Αν η κυβέρνηση πετύχει στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης θα ανακάμψει αν όμως αποτύχει θα καταρρεύσει, πιστεύουν στην κυβέρνηση.


απο το αυριανο βημα.
Μετά τη σημερινή συνάντηση στο Παρίσι ο κ. Κ. Καραμανλής αφοσιώνεται ολοκληρωτικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της διεθνούς κρίσης και στην προστασία των οικογενειακών εισοδημάτων, διαπιστώνοντας ότι οι κλυδωνισμοί στην ευρωπαϊκή οικονομία μετατρέπονται στο ισχυρό επικοινωνιακό όπλο που αναζητούσε για να ξεφύγει από τα αδιέξοδά του και να πείσει και πάλι τους πολίτες ότι αξίζει να τον εμπιστεύονται. Ο Πρωθυπουργός αλλάζει σημαντικά τις επόμενες ημέρες και το πρόγραμμα των υποχρεώσεών του στο εξωτερικό, ενώ έχει ήδη ζητήσει από τους υπουργούς του να δείξουν μεγάλη προσοχή και να μην υποτιμούν καμιά συνέπεια της κρίσης, τονίζοντας ότι στο θέμα αυτό η κυβέρνηση ή θα πετύχει και θα ανακάμψει ή, διαφορετικά, θα καταρρεύσει οριστικά.......

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Οπλο στα χέρια Καραμανλή η κρίση
* Ο Πρωθυπουργός ματαιώνει την επίσκεψή του στο Πεκίνο και επισκέπτεται τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Β. ΧΙΩΤΗΣ
Μετά τη σημερινή συνάντηση στο Παρίσι ο κ. Κ. Καραμανλής αφοσιώνεται ολοκληρωτικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της διεθνούς κρίσης και στην προστασία των οικογενειακών εισοδημάτων, διαπιστώνοντας ότι οι κλυδωνισμοί στην ευρωπαϊκή οικονομία μετατρέπονται στο ισχυρό επικοινωνιακό όπλο που αναζητούσε για να ξεφύγει από τα αδιέξοδά του και να πείσει και πάλι τους πολίτες ότι αξίζει να τον εμπιστεύονται. Ο Πρωθυπουργός αλλάζει σημαντικά τις επόμενες ημέρες και το πρόγραμμα των υποχρεώσεών του στο εξωτερικό, ενώ έχει ήδη ζητήσει από τους υπουργούς του να δείξουν μεγάλη προσοχή και να μην υποτιμούν καμιά συνέπεια της κρίσης, τονίζοντας ότι στο θέμα αυτό η κυβέρνηση ή θα πετύχει και θα ανακάμψει ή, διαφορετικά, θα καταρρεύσει οριστικά.




Ο πρωθυπουργός της Μάλτας κ. Λόρενς Γκόνζι ξεναγεί τον κ. Κ. Καραμανλή στα αξιοθέατα της νήσου


Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να ματαιώσει την επίσκεψή στο Πεκίνο που είχε προγραμματιστεί για τις 23 του μήνα, για να παραμείνει στην Αθήνα και να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της διεθνούς κρίσης. Ταυτόχρονα αποφάσισε να επισκεφθεί την Παρασκευή τη Φραγκφούρτη και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ για να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της κρίσης προτού αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Κ. Καραμανλής θα μεταβεί στη Φραγκφούρτη απευθείας από τις Βρυξέλλες, όπου την Τετάρτη και την Πέμπτη θα συζητήσει με τους ευρωπαίους ομολόγους του τη λήψη συντονισμένων μέτρων για τη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος αλλά και των οικογενειακών εισοδημάτων.

Ο κ. Καραμανλής αναμένει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην επανεκτίμηση των εσόδων που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός, αφού οι στόχοι που έχουν τεθεί θεωρούνται ήδη λόγω της κρίσης άπιαστοι.

