..............Μετά μια σειρά εξαντλητικών παρτίδων, ο Ελληνας Γκρανμέτρ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο ατομικό μπλιτς (γρήγορο σκάκι - η παρτίδα διαρκεί 5 λεπτά), με αποτέλεσμα η Ελλάδα να φιγουράρει σήμερα στην πέμπτη θέση του πίνακα των μεταλλίων της διοργάνωσης κάτω από τις παγκόσμιες υπερδυνάμεις των πνευματικών αθλημάτων (Ρωσία, Ουκρανία, Κίνα, Βουλγαρία)..........
..............Παίζω σκάκι από εννέα ετών», λέει στην «Κ». «Τις κινήσεις τις έμαθα λίγο νωρίτερα, περίπου ένα χρόνο πριν από τους γονείς μου. Το 1987 γράφτηκα σε μια παιδική βιβλιοθήκη του δήμου Θεσσαλονίκης απ’ όπου κατάγομαι, όπου δίνονταν δωρεάν μαθήματα σκακιού και τα οποία άρχισα να παρακολουθώ. Ετσι άρχισαν όλα. Απλά...». Τι έχει αλλάξει από τότε; «Στην αρχή νόμιζα ότι είναι ένα παιχνίδι που παίζεται μόνο σε 64 τετράγωνα. Αλλά όσο ο καιρός περνούσε, άρχισα να καταλαβαίνω όλο και περισσότερα για την πολυπλοκότητά του και τις παραμέτρους γύρω από το παιχνίδι, την ψυχολογία, τη φυσική κατάσταση, την ευστροφία, την αποφασιστικότητα, τις γνώσεις που απαιτεί.
Σχόλια
Της Λινας Γιανναρου
Το κινητό του είναι κλειστό συνεχώς. Από τότε που πάτησε το πόδι του στην Κίνα, πριν από λίγες ημέρες, επικοινωνεί με τους φίλους και τους συγγενείς του στην Ελλάδα μέσω e-mail. Εκτός του ότι αυτό τον διατηρεί ήρεμο –όσο αυτό είναι δυνατό όταν έχεις μπροστά σου τόσο δύσκολες αναμετρήσεις– είναι και... φθηνότερο. Οχι, οι Ελληνες πρωταθλητές στο σκάκι, ακόμα κι όταν εκπροσωπούν τη χώρα μας σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, δεν απολαμβάνουν τις ανέσεις άλλων «αθλητών μας», με τα κινητά τους και τα όλα τους και τις στρατιές των χορηγών να τους ακολουθούν ξοπίσω. «Ωρα είναι να αρχίσουν κι αυτοί να παίρνουν αέρα», ενδεχομένως να σκέφτεται η Πολιτεία, που κρατάει σφιχτά το χαλινάρι των επιχορηγήσεων προς την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία.
Τι είναι όμως οι ανέσεις μπροστά στο ταλέντο; Και ο Χρίστος Μπανίκας, στους πρώτους Αγώνες Πνευματικών Αθλημάτων (1st World Mind Sport Games) που διεξάγονται αυτές τις μέρες στο Πεκίνο, έδειξε ότι διαθέτει περίσσιο. Μετά μια σειρά εξαντλητικών παρτίδων, ο Ελληνας Γκρανμέτρ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο ατομικό μπλιτς (γρήγορο σκάκι - η παρτίδα διαρκεί 5 λεπτά), με αποτέλεσμα η Ελλάδα να φιγουράρει σήμερα στην πέμπτη θέση του πίνακα των μεταλλίων της διοργάνωσης κάτω από τις παγκόσμιες υπερδυνάμεις των πνευματικών αθλημάτων (Ρωσία, Ουκρανία, Κίνα, Βουλγαρία).
Εξαντλητικές παρτίδες
«Οι παρτίδες ήταν πάρα πολύ δύσκολες αφού έπρεπε να παίξω όσο το δυνατόν πιο ποιοτικά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», λέει στην «Κ» ο 30χρονος Χρίστος Μπανίκας (μέσω email φυσικά). «Ειδικά όταν φτάσαμε στους αγώνες νοκ άουτ και αγωνιζόμουν για τις θέσεις 3 - 4. Εχασα την πρώτη παρτίδα, αλλά ευτυχώς κέρδισα τη δεύτερη κι έτσι παίξαμε αγώνα μπαράζ τον οποίο κέρδισα και βγήκα τρίτος. Στο τέλος υπήρχε και για τους δύο αθλητές πολύ άγχος, αφού ένα μετάλλιο είναι πάντα ένα μετάλλιο, τόσο για σένα προσωπικά όσο και για τη χώρα σου. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά».
