Νοστιμότατη αθερίνα εχει η Βιστωνίδα (άρα δεν είναι λίμνη) και άρα κανείς δεν έχει δικαιώματα κυριότητας σε αυτήν...

απο τα Νεα.
...........Μιλά ο κ. Γιάννης Διαμαντάκης, που διετέλεσε επί οκτώ χρόνια (κατά την περίοδο 1990-1998) πρόεδρος της κοινότητας Φαναρίου και μετέχει ήδη από τη δεκαετία του ΄60 από διάφορες θέσεις στον συνεταιρισμό των αλιέων της λίμνης Βιστωνίδας. «Ότι είναι λιμνοθάλασσα το γνωρίζουμε εμείς οι ντόπιοι τουλάχιστον από το 1922 που εγκαταστάθηκαν οι γονείς μας, πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, στο Φανάρι και το Πόρτο Λάγος και άρχισαν να την εκμεταλλεύονται. Η Βιστωνίδα δεν είχε ποτέ φράγματα. Ήταν ανοιχτή και πήγαινες ελεύθερα μέσα και ψάρευες, διασχίζοντας τη θάλασσα. Πριν από τον Πόλεμο υπήρχε ένας τελωνειακός ο οποίος κατακρατούσε για λογαριασμό του Δημοσίου το 30% των αλιευμάτων», λέει. .........
Το γεγονός ότι η Βιστωνίδα είναι λιμνοθάλασσα αποδεικνύεται και από τον μεγάλο αριθμό ψαριών ανοιχτής θαλάσσης όπως είναι η αθερίνα η οποία αλιεύεται σε ποσότητες που ξεπερνούν τους 200 τόνους ετησίως, πέρα από τα γριβάδια και τα χέλια που κατ΄ εξοχήν αναπτύσσονται σε ζώνες με γλυκά ή υφάλμυρα νερά όπως είναι το νερό της Βιστωνίδας

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
«Ποια λίμνη; Αθερίνα ψαρεύουμε»
Οι 200 τόνοι του θαλασσινού ψαριού που αλιεύονται στη Βιστωνίδα επιβεβαιώνουν ότι είναι λιμνοθάλασσα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δάμων Δαμιανός
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008


«Η Βιστωνίδα είναι λιμνοθάλασσα. Ποτέ δεν υπήρξε κλειστή λίμνη. Συνεπώς, κανείς δεν έχει δικαίωμα κυριότητας σε αυτήν και αυτό προκύπτει αβίαστα και από τις συμβάσεις που ανανεώνουμε ως αλιευτικός συνεταιρισμός κάθε δέκα χρόνια αποκλειστικά και μόνο με το Ελληνικό Δημόσιο».

Μιλά ο κ. Γιάννης Διαμαντάκης, που διετέλεσε επί οκτώ χρόνια (κατά την περίοδο 1990-1998) πρόεδρος της κοινότητας Φαναρίου και μετέχει ήδη από τη δεκαετία του ΄60 από διάφορες θέσεις στον συνεταιρισμό των αλιέων της λίμνης Βιστωνίδας. «Ότι είναι λιμνοθάλασσα το γνωρίζουμε εμείς οι ντόπιοι τουλάχιστον από το 1922 που εγκαταστάθηκαν οι γονείς μας, πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, στο Φανάρι και το Πόρτο Λάγος και άρχισαν να την εκμεταλλεύονται. Η Βιστωνίδα δεν είχε ποτέ φράγματα. Ήταν ανοιχτή και πήγαινες ελεύθερα μέσα και ψάρευες, διασχίζοντας τη θάλασσα. Πριν από τον Πόλεμο υπήρχε ένας τελωνειακός ο οποίος
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΦΡΑΓΜΑΤΑ
«Η Βιστωνίδα δεν είχε ποτέ φράγματα. Ήταν ανοιχτή και πήγαινες ελεύθερα μέσα και ψάρευες, διασχίζοντας τη θάλασσα».
κατακρατούσε για λογαριασμό του Δημοσίου το 30% των αλιευμάτων», λέει.

«Μετά το 1944 οι γονείς μας ίδρυσαν συνεταιρισμό, υποθηκεύοντας όλα τους τα υπάρχοντα αλλά και πάλι οι όροι του Ελληνικού Δημοσίου ήταν ληστρικοί αφού τους υποχρέωνε να του αποδίδουν σε χρήμα ποσό ίσο με την αξία 120 τόνων ψαριών κάθε χρόνο. Το 1964 αυτή η σύμβαση άλλαξε, αφού πλέον το Δημόσιο απαιτούσε την απόδοση του 20% της αξίας των ψαριών, γεγονός που βελτίωσε την κατάσταση για όλους μας, αλλά η πραγματικά σημαντική αλλαγή συντελέστηκε το 1982 από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου όταν οι απαιτήσεις του Δημοσίου έπεσαν στο 10%. Τότε πραγματικά ζήσαμε τις χρυσές μέρες της Βιστωνίδας και οι ψαράδες της περιοχής κατόρθωσαν να δημιουργήσουν περιουσίες», τονίζει εμφατικά ο βετεράνος συνεταιριστής.

