Ηταν χαφιές ο Κούντερα;

απο βημα.
Ο Μίλαν Κούντερα, δημιουργός του περίφημου έργου «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι», είχε καταδώσει το 1959 έναν φοιτητή στην κομμουνιστική αστυνομία της Τσεχοσλοβακίας. Βάσει μάλιστα της κατάθεσής του, ένα τρίτο άτομο καταδικάστηκε σε κάθειρξη 22 ετών. Οι ισχυρισμοί αυτοί αναφέρονται σε δημοσίευμα του τσεχικού περιοδικού «Respekt», το οποίο παραθέτει και σχετικά ντοκουμέντα. Αργά χθες ο 79χρονος συγγραφέας, ο οποίος ζει από το 1975 στη Γαλλία, διέψευσε τις αποκαλύψεις του περιοδικού........

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Ο Μίλαν Κούντερα, δημιουργός του περίφημου έργου «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι», είχε καταδώσει το 1959 έναν φοιτητή στην κομμουνιστική αστυνομία της Τσεχοσλοβακίας. Βάσει μάλιστα της κατάθεσής του, ένα τρίτο άτομο καταδικάστηκε σε κάθειρξη 22 ετών. Οι ισχυρισμοί αυτοί αναφέρονται σε δημοσίευμα του τσεχικού περιοδικού «Respekt», το οποίο παραθέτει και σχετικά ντοκουμέντα. Αργά χθες ο 79χρονος συγγραφέας, ο οποίος ζει από το 1975 στη Γαλλία, διέψευσε τις αποκαλύψεις του περιοδικού λέγοντας ότι δεν γνωρίζει κανέναν Μίροσλαβ Ντβόρατσεκ (σ.σ.: όπως ονομάζεται σύμφωνα με το δημοσίευμα ο άνθρωπος που καταδόθηκε). «Είμαι κατάπληκτος από μια υπόθεση για την οποία δεν γνώριζα τίποτε μέχρι χθες, για ένα γεγονός που δεν συνέβη ποτέ» δήλωσε.

«Σήμερα,στις 16.00,ο φοιτητής Μίλαν Κούντερα, γεννηθείς την 1η Απριλίου του 1929 στο Μπρνο, παρουσιάστηκε ενώπιον της υπηρεσίας για να αναφέρει ότι κάποιος φοιτητής θα συναντηθεί το απόγευμα με τον Μίροσλαβ Ντβόρατσεκ... Ο τελευταίος είναι λιποτάκτης από τον στρατό και την άνοιξη του προηγούμενου έτους είχε μεταβεί στη Γερμανία, όπου είχε εισέλθει παρανόμως» αναφέρει η έκθεση της αστυνομίας που υπάρχει ακόμη στα γενικά αρχεία του κράτους με την κωδική ονομασία 624/1950.

Μετά την καταγγελία ο Μίροσλαβ Ντβόρατσεκ συνελήφθη και οδηγή θηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης, που τον καταδίκασε σε κάθειρξη 22 ετών. Δεν εξέτισε την ποινή του σε φυλακή, αλλά οδηγήθηκε σε στρατόπεδο καταναγκαστικών έργων σε ορυχείο ουρανίου, όπως πολλοί άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι εκείνη την εποχή, καθώς το σύστημα εφάρμοζε τον σωφρονισμό μέσω της σκληρής εργασίας.

Ο κ. Ντβόρατσεκ κατάφερε να επιβιώσει κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Οταν αποφυλακίστηκε το 1963, ο Μίλαν Κούντερα μόλις είχε εκδώσει τη συλλογή διηγημάτων «Γελοίοι έρωτες», με την οποία έκανε τα πρώτα του βήματα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού «Respekt».

Την εποχή εκείνη ο κ. Κούντερα ήταν 21 χρόνων και σύμφωνα με το δημοσίευμα δεν γνώριζε προσωπικώς τον φοιτητή που κατήγγειλε, αλλά μετέφερε στην αστυνομία πληροφορίες που είχε ακούσει από τρίτο άτομο. Ο κ. Ντβόρατσεκ, τσέχος πιλότος, είχε φύγει από την Τσεχοσλοβακία το 1948, όταν η χώρα πέρασε στον έλεγχο του Κομμουνιστικού Κόμματος. Σε στρατόπεδο προσφύγων στο Μόναχο είχε στρατολογηθεί από μια τσεχοσλοβακική αντικομμουνιστική οργάνωση που χρηματοδοτούνταν από τους Αμερικανούς και στη συνέχεια επέστρεψε στη χώρα του για να εργαστεί ως ταχυδρόμος, αλλά στην πραγματικότητα για να κατασκοπεύει το Κόμμα. Ο Μίροσλαβ Ντβόρατσεκ είναι σήμερα 80 ετών και ζει στη Σουηδία.http://www.tovimadaily.gr//Article.aspx?d=20081014&nid=10064963&sn=&spid=