Συγχωνεύσεις στο «μενού» των ελληνικών τραπεζών

Υπό αυτές τις συνθήκες, αναδεικνύεται ένα τραπεζικό περιβάλλον που ευνοεί περισσότερο από κάθε φορά τα τελευταία χρόνια τις συγχωνεύσεις. Το ερώτημα παραμένει ποιός θα είναι ο τολμηρός ή ο περισσότερο πιεσμένος, ο οποίος θα κάνει το πρώτο βήμα στην τραπεζική σκακιέρα ενώ το ίδιο ερώτημα φαίνεται να άπτεται και των μέτρων για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος.......

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Τα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοινώνουν οι ελληνικές τράπεζες, αρχής γενομένης από σήμερα με την Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] , είναι συγκριτικά το μικρότερο από θέματα που απασχολούν τα τραπεζικά επιτελεία καθώς το τελευταίο διάστημα στις συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας προστέθηκε ο προβληματισμός για την έκθεσή τους στις αναδυόμενες αγορές με αποτέλεσμα οι ήδη πιεσμένες αποτιμήσεις να υποχωρήσουν ραγδαία.

Υπό αυτές τις συνθήκες, αναδεικνύεται ένα τραπεζικό περιβάλλον που ευνοεί περισσότερο από κάθε φορά τα τελευταία χρόνια τις συγχωνεύσεις. Το ερώτημα παραμένει ποιός θα είναι ο τολμηρός ή ο περισσότερο πιεσμένος, ο οποίος θα κάνει το πρώτο βήμα στην τραπεζική σκακιέρα ενώ το ίδιο ερώτημα φαίνεται να άπτεται και των μέτρων για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αναμένεται να αξιοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις ελληνικές τράπεζες παρά το πρώτο «πάγωμα» που προκάλεσε στις διοικήσεις τόσο το κόστος το οποίο τα συνοδεύει όσο κυρίως η πρόθεση του δημοσίου να τοποθετήσει επίτροπο σε όποιον κάνει χρήση των εγγυήσεων που παρέχονται.

Επισήμως τα στελέχη των τραπεζικών ομίλων αναφέρονται στη θετική κατεύθυνση στην οποία κινείται το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκαν ενώ σε ένα δεύτερο επίπεδο, υπάρχουν αντιρρήσεις ειδικά για την πρόθεση του δημοσίου να διορίσει μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας που χρησιμοποιεί οποιοδήποτε από τα μέτρα, με βέτο μάλιστα στην παροχή αμοιβών. Αυτός ο ορισμός «τοποτηρητή», όπως χαρακτηριστικά λένε, έχει ενοχλήσει τα υψηλόβαθμα στελέχη των μεγάλων ομίλων, τα οποία σημειώνουν επιπρόσθετα ότι το κόστος της βοήθειας που παρέχεται, είτε με τη μορφή εγγύησης είτε με τη μορφή απόκτησης προνομιούχων μετοχών, είναι υψηλό.

Οι προμήθειες

Οπως επισημαίνουν στη «Ν» αρμόδια στελέχη, οι προμήθειες που επιβάλλονται για την παροχή εγγύησης προκειμένου να αντληθεί ρευστότητα - 1 ως 1,5% και για την τοποθέτηση ομολόγων - 0,50% ως 1% είναι υψηλές αφού μάλιστα συνοδεύονται από εξασφαλίσεις ενώ και η απόδοση του 10% που θα συνοδεύει τις προνομιούχες μετοχές είναι επίσης μεγάλη.

Μάλιστα, όσον αφορά τις προνομιούχες μετοχές διατυπώνεται προβληματισμός για το δικαίωμα ψήφου που περιέχουν. Οπως τονίζουν οι τραπεζίτες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δίνει χρηματοδότηση με απλούστερους όρους, ειδικά μετά τη διεύρυνση των στοιχείων του ενεργητικού που δέχεται ως εγγύηση για την παροχή κεφαλαίων. Ηδη, από τις 22 Οκτωβρίου, η ΕΚΤ θα δέχεται τίτλους με διαβάθμιση από ΒΒΒ- και μια σειρά από άλλα χρηματοοικονομικά «εργαλεία» προκειμένου να αποσυμπιέσει την τραπεζική αγορά που στεγνώνει από ρευστότητα.

Τα μέτρα κινούνται στη βάση των αντίστοιχων ευρωπαϊκών πακέτων είναι η «απάντηση» από πλευράς του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο επισημαίνει ότι δεν μπορούν να δικαιολογηθούν στο φορολογούμενο κινήσεις στήριξης των τραπεζών χωρίς πλήρη διασφάλιση του δημοσίου. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, σε συνέντευξή του στη Βήμα της Κυριακής εκτιμά ότι «χρήση των μέτρων θα γίνει σε αρκετά μεγάλο βαθμό εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας που έχουν ανακύψει και στην Ελλάδα από την υποτονική λειτουργία και τη γενικότερη αρρυθμία των διεθνών αγορών χρήματος και κεφαλαίου».

