίσει πρόσθετους πόρους 23 δισ. ευρώ για τις τράπεζες ώστε το 2009 να δίνουν απρόσκοπτα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια και να χρηματοδοτούν τα μεγάλα έργα
ΑΠΕ/ ΕΦΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ
Σ υμβούλιο Εποπτείας εφαρμογής του κυβερνητικού σχεδίου για την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας με το πακέτο των 28 δισ. ευρώ δημιουργείται με απόφαση του υπουργού Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφη και τη σύμφωνη γνώμη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ.Προβόπουλου. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, η απόφαση αυτή είναι προϊόν διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των τραπεζών. Στο Συμβούλιο θα προεδρεύει ο κ. Γ. Αλογοσκούφης και θα συμμετέχουν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος , ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ν. Λέγκας και οι εκπρόσωποι του Δημοσίου στα ΔΣ των τραπεζών που θα ενταχθούν στο σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Το ΣΕΕ θα συνεδριάζει κάθε μήνα. Οι συμμετέχουσες τράπεζες δεν θα μπορούν να καταβάλλουν σε στελέχη τους αποδοχές που να ξεπερνούν το σύνολο των αποδοχών του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, δήλωσε χθες ο κ. Αλογοσκούφης.

Και πρόσθεσε: «Τα πάσης φύσεως μπόνους καταργούνται κατά τη διάρκεια εφαρμογής του σχεδίου.Αυτό θα εξασφαλισθεί με γραπτή σαφή εντολή στον εκπρόσωπο του Δημοσίου που θα ορισθεί, με την οδηγία να εξασκεί το δικαίωμα του βέτο.Για την αποφυγή παρερμηνειών,αυτό θα κυρωθεί και νομοθετικά».

Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε χθες τις τράπεζες «όχημα» για την ενίσχυση της ρευστότητας και επανέλαβε ότι το σχετικό σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή δεν αφορά την ενίσχυση των τραπεζών, αλλά τη στήριξη και την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Είπε επίσης ότι η εφαρμογή του σχεδίου για την ενίσχυση της ρευστότητας είναι «πολύ σημαντική» αφού μέσω αυτού στηρίζονται η ανάπτυξη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η απασχόληση κτλ. σε μια πολύ δύσκολη διεθνή οικονομική κατάσταση και ότι είναι απολύτως συμβατό με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στην ευρωζώνη.

Τα βασικά σημεία του σχεδίου είναι τα εξής:

▅ Προβλέπεται η συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών. Το Δημόσιο θα συμμετέχει με προνομιούχες μετοχές, ενώ οι εκπρόσωποί του στα ΔΣ των τραπεζών θα έχουν δικαίωμα βέτο και στην πολιτική διανομής των κερδών. Οι διοικητές των τραπεζών, οι υποδιοικητές, οι γενικοί διευθυντές και οι αναπληρωτές τους, όπως και οι διευθύνοντες σύμβουλοι, δεν θα μπορούν να αμείβονται περισσότερο από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια εφαρμογής του σχεδίου καμιά από τις συμμετέχουσες τράπεζες δεν θα μπορεί να διανέμει ως μέρισμα στους μετόχους ποσό μεγαλύτερο από το 35% των κερδών της.

▅ Το Δημόσιο θα παρέχει εγγυήσεις για τη λήψη μεσομακροπρόθεσμων δανείων από τις συμμετέχουσες τράπεζες ως το ποσόν των 15 δισ. ευρώ με σκοπό τη συνέχιση της παροχής ρευστότητας από το πιστωτικό σύστημα στην ελληνική οικονομία.

▅ Θα εκδοθούν ειδικά ομόλογα από το Δημόσιο, συνολικού ύψους ως οκτώ (8) δισ. ευρώ. Η επιπλέον χρηματοδότηση που θα προκύψει από τους τίτλους αυτούς θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και για στεγαστικά δάνεια με ανταγωνιστικούς όρους όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

Το Συμβούλιο θα παρακολουθεί την εφαρμογή των ανωτέρω σε ό,τι αφορά τη χορήγηση των δανείων και τους όρους βάσει των οποίων χορηγούνται.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
«Να επωφεληθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις»
Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι η συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών είναι προς όφελος των εργαζομένων και ότι οι εγγυήσεις δεν θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος ούτε το δημόσιο έλλειμμα, ενώ θα υπάρχει και όφελος για τον φορολογούμενο, διότι το Δημόσιο θα εισπράξει μέσω των προμηθειών περίπου 500 εκατ. ευρώ. «Στόχος μας είναι» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών «να μετριαστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, να επωφεληθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και οι μεγαλύτερες, να ενισχυθεί η υλοποίηση των δημοσίων έργων όπως και οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), αλλά και όσοι έχουν δανειστεί ή πρόκειται να δανειστούν». Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει την πολιτική δέσμευση για εγγύηση του συνόλου των καταθέσεων. http://www.tovimadaily.gr//Article.aspx?d=20081031&nid=10209131&sn=&spid=
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ είναι η ποιότητα της εποπτείας, διότι ως γνωστόν τα φυσικά πρόσωπα έχουν την τάση να τα παίρνουν όταν παρουσιαστεί η ευκαιρία.
Οι δικλείδες της εποπτείας των τραπεζών θα κρίνουν τα πάντα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Θαύμα! Θαύμα!
Μπράβο Αλογοσκούφη!
Μπράβο Κωστάκη!
Μπήκε πλαφόν στις αμοιβές των golden boys!
1000 Ευρώ την ΗΜΕΡΑ!

Επιτέλους ΣΕΜΝΑ και ΤΑΠΕΙΝΑ!