Γιάννης Λούλης: Το ΠΑΣΟΚ έχει μπροστά ένα πολύ πιο ανηφορικό δρόμο απ’ ό,τι δείχνουν στατικές και επιφανειακές εκτιμήσεις.(ΣΣ Δέν κάνει το παιδί)

.....Όπως δείχνει η GPO για τους ψηφοφόρους η οικονομία είναι το σημαντικότερο πρόβλημα για τη χώρα με 71.6%. Ακολουθεί η παιδεία με 10,9%, η υγεία με 5,2%, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής με 3,9%. Ενώ το Βατοπαίδιο συγκεντρώνει 3,7%. Στο τελευταίο αυτό σημείο είναι εντυπωσιακό ότι σχετικό ποσοστό ανεβαίνει στο 5,7% στους ψηφοφόρους της ΝΔ, ενώ σε εκείνους του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μόλις στο 1,9%. Επίσης το 68,8% δηλώνει ότι η πολιτική τους προτίμηση καθορίζεται από τα ζητήματα της οικονομίας, με τα «σκάνδαλα» να περιορίζονται στο 7,7%. .............
...........Το κυβερνών κόμμα επίσης πλεονεκτεί στρατηγικά στο επίπεδο της σύγκρισης των δύο ηγετών. Ως καταλληλότερος Πρωθυπουργός υπερτερεί ο Κώστας Καραμανλής με 43,3% έναντι 29,8% του Γιώργου Παπανδρέου, με τον πρώτο να έχει ελαφρά άνοδο και τον δεύτερο ελαφρά κάμψη εν σχέση με τον Σεπτέμβριο. Στις κεντρικές ιδιότητες που προσδιορίζουν έναν ηγέτη όπως η «αποτελεσματικότητα» ο Καραμανλής συγκεντρώνει 40,9% έναντι 26,8% του αντιπάλου του. Υπερτερεί επίσης συντριπτικά στις ιδιότητες «είναι ικανός πολιτικός», είναι «σταθερός στις απόψεις του». Αντίθετα η υπεροχή Παπανδρέου καταγράφεται στο επίπεδο της «συμπάθειας» και των «ικανών συνεργατών» (όπου ο Καραμανλής έχει πληγεί λόγω Βατοπαιδίου). Ας σημειωθεί τέλος, ότι στους κρίσιμους αναποφάσιστους ο Καραμανλής υπερτερεί συντριπτικά ως καταλληλότερος Πρωθυπουργός (46,4% έναντι 13,2%). ...........
.........Άρα η τυχόν σταδιακή αποφόρτιση του Βατοπαιδίου και των συναισθημάτων που αυτό προκαλεί είναι προφανές πως θα ευνοήσει το κόμμα εκείνο που διατηρεί το στρατηγικό πλεονέκτημα. Ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εάν δεν βελτιώσει τα στρατηγικά του δεδομένα (οικονομική αξιοπιστία, εμπιστοσύνη που προκαλεί η ηγεσία του) έχει μπροστά ένα πολύ πιο ανηφορικό δρόμο απ’ ό,τι δείχνουν στατικές και επιφανειακές εκτιμήσεις.

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
23/10/2008

Βραχυχρόνια κέρδη και στρατηγικά πλεονεκτήματα



Η τελευταία δημοσκόπηση της GPO έχει ένα μείγμα θετικών και αρνητικών μηνυμάτων και για τα δύο μεγάλα κόμματα. Λόγω μάλιστα του εύστοχου ερωτηματολογίου της δίνει τη δυνατότητα στον αναλυτή να φωτίσει πιο καθαρά ένα κατ’ εξοχήν αχνό πολιτικό τοπίο. Η ουσία από την έρευνα αυτή είναι πως το ΠΑΣΟΚ έχει βραχυχρόνια πλεονεκτήματα, αλλά στρατηγικές αδυναμίες. Από την άλλη πλευρά, η κυβερνητική παράταξη πλεονεκτεί στρατηγικά, όμως βραχυχρόνια αντιμετωπίζει ορατές δυσκολίες.

Φυσικά το τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα δεν μπορεί ν’ εκτιμηθεί. Θα εξαρτηθεί από το εάν το κυβερνών κόμμα θα επενδύσει στα στρατηγικά του πλεονεκτήματα αποφορτίζοντας τις βραχυχρόνιες δυσκολίες του. θα εξαρτηθεί επίσης, από το εάν το ΠΑΣΟΚ θα αρκεσθεί στα βραχυχρόνια πλεονεκτήματά του, ή εάν θα βελτιώσει τις στρατηγικές αδυναμίες του.

Από την δημοσκόπηση της GPO προκύπτει μια ξεκάθαρη εικόνα του τοπίου: Η κυβερνητική παράταξη φθείρεται από ένα ζήτημα που είναι δευτερεύον για την κοινή γνώμη, δηλαδή το Βατοπαίδιο, το οποίο όμως φορτίζει κάποιους ψηφοφόρους. Είναι ειδικότερα σαφές ότι το Βατοπαίδιο αποσυσπειρώνει κρίσιμους ψηφοφόρους της ΝΔ, κάτι που επιτρέπει στο ΠΑΣΟΚ να προηγείται οριακά στην πρόθεση ψήφου.

