Δείτε μια ιστορία με εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών στο Αγιο Ορος.

Είναι απο το Μακεδονικο πρακτορείο ειδήσεων με ημερομηνία 13/1/98.

Την ευθύνη της παράδοσης της “Ιστορίας” του Παϊσιου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Σόφιας, το 1996, ανέλαβε ο πρώην αρχηγός των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών, Μπρίγκο Ασπαρούχοφ, χθες βράδυ, στην εκπομπή “Εκιπ 4” της βουλγαρικής κρατικής τηλεόρασης.

“Δεν την παρέδωσα προσωπικά εγώ, αλλά αναλαμβάνω τις ευθύνες”, είπε ο Ασπαρούχοφ, αποκαλύπτοντας ότι το πρωτότυπο της “Ιστορίας” βρισκόταν ήδη στα χέρια των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών, πριν ο ίδιος αναλάβει την αρχηγία........

ολο το αρθρο στο πρώτο σχόλιο (πατήστε εδώ)

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΤΗΣ “ΙΣΤΟΡΙΑΣ” ΤΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

Την ευθύνη της παράδοσης της “Ιστορίας” του Παϊσιου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Σόφιας, το 1996, ανέλαβε ο πρώην αρχηγός των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών, Μπρίγκο Ασπαρούχοφ, χθες βράδυ, στην εκπομπή “Εκιπ 4” της βουλγαρικής κρατικής τηλεόρασης.

“Δεν την παρέδωσα προσωπικά εγώ, αλλά αναλαμβάνω τις ευθύνες”, είπε ο Ασπαρούχοφ, αποκαλύπτοντας ότι το πρωτότυπο της “Ιστορίας” βρισκόταν ήδη στα χέρια των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών, πριν ο ίδιος αναλάβει την αρχηγία.

Σύμφωνα με τον Ασπαρούχοφ, οι προκάτοχοί του αποφάσισαν να αφαιρέσουν το ιστορικό κειμήλιο από τη Μονή Ζωγράφου του Αγίου Ορους, έπειτα από πληροφορίες που έλαβαν για τις προθέσεις “ενός Βούλγαρου μετανάστη και ενός Ελληνα πολίτη να κλέψουν το χειρόγραφο και να το πωλήσουν στη Γερμανία, έναντι του ποσού του μισού εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων”.

Ο πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών ισχυρίστηκε ακόμη ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας είχε ενημερώσει το αντίστοιχο ελληνικό υπουργείο, “το οποίο όμως δεν έλαβε μέτρα”.

“Αυτή δεν είναι κλοπή, αλλά επιτυχής προσπάθεια διάσωσης της Ιστορίας”, ισχυρίστηκε ο Ασπαρούχοφ.

Υπενθυμίζεται ότι το σκάνδαλο με την “Ιστορία” του Παϊσίου ξέσπασε το 1991, όταν ο πρώην διευθυντής της εφορίας “Ζωγράφου”, Πέταρ Μιτάνοφ, δήλωσε ότι το χειρόγραφο βρίσκεται στη Βουλγαρία. Το 1996 ανώνυμος άνδρας άφησε το χειρόγραφο, τυλιγμένο σε μια εφημερίδα, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Σόφιας. Από τη γνωμάτευση εμπειρογνωμόνων προέκυψε ότι πρόκειται για πρωτότυπο της “Ιστορίας”.

Επειτα από σχεδόν ένα χρόνο αντιπαραθέσεων γύρω από την “τύχη” του κειμηλίου, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ και το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας, αποφάσισαν την επιστροφή του στη Μονή Ζωγράφου, η οποία και έγινε σήμερα, 13 Ιανουαρίου.

Το θέμα της επιστροφής της “Ιστορίας” στο Αγιον Ορος, είναι κεντρικό θέμα του σημερινού Τύπου της Σόφιας.

“Η Ιστορία του Παϊσίου έπρεπε να επιστραφεί στη Μονή Ζωγράφου”, γράφει η εφημερίδα “Ντεμοκράτσια”, σύμφωνα με την οποία “ η κλοπή του χειρογράφου και η “δωρεά” του αργότερα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ναρκοθέτησε τις ελληνοβουλγαρικές διπλωματικές σχέσεις, τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που τάσσεται υπέρ της πλήρους ένταξης της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ”.

Κατά την εφημερίδα, σήμερα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η “Ιστορία” του Παϊσίου εκλάπη από τη βουλγαρική ασφάλεια με τη sumdqol^ του επίσημου βουλγαρικού κράτους τη δεκαετία του ΄80 και αργότερα μεταφέρθηκε στη Βουλγαρία για “εθνική εκμετάλλευση”.

“Καμία βουλγαρική κυβέρνηση μετά το 1989 δεν θέλησε να δεσμευτεί για την επιστροφή της Ιστορίας. Το θέμα αυτό ερχόταν στην επικαιρότητα, όταν κάποιοι κυκλοι επιζητούσαν φθηνή δημαγωγία για να αποσπάσουν ψήφους από το εκλογικό σώμα”, τονίζει η εφημερίδα .

Αντίθετη θέση εκφράζει η εφημερίδα “Σταντάρτ”, η οποία υποστηρίζει : “Αν είχαμε προσωπικότητες σαν τη Μελίνα Μερκούρη, το χειρόγραφο δεν επρόκειτο να επιστρέψει στον Αθω”.

“Οποιοι και αν είναι οι λόγοι για τους οποίους επιστρέφεται, θα έπρεπε να είχε ερωτηθεί και η κοινή γνώμη της Βουλγαρίας, τη στιγμή που σε διάστημα 15 μηνών 632.000 άνθρωποι επισκέφτηκαν το Ιστορικό Μουσείο για να δουν το ιερό κειμήλιο. Πολύ δε περισσότερο που πολύ δύσκολα κάποιος Βούλγαρος μπορεί να επισκεφτεί το Αγιον Ορος”, καταλήγει η εφημερίδα.

Τέλος, η εφημερίδα “Ντούμα” της Σόφιας σημειώνει ότι ο διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Μπ.Ντιμιτρόφ, “διατηρεί τις επιφυλάξεις του για την ορθότητα της απόφασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Π.Στογιάνοφ, την οποία θεωρεί προϊόν του γοητευτικού ρομαντισμού του στην πολιτική”.

Χθες με επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο Στογιάνοφ, ο βουλευτής του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ι.Ατανάσοφ, παρομοίασε αυτούς που περίμεναν έξω από το Ιστορικό Μουσείο, με τους στρατιώτες του Σαμουήλ πριν από την τύφλωσή τους. “Αυτό δεν σας συγκινεί, προκειμένου να μην δώσετε την Ιστορία στους Ελληνες;”, αναρωτιέται ο Ι.Ατανάσοφ.