Ψάρια ανοιχτής θαλάσσης
Το γεγονός ότι η Βιστωνίδα είναι λιμνοθάλασσα αποδεικνύεται και από τον μεγάλο αριθμό ψαριών ανοιχτής θαλάσσης όπως είναι η αθερίνα η οποία αλιεύεται σε ποσότητες που ξεπερνούν τους 200 τόνους ετησίως, πέρα από τα γριβάδια και τα χέλια που κατ΄ εξοχήν αναπτύσσονται σε ζώνες με γλυκά ή υφάλμυρα νερά όπως είναι το νερό της Βιστωνίδας. «Όλα αυτά τα χρόνια που δραστηριοποιούμαι στον συνεταιρισμό, ουδέποτε οι μοναχοί από το Άγιον Όρος εμφανίστηκαν ώστε να εγείρουν οποιαδήποτε απαίτηση απέναντί μας. Ούτε να μας βάλουν όρους για την εκμετάλλευση της λιμνοθάλασσας ούτε βέβαια να μας ζητήσουν κάποια αντιπαροχή για το γεγονός ότι την εκμεταλλευόμασταν. Εμείς τους μοναχούς τους βλέπαμε μόνο στο πανηγύρι του Αγίου Νικολάου, όταν τους φιλοξενούσαμε, τους δίναμε φρέσκα ψάρια και περνούσαμε μαζί τους αρμονικά», λέει ο κ. Διαμαντάκης και προσθέτει: «Εμείς εδώ και τρεις γενιές γνωρίζουμε μόνο το Ελληνικό Δημόσιο και με αυτό συνήπταμε δεκαετείς συμβάσεις. Μόνο μετά το 1990, όταν ήμουν πρόεδρος της κοινότητας Φαναρίου, εμφανίστηκαν κάποιοι μοναχοί που ενδιαφέρθηκαν για να γίνουν κάποια έργα εκβάθυνσης μέσα στη λίμνη, αλλά εμείς τους απαντήσαμε χωρίς δεύτερη κουβέντα ότι δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα σε έναν χώρο που ανήκει στο Δημόσιο αν πρώτα δεν πάρουμε την άδεια του Δημοσίου. Από τότε μάθαμε γι΄ αυτούς, μόνο όταν η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια».

Μόνο στη νησίδα Μπουρού
Όπως αποκαλύπτει ο κ. Διαμαντάκης, από τις συμβάσεις που υπογράφονται ανάμεσα στον αλιευτικό συνεταιρισμό και το Ελληνικό Δημόσιο, προκύπτει ότι η Μονή Βατοπαιδίου στοιχειοθετεί δικαίωμα κυριότητας στα 19/32 της νησίδας Μπουρού όπου βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου. «Στην υπόλοιπη έκταση της νησίδας ασκούσαμε ελεύθερη δραστηριότητα και μάλιστα κάθε νέο μέλος που μπαίνει στον συνεταιρισμό καταθέτει και μια εγγύηση για την εκμετάλλευση του κομματιού της νησίδας που δεν ανήκει στη Μονή. Όλα όμως αυτά αφορούν μια ελάχιστη έκταση που περιβάλλει την νησίδα. Σε καμία περίπτωση δεν προκύπτουν δικαιώματα της μονής στα 45.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα όπου εκτείνεται η Βιστωνίδα».
Αλαβάνος: Η σκήτη του Εφραίμ έπρεπε να είναι στον Κορυδαλλό


ΕΔΡΑ ΜΑΦΙΑΣ είναι ορισμένες μονές του Αγίου Όρους για τον Αλέκο Αλαβάνο, που σχολίασε χθες ότι η σκήτη του ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ θα έπρεπε να βρίσκεται στον Κορυδαλλό.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας σε συλλαλητήριο που διοργάνωσε στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς επιτέθηκε στην ηγεσία της Μονής Βατοπαιδίου ζητώντας «τον κολασμό της εδώ και τώρα» και προειδοποίησε τον κ. Εφραίμ να μην απειλεί με προσφυγές στο ευρωπαϊκό δικαστήριο μιμούμενος τον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ «διότι δεν θα έχει καμία τύχη».

Συγχρόνως, ο κ. Αλαβάνος παρατήρησε ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να σιωπά «στο θράσος της Μαφίας που έχει εγκατασταθεί στην ηγεσία του Βατοπαιδίου» και ανέφερε ότι μολονότι «δεν τους βάζουμε όλους στην ίδια μοίρα» κάπου η σιωπή σημαίνει συνενοχή.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι το κόμμα του θα προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία σχετικά με τη διευθέτηση των εκτάσεων που παραχωρήθηκαν, είτε είναι δημόσιες είτε δημοτικές είτε ιδιωτικές, με τέτοιο τρόπο που θα αμφισβητούνται τα χρυσόβουλα και τα φιρμάνια, θα ζητήσει σε όλες τις υποθέσεις του Βατοπαιδίου και της Βιστωνίδας που εκδικάζονται στα δικαστήρια να παρίσταται το Δημόσιο είτε διεκδικώντας τη δική του περιουσία είτε στηρίζοντας την περιουσία της Αυτοδιοίκησης και των κατοίκων και παράλληλα θα καταθέσει ερωτήσεις για κάθε μία ξεχωριστά περίπτωση και σε επίπεδο Χαλκιδικής και σε επίπεδο όλης της Ελλάδας, όπου υπάρχουν αμφισβητούμενες εκτάσεις.

* Αποχή από τα βουλευτικά έδρανα κατά τη διάρκεια του σημερινού αγιασμού στη Βουλή για την έναρξη των εργασιών της β΄ Συνόδου θα κάνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέκος Αλαβάνος εξήγησε ότι το κόμμα του εκτιμά τη μετριοπάθεια και τη διαλλακτικότητα του νέου Αρχιεπισκόπου που θα τελέσει τον αγιασμό, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει τα έδρανά του κενά για να θυμίσει την περίπτωση της Βιστωνίδας, της Μονής Τοπλού και να επισημάνει την ανάγκη για νομικό χωρισμό Κράτους και Εκκλησίας.