Η κρίσιμη παράμετρος για το εάν θα γίνει χρήση των μέτρων είναι πόσο επιτακτικές είναι οι ανάγκες κάθε τράπεζας. Με τη διατραπεζική να μην λειτουργεί κανονικά, καταρχάς οι μικρότερες τράπεζες πιέζονται σημαντικά και είναι ενδεικτικό ότι σενάρια περί «διάσωσής» τους μέσω εξαγοράς κυκλοφορούν έντονα το τελευταίο δεκαήμερο. Η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί πολύ στενά όλες τις περιπτώσεις και είναι έτοιμη να παρέμβει προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στο σύστημα. Οσον αφορά τους μεγαλύτερους του κλάδου, κάποιοι εξ αυτών διατηρούν ρευστότητα, αν και αποφεύγουν να δανείσουν στη διατραπεζική, προτιμώντας να συμβιβαστούν σε κατάθεση στην ΕΚΤ.

Μάλιστα, αυτή η πρακτική έχει προκαλέσει τις διαμαρτυρίες των μικρότερων του κλάδου που στερούνται έτσι χρηματοδότησης. Ακόμη και αυτές οι τράπεζες με την σχετική άνεση ρευστότητας αναμένεται πάντως να κάνουν χρήση των μέτρων προκειμένου να μην έχουν ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι των υπολοίπων.

Η διατραπεζική

Καθώς μάλιστα η διατραπεζική αγορά, παρουσιάζει μεν συνθήκες βελτίωσης αλλά θα χρειαστεί χρόνο για να ομαλοποιηθεί, εκτιμάται ότι οι τράπεζες θα προσφύγουν στις ευχέρειες που δίνει το πακέτο μέτρων και ενδεχομένως θα προχωρήσουν σε συνεννόηση μεταξύ τους για από κοινού χρήση προκειμένου να μην πληγεί η εικόνα του συστήματος. Οπως επισημαίνει επικεφαλής τραπεζικού ομίλου, η αμερικανική κυβέρνηση έβαλε όλες τις τράπεζες ταυτόχρονα στο πακέτο Πόλσον ώστε να μην θεωρηθεί κάποια τράπεζα πιο αδύναμη από τις άλλες και τρωθεί η αξιοπιστία της.

Οσον αφορά την παράμετρο της ανάγκης για χρηματοδότηση, αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορίζοντα έτους λήγουν ομόλογα και άλλες εκδόσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι ελληνικές τράπεζες συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ ενώ ελλείψει ρευστότητας έχει περιοριστεί σημαντικά η δανειοδότηση προς ιδιώτες και επιχειρήσεις, με παράλληλη αύξηση του κόστους.

Εντονη φημολογία

Η συζήτηση περί εξαγορών και συγχωνεύσεων στην εγχώρια τραπεζική αγορά γίνεται εσχάτως πιο επίκαιρη καθώς το περιβάλλον έχει μεταβληθεί σε βαθμό που εμπόδια τα οποία ως πρόσφατα δεν επέτρεπαν ανάλογες κινήσεις να μην θεωρούνται τόσο σημαντικά. Για παράδειγμα, οι προσωπικές φιλοδοξίες στελεχών που έχουν εμποδίσει πρωτοβουλίες συγχώνευσης μεταξύ μεγάλων του κλάδου δεν μπορούν να διατυπωθούν καν στις συνθήκες πίεσης του χρηματοπιστωτικού κλάδου ενώ οι ανάγκες περιορισμού του κόστους και ενδυνάμωσης γίνονται πιο επιτακτικές. Παράλληλα, ο παράγων MIG και η εκφρασμένη πρόθεση συγκέντρωσης του κλάδου δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν από τους μεγάλους τραπεζίτες.

Η ΜΙG

Η ΜΙG ξεκινά με τη γενική συνέλευση της 27ης Οκτωβρίου τη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου κατά 5 δισ. ευρώ προκειμένου να συγκεντρώσει δύναμη πυρός ύψους 6 δισ. ευρώ για εξαγορά μεγάλης τράπεζας, όπως ο Ανδρέας Βγενόπουλος έχει δηλώσει. Στον προβληματισμό αρκετών στην τραπεζική αγορά για τη δυνατότητα επιτυχούς ολοκλήρωσης του εγχειρήματος, η πλευρά του Ομίλου Marfin υπενθυμίζει την περυσινή μόλις αύξηση των 5,2 δισ. ευρώ, η οποία επίσης είχε αμφισβητηθεί στην αρχή.