Οπως εξηγεί, ένα τουρνουά μπλιτς είναι πολύ συναρπαστικό για τους θεατές, αλλά εξοντωτικό για τους ίδιους τους παίκτες. «Οι παρτίδες είναι πάρα πολύ γρήγορες και ο κάθε παίκτης είναι υποχρεωμένος να κάνει την κίνησή του ακόμα και μέσα σε ένα δευτερόπλεπτο. Αυτό είναι γοητευτικό για τον κόσμο που παρακολουθεί, αλλά πολύ δύσκολο για εμάς, αφού μια λάθος κίνηση μπορεί να αποβεί μοιραία».
Σύμφωνα, πάντως, με τους γνωρίζοντες, εάν υπάρχει ένα είδος σκακιού στο οποίο να επικρατεί σχεδόν πάντα το ταλέντο, αυτό είναι το μπλιτς. «Δεν υπάρχει αμφιβολία», σημειώνει στην «Κ» ο διαιτητής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σκακιού κ. Ανδρέας Κοντοκάνης, «ο Χρίστος είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα παγκοσμίως. Θα μπορούσε να είναι στην τοπ 20άδα του κόσμου. Εάν βέβαια ασχολιόταν αποκλειστικά με την προσωπική του προπόνηση», προσθέτει. Δηλαδή; «Ε, δηλαδή, τώρα πήρε μεταγραφή από τη Θεσσαλονίκη για τον Φιλαθλητικό Ομιλο Νέων Ηρακλείου στην Αθήνα, προκειμένου να ασχοληθεί και με την προπόνηση νέων αθλητών. Στην Ελλάδα οι μεγάλοι παίκτες δεν μπορούν να ζήσουν απ’ το σκάκι, χρειάζεται να προπονούν».
«Ναι, οι επιχορηγήσεις από το κράτος είναι οι ελάχιστες δυνατές, με αποτέλεσμα ακόμα και οι παίκτες κορυφής να αναγκάζονται να κάνουν προπονήσεις για να ζήσουν», λέει ο γ.γ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Σκακιού κ. Τάκης Νικολόπουλος. Ακόμα και κάποιος που έχει υπάρξει έξι φορές Πρωταθλητής Ελλάδος, πρωταθλητής Ευρώπης στο Rapid, δις Βαλκανιονίκης, μέλος της Εθνικής Ελλάδος από το 1996 και κάτοχος του τίτλου του Grand Master, του ανώτερου διεθνώς, ήδη από το 2000.
«Παίζω σκάκι από εννέα ετών», λέει στην «Κ». «Τις κινήσεις τις έμαθα λίγο νωρίτερα, περίπου ένα χρόνο πριν από τους γονείς μου. Το 1987 γράφτηκα σε μια παιδική βιβλιοθήκη του δήμου Θεσσαλονίκης απ’ όπου κατάγομαι, όπου δίνονταν δωρεάν μαθήματα σκακιού και τα οποία άρχισα να παρακολουθώ. Ετσι άρχισαν όλα. Απλά...». Τι έχει αλλάξει από τότε; «Στην αρχή νόμιζα ότι είναι ένα παιχνίδι που παίζεται μόνο σε 64 τετράγωνα. Αλλά όσο ο καιρός περνούσε, άρχισα να καταλαβαίνω όλο και περισσότερα για την πολυπλοκότητά του και τις παραμέτρους γύρω από το παιχνίδι, την ψυχολογία, τη φυσική κατάσταση, την ευστροφία, την αποφασιστικότητα, τις γνώσεις που απαιτεί. Αυτό το έκανε ακόμη πιο συναρπαστικό, ακόμα πιο δύσκολο, ακόμα πιο όμορφο. Θα πρότεινα ανεπιφύλακτα σε όλα τα παιδιά να ασχοληθούν με το ευγενές αυτό άθλημα. Δεν θα χάσουν».
Τα δύσκολα όμως έρχονται στο Πεκίνο. Σε 3 μέρες ξεκινά το τουρνουά του ομαδικού, το «κυρίως πιάτο», όπως λέγεται. Τη δική μας συμπαράσταση, πάντως, την έχουν τα παιδιά.http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100043_09/10/2008_287653
τι θα δείξει η δημοσκόπηση της public issue απόψε? Έχεις μάθει μήπως? Υποψιάζομαι προβάδισμα ΝΔ...