Νά το σχέδιο Καραμανλή. Εκλογές με λίστα τέλη Μαρτίου και επαναληπτικές αρχές Μαίου.

απο ελεύθερο τύπο.
..............Το βασικό σενάριο της «διπλής εκλογής» θέλει τον κ. Καραμανλή να προκηρύσσει εκλογές (αν του βγει το σχέδιο αντεπίθεσης) στο απώτατο χρονικό όριο της διεξαγωγής τους με λίστα. Τέλη Μαρτίου, δηλαδή. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ·Κ, η κυβέρνηση έχει τη θεσμική δυνατότητα να ζητήσει από την Κομισιόν τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών για τις αρχές Μαΐου, έτσι ώστε να διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις δεύτερες εκλογές, για την περίπτωση που δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία στις πρώτες εκλογές. Το αίτημα για τις «πρόωρες» ευρωεκλογές μπορεί να γίνει δεκτό, υπό την προϋπόθεση ότι τα αποτελέσματά τους θα ανακοινωθούν αρχές Ιουνίου, ταυτόχρονα με τις άλλες χώρες.
Τούτων δοθέντων, η χώρα βρίσκεται ήδη σε άτυπη προεκλογική περίοδο και οι κύριοι Καραμανλής - Παπανδρέου χαράσσουν τακτική. Ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να κλείσει όλες του τις εκκρεμότητες μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου για να εξορμήσει μετά στην περιφέρεια. Ηδη, οι κορυφαίοι υπουργοί περιοδεύουν από σήμερα στην επαρχία για να αλλάξουν το κλίμα.
Το σχέδιο
Λίγο πριν (αν επικρατήσουν οι εισηγήσεις που του καταθέτουν τον τελευταίο καιρό κορυφαίοι υπουργοί) ή λίγο μετά τον Προϋπολογισμό, ο κ. Καραμανλής θα αλλάξει τη σύνθεση της κυβέρνησής του με έναν ανασχηματισμό ο οποίος θα έχει και δομικά χαρακτηριστικά: «Περιορίσαμε τα υπουργεία από είκοσι σε δεκαέξι, μπορούμε και λίγο ακόμη», είναι η βασική σκέψη που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο.
Η είδηση στον ανασχηματισμό δεν θα είναι ποιοι υπουργοί μπαίνουν στην κυβέρνηση, αλλά ποιοι υπουργοί βγαίνουν. Ο κ. Καραμανλής επιφυλάσσει εκπλήξεις με τις αποφάσεις του.......

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Σενάρια εκλογών πριν χτυπήσουν κρίση και «χαλαρή ψήφος»
Τι προβλέπει η στρατηγική Καραμανλή, ποιες είναι οι εκτιμήσεις του Γ. Αλογοσκούφη
Κυριακή, 12.10.08
Ανασχηματισμό πριν από το Δεκέμβριο και πρόωρες εκλογές την άνοιξη, πριν αρχίσουν να γίνονται αισθητές στις τσέπες των Ελλήνων οι συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης, σχεδιάζει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ο πρωθυπουργός μελετά μάλιστα εισηγήσεις ώστε να ανανεώσει το κυβερνητικό σχήμα εγκαίρως, πριν η φθορά πλήξει ανεπανόρθωτα τη Ν.Δ., κι αυτό καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις του Δεκεμβρίου. Οι φωνές για αλλαγές στην κυβέρνηση, είτε πριν αναχωρήσει ο κ. Καραμανλής για την Κίνα είτε στις αρχές Νοεμβρίου, πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα και ο κ. Καραμανλής, σε αντίθεση με το παρελθόν, δεν «κόβει» τη συζήτηση. Ο πρωθυπουργός είχε μάλιστα την ευκαιρία να ανταλλάξει σκέψεις για το θέμα με τον υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο στο ταξίδι τους στη Μάλτα, την Παρασκευή, αξιολογώντας και τα νέα δεδομένα, που προέκυψαν την τελευταία εβδομάδα. Κορυφαίος θεσμικός παράγων, που απέκλειε μέχρι πρόσφατα τον ανασχηματισμό, τώρα εμφανίζεται σκεπτικός, διότι όπως λέει «κάθε εικοσιτετράωρο αλλάζουν τα δεδομένα».

Τα σημάδια της ύφεσης
Οσον αφορά τον εκλογικό σχεδιασμό, όπως πληροφορείται ο ΕΤ·Κ, στην τελευταία συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής έγινε σε βάθος συζήτηση για το χρονικό ορίζοντα που θα διαρκέσει η κρίση. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης ενημέρωσε τους συναδέλφους του ότι το «κραχ» και οι αβεβαιότητες θα διαρκέσουν έως και την άνοιξη του 2010, ενώ τα λουριά θα αρχίσουν να σφίγγουν στην Ελλάδα το δεύτερο εξάμηνο του 2009. «Η ύφεση στην οικονομία μας θα αρχίσει σε έξι έως οκτώ μήνες από σήμερα, καθώς στην Ελλάδα οι εξελίξεις έρχονται με σημαντική καθυστέρηση», ελέχθη στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Αυτό σημαίνει ότι από τον Ιούλιο του 2009 θα αρχίσουν να πέφτουν οι ρυθμοί ανάπτυξης με ό,τι αυτό σημαίνει: αύξηση της ανεργίας, στενότητα στη διακίνηση του χρήματος, το οποίο θα είναι ακριβό, λιγότεροι τουρίστες, περισσότερα λουκέτα.

Τα δεδομένα που παρέθεσε ο κ. Αλογοσκούφης στην Κυβερνητική Επιτροπή δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Η προσφυγή στις κάλπες στο πρώτο εξάμηνο του 2009 είναι σχεδόν υποχρεωτική: «Η παράταση της ρευστότητας δεν μας ωφελεί», σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης. Πράγματι. Το 2010 το ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και στο Μαξίμου δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δώσουν χρόνο στον αντίπαλο για να αξιοποιήσει τη φθορά της κυβέρνησης. Ούτε θα περιμένουν τις ευρωεκλογές για να τους λένε την επομένη «είστε κυβέρνηση μειοψηφίας». Συνεργάτες του κ. Καραμανλή προεξοφλούν ότι «τα κόμματα θα φάνε μεγάλη σφαλιάρα στις ευρωεκλογές», γι’ αυτό δηλώνουν έτοιμοι για εκλογές «ανά πάσα στιγμή».
Ολοι, λοιπόν, συνειδητοποιούν ότι ο ωφέλιμος πολιτικός χρόνος αρχίζει από σήμερα μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Το βασικό σενάριο της «διπλής εκλογής» θέλει τον κ. Καραμανλή να προκηρύσσει εκλογές (αν του βγει το σχέδιο αντεπίθεσης) στο απώτατο χρονικό όριο της διεξαγωγής τους με λίστα. Τέλη Μαρτίου, δηλαδή. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ·Κ, η κυβέρνηση έχει τη θεσμική δυνατότητα να ζητήσει από την Κομισιόν τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών για τις αρχές Μαΐου, έτσι ώστε να διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις δεύτερες εκλογές, για την περίπτωση που δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία στις πρώτες εκλογές. Το αίτημα για τις «πρόωρες» ευρωεκλογές μπορεί να γίνει δεκτό, υπό την προϋπόθεση ότι τα αποτελέσματά τους θα ανακοινωθούν αρχές Ιουνίου, ταυτόχρονα με τις άλλες χώρες.

Τούτων δοθέντων, η χώρα βρίσκεται ήδη σε άτυπη προεκλογική περίοδο και οι κύριοι Καραμανλής - Παπανδρέου χαράσσουν τακτική. Ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να κλείσει όλες του τις εκκρεμότητες μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου για να εξορμήσει μετά στην περιφέρεια. Ηδη, οι κορυφαίοι υπουργοί περιοδεύουν από σήμερα στην επαρχία για να αλλάξουν το κλίμα.

Το σχέδιο
Λίγο πριν (αν επικρατήσουν οι εισηγήσεις που του καταθέτουν τον τελευταίο καιρό κορυφαίοι υπουργοί) ή λίγο μετά τον Προϋπολογισμό, ο κ. Καραμανλής θα αλλάξει τη σύνθεση της κυβέρνησής του με έναν ανασχηματισμό ο οποίος θα έχει και δομικά χαρακτηριστικά