Η ίδια πλευρά παραπέμπει στην τάση συγκέντρωσης που καταγράφεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο - με συγχωνεύσεις μεγάλων ομίλων που βρίσκονται σε εξέλιξη - καθώς και στο επίπεδο των αποτιμήσεων που καταγράφεται στη χρηματιστηριακή αγορά και δημιουργεί προσδοκίες κινήσεων στους επενδυτές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόλις πρόσφατα ο επικεφαλής της Templeton Mark Mobius βρέθηκε στην Ελλάδα, αναφέρθηκε σε επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργεί η κρίση και δήλωσε ότι ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην αύξηση, όπως άλλωστε είχε κάνει και στην προηγούμενη.

Τα σενάρια

Πιο δεκτικές από ό,τι προ μηνών βρίσκονται οι διοικήσεις των μεγάλων ομίλων σε προτάσεις συγχώνευσης, αν και ακόμη κανείς δεν κάνει το πρώτο βήμα. Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς εκτιμούν ότι πλέον οι συνθήκες είναι πιο ώριμες και υπενθυμίζουν την πάγια θέση των τραπεζιτών: ότι συγχωνεύσεις μεταξύ μεγάλων ομίλων θα έχουν νόημα όταν σημειωθεί επιβράδυνση της υψηλής κερδοφορίας και αναδειχθεί μεγαλύτερη ανάγκη οικονομιών κλίμακας, αλλά και ενίσχυσης του μεγέθους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αυτό το σκηνικό φαίνεται λοιπόν ότι διαμορφώνεται και άρα στο επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να αρχίσει η νέα φάση συγκέντρωσης του κλάδου, την οποία επί σειρά ετών ανέμεναν οι επενδυτές, με πρωταγωνιστές την Εθνική, την Alpha Bank [ACBr.AT] , την Eurobank [EFGr.AT] και την Τράπεζα Πειραιώς. Τα σενάρια εμπλέκουν όλες αυτές τις τράπεζες σε διαφορετικούς συνδυασμούς και δεδομένης της μεταβλητότητας των συνθηκών, όλα θα μπορούσαν να έχουν πιθανότητες υλοποίησης καθώς η πρώτη τουφεκιά θα κινητοποιήσει άμεσα τους πάντες.

Οσον αφορά τις αμέσως επόμενες σε μέγεθος τράπεζες, την Atebank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην παρούσα συγκυρία τα σενάρια τις φέρουν να παίζουν εάν χρειαστεί το ρόλο «διασώστη» μικρότερων τραπεζών που πιέζονται ασφυκτικά από την έλλειψη ρευστότητας, στο πρότυπο της εξαγοράς της Proton Bank [PRBr.AT] από την Τράπεζα Πειραιώς. Η Atebank έχει διαψεύσει πάντως ότι συζητά με την Aspis Bank ενώ το ΤΤ ενισχύει τη συμμετοχή του στην Attica Bank με αγορές μετοχών από την αγορά.

Σε διαφορετική φάση βρίσκεται η Probank που δρομολογεί την είσοδό της στο ΧΑ, παραμένοντας στο επίκεντρο ενδιαφέροντος άλλων μεσαίου μεγέθους τραπεζών, όπως και η FBBank την οποία ο βασικός μέτοχος Βίκτωρ Ρέστης φιλοδοξεί να ενισχύσει κεφαλαιακά. Από τη ρευστότητα των μητρικών τους επωφελούνται οι Citibank, Εmporiki, Geniki και Millenium Bank ενώ πιεστικά πρόβλημα ρευστότητας δεν έχουν οι μεγαλύτερες Tράπεζα Κύπρου και Marfin Popular, διατηρώντας ικανοποιητικό δείκτη δανείων προς καταθέσεις.

Αποτελέσματα εννεαμήνου

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει σήμερα τα αποτελέσματα εννεαμήνου ενώ στις 30 Οκτωβρίου η Eurobank. Για τις 5 Νοεμβρίου έχει οριστεί η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων από την Emporiki Bank και για τις 6 Νοεμβρίου από την Τράπεζα Κύπρου [BOCr.AT] . Σύμφωνα με πληροφορίες, η Alpha Bank θα δημοσιοποιήσει το εννεάμηνο στις 25 Νοεμβρίουhttp://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/20/1579262.htm
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
δηλωνουν ολες εν χορω οτι δεν εχουν προβλημα..
γιατι ολες μαζι,εντασονται στο προγραμμα βοηθειας του αλογοσκουφη?
η συντεχνια αλληλοκαλυπτεται..
γιατι ολες εχουν προβλημα.
αυτα μονο στην ελλαδα συμβαινουν.