Η κατάρρευση μεγάλων τραπεζών στην Ευρώπη τρομοκράτησε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας την κυβέρνηση, που φοβήθηκε ότι το ντόμινο του πανικού θα έφθανε ως την Αθήνα. Ωστόσο από έναν γρήγορο κύκλο επαφών του κ. Γ. Αλογοσκούφη και των συνεργατών του με τους διοικητές των τραπεζών διαπιστώθηκε ότι τα πράγματα στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερα, καθώς οι ελληνικές τράπεζες, κυρίως λόγω του θορύβου που είχε ξεσπάσει με τα δομημένα ομόλογα πριν από ενάμιση χρόνο, είχαν συγκρατηθεί και δεν είχαν επενδύσει σε σύγχρονα προϊόντα υψηλών αποδόσεων αλλά και υψηλού ρίσκου. Μετά την πρώτη διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομίας προς τον Πρωθυπουργό ότι οι ελληνικές καταθέσεις είναι σχετικά θωρακισμένες, ο κ. Καραμανλής έλαβε την απόφαση να τις εγγυηθεί προσωπικά.

Οσοι υπουργοί στην κυβέρνηση Καραμανλή σκέφτονται πολιτικά, το επεσήμαναν την Τρίτη στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. «Πρέπει να αρπάξουμε την ευκαιρία από τα μαλλιά» είπαν ο κ. Γ. Σουφλιάς και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη διεθνή κρίση για να φτάσουμε με ασφάλεια στον Δεκέμβριο και να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό χωρίς σημαντικές αναταράξεις».

Ανάλογες οδηγίες έδωσε στους υπουργούς και ο Πρωθυπουργός: Να εκφράζουν ζωηρή ανησυχία για τη διεθνή κρίση ώστε να φαίνεται καλύτερα στους πολίτες ότι η Ελλάδα είναι ένα ασφαλές νησί σε μια τρικυμιώδη θάλασσα.

Επίδειξη δύναμης και αξιοπιστίας προετοιμάζει την ερχόμενη εβδομάδα και ο κ. Καραμανλής, ο οποίος θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα συζητήσει με τον κ. Νικολά Σαρκοζί, την κυρία Ανγκελα Μέρκελ και τους κκ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Γκόρντον Μπράουν σενάρια διαφυγής από την κρίση. Το Μέγαρο Μαξίμου θα αξιοποιήσει στον μέγιστο βαθμό τις επαφές αυτές του Πρωθυπουργού, αλλά και τις συνομιλίες που θα έχει με τον κ. Τρισέ, για να εκπέμψει το μήνυμα στην κοινή γνώμη ότι ο Πρωθυπουργός θεωρείται ο πιο αξιόπιστος έλληνας συνομιλητής από τους ευρωπαίους ηγέτες.

Ταυτόχρονα προετοιμάζεται μια συντονισμένη επίθεση στο ΠαΣοΚ και προσωπικά στον πρόεδρο του Κινήματος κ. Γ. Παπανδρέου με το επιχείρημα ότι δεν μπορούν να τον εμπιστευθούν οι πολίτες όταν δεν δείχνει διάθεση συνεννόησης ούτε σε αυτά τα θέματα.

Ωστόσο η ολομέτωπη επίθεση κατά του κ. Παπανδρέου θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών, που προγραμματίζεται από τη Βουλή, για τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης. Στη συνεδρίαση αυτή ο κ. Καραμανλής θα υπογραμμίσει ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο δεν δείχνει να παραδειγματίζεται και να ανησυχεί για τη διεθνή κρίση, αλλά αντιθέτως επιδίδεται σε μια ακατάσχετη υποσχεσιολογία και παροχολογία, εξαγγέλλοντας ρυθμίσεις που μόνο για μία χρονιά απαιτούν επιπλέον κονδύλια περίπου 2 δισ. ευρώ.
Δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη Μάλτα
Ετοιμο σχέδιο αλλαγής του νέου προϋπολογισμού
Ετοιμος να παρέμβει αξιοποιώντας τα αποθεματικά του κρατικού προϋπολογισμού, για να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες αλλά και τις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις, δηλώνει ο Πρωθυπουργός, χωρίς ωστόσο να ανησυχεί για τις άμεσες επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην ελληνική οικονομία. Ο κ. Κ. Καραμανλής είχε μια μακρά συνομιλία με τους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στην επίσημη επίσκεψή του στη Μάλτα, υπογραμμίζοντας ότι οι Ελληνες επιδεικνύουν προς το παρόν ψυχραιμία, που βοηθά στην αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων της κρίσης και στρέφουν την προσοχή του ίδιου στην αντιμετώπιση των μεσοπρόθεσμων συνεπειών, όπως είναι η πτώση του ρυθμού ανάπτυξης και οι τάσεις αύξησης της ανεργίας.