Όπως δείχνει η GPO για τους ψηφοφόρους η οικονομία είναι το σημαντικότερο πρόβλημα για τη χώρα με 71.6%. Ακολουθεί η παιδεία με 10,9%, η υγεία με 5,2%, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής με 3,9%. Ενώ το Βατοπαίδιο συγκεντρώνει 3,7%. Στο τελευταίο αυτό σημείο είναι εντυπωσιακό ότι σχετικό ποσοστό ανεβαίνει στο 5,7% στους ψηφοφόρους της ΝΔ, ενώ σε εκείνους του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μόλις στο 1,9%. Επίσης το 68,8% δηλώνει ότι η πολιτική τους προτίμηση καθορίζεται από τα ζητήματα της οικονομίας, με τα «σκάνδαλα» να περιορίζονται στο 7,7%.

Παρά το γεγονός ότι το Βατοπαίδιο θεωρείται δευτερεύον ζήτημα για τους ψηφοφόρους είναι εκείνο που φθείρει περισσότερο την κυβέρνηση. Τούτο συμβαίνει μάλιστα την ώρα που το 45% εκφράζεται θετικά για τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Αντίθετα, μόνο το 34% επικροτεί τους χειρισμούς του ίδιου του Πρωθυπουργού για το Βατοπαίδιο. Το 71,3% πιστεύει πως υπάρχουν ευθύνες Υπουργών για το ζήτημα αυτό, ενώ υψηλότατα ποσοστά ζητούν παραιτήσεις.

Άρα το δευτερεύον ζήτημα, για την ώρα έστω επισκιάζει στο νου των ψηφοφόρων το πρωτεύον (οικονομία) και καθορίζει την όλη συμπεριφορά τους. Όμως στρατηγικά, εκεί δηλαδή που οι ψηφοφόροι ομολογούν ότι θα κριθούν οι επιλογές τους, πλεονεκτεί πάντα το κυβερνών κόμμα. Και το πεδίο αυτό, όπως είδαμε, είναι η οικονομία. Πέρα από το 45% που εκτιμά ως θετική τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στη διεθνή κρίση, όταν συγκρίνονται οι Καραμανλής και Παπανδρέου στην ικανότητα χειρισμού των οικονομικών θεμάτων, ο πρώτος συγκεντρώνει 40,8% και ο δεύτερος 32,8%.

Το κυβερνών κόμμα επίσης πλεονεκτεί στρατηγικά στο επίπεδο της σύγκρισης των δύο ηγετών. Ως καταλληλότερος Πρωθυπουργός υπερτερεί ο Κώστας Καραμανλής με 43,3% έναντι 29,8% του Γιώργου Παπανδρέου, με τον πρώτο να έχει ελαφρά άνοδο και τον δεύτερο ελαφρά κάμψη εν σχέση με τον Σεπτέμβριο. Στις κεντρικές ιδιότητες που προσδιορίζουν έναν ηγέτη όπως η «αποτελεσματικότητα» ο Καραμανλής συγκεντρώνει 40,9% έναντι 26,8% του αντιπάλου του. Υπερτερεί επίσης συντριπτικά στις ιδιότητες «είναι ικανός πολιτικός», είναι «σταθερός στις απόψεις του». Αντίθετα η υπεροχή Παπανδρέου καταγράφεται στο επίπεδο της «συμπάθειας» και των «ικανών συνεργατών» (όπου ο Καραμανλής έχει πληγεί λόγω Βατοπαιδίου). Ας σημειωθεί τέλος, ότι στους κρίσιμους αναποφάσιστους ο Καραμανλής υπερτερεί συντριπτικά ως καταλληλότερος Πρωθυπουργός (46,4% έναντι 13,2%).

Όλα τα παραπάνω προβλήματα επιβεβαιώνουν τις αρχικές επισημάνσεις της ανάλυσης αυτής. Η κυβερνητική εικόνα πιέζεται από ένα ζήτημα δευτερεύον για τους ψηφοφόρους, το οποίο όμως προκαλεί έντονα συναισθήματα. Όμως το κυβερνών κόμμα διατηρεί το στρατηγικό πλεονέκτημα τόσο αναφορικά με το πρωταρχικό (για τους ψηφοφόρους) πεδίο της οικονομίας, όσο και εν σχέση με την σύγκριση των δύο ηγετών και τον βαθμό εμπιστοσύνης που προκαλούν στην κοινή γνώμη.

Άρα η τυχόν σταδιακή αποφόρτιση του Βατοπαιδίου και των συναισθημάτων που αυτό προκαλεί είναι προφανές πως θα ευνοήσει το κόμμα εκείνο που διατηρεί το στρατηγικό πλεονέκτημα. Ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εάν δεν βελτιώσει τα στρατηγικά του δεδομένα (οικονομική αξιοπιστία, εμπιστοσύνη που προκαλεί η ηγεσία του) έχει μπροστά ένα πολύ πιο ανηφορικό δρόμο απ’ ό,τι δείχνουν στατικές και επιφανειακές εκτιμήσεις.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ότι και να κάνουν ο Μπόμπολας, ο Λαμπράκης, ο Κοντομηνάς και ο Κυριακού δεν τραβάει το ψοφίμι τους.
ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ο "φιλέλληνας" Γιωργάκης φαίνεται πολιτικό μυρμύγκι! Άντε πίσω στην πατρίδα σου άνθρωπέ μου, δεν είμαστε πιά προτεκτοράτο των Αμερικανών.