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε αποφασισμένος να παρέμβει αν χρειαστεί, για να αντιμετωπίσει αυτού του είδους τα προβλήματα κοινωνικής αναταραχής.

«Είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε αν χρειαστεί. Η ελληνική οικονομία έχει αποθέματα» τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι χρέος του κράτους είναι αυτή την περίοδο να προστατεύσει τους πολίτες και το οικογενειακό εισόδημα και ιδιαίτερα όσους βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι από την πληροφόρηση που έχει δεν πρόκειται να κινδυνεύσει καμία ελληνική τράπεζα. «Στην Ελλάδα δεν έχουμε πρόβλημα με τις τράπεζες. Ούτε με τις μικρές» είπε. «Πρέπει τώρα να επικεντρωθούμε στην πραγματική οικονομία. Να διατηρηθούν ικανοποιητικοί ρυθμοί ανάπτυξης και να αντιμετωπιστούν οι τάσεις αύξησης της ανεργίας» συμπλήρωσε, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι αν χρειαστεί θα λάβει πρόσθετα μέτρα στήριξης των ασθενέστερων τάξεων για να διατηρηθεί η κοινωνική σταθερότητα.

Ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε παράλληλα το χθεσινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του «Βήματος», που ανέφερε πως είναι πιθανό να αναπροσαρμοστούν οι στόχοι και οι προβλέψεις του νέου κρατικού προϋπολογισμού, μέχρι τον Νοέμβριο που θα κατατεθεί το τελικό σχέδιο στη Βουλή. Οπως τόνισε, θα αναμένει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και στη συνέχεια θα αποφασιστεί αν θα πρέπει να υπάρξουν πιο μετριοπαθείς στόχοι, κυρίως στην αύξηση των εσόδων, αλλά και στην αναπροσαρμογή των έκτακτων δαπανών που θα χρειαστούν.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διεθνής κρίση δεν θα επηρεάσει το ενδιαφέρον των επενδυτών για την αγορά της Ολυμπιακής, σημειώνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «οι καλοί επενδυτές δραστηριοποιούνται συνήθως σε περιόδους κρίσεων».

Ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σήμερα στη Σύνοδο των ηγετών των χωρών της ΕΕ που συμμετέχουν στο Eurogroup, το οποίο συγκαλείται εκτάκτως στο Παρίσι. Οπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, δεν έχει ακόμη ενημερωθεί για το σχέδιο των προτάσεων που υποβάλλουν οι ξένοι ηγέτες, αλλά θεωρεί και ο ίδιος πιθανόν να συζητηθούν μέτρα, όπως η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, αλλά και η χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας, για να μπορέσουν πιο άνετα οι κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις στήριξης των οικονομικά αδυνάτων.

Για τον ίδιο λόγο θα επισκεφθεί ο ίδιος τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ την Παρασκευή στη Φραγκφούρτη, ενώ ως τότε θεωρεί πολύ σημαντικό να επιδείξουν ψυχραιμία οι πολίτες και να μην παρασυρθούν από το κακό κλίμα που επικρατεί στις χρηματαγορές.


Το ΒΗΜΑ, 12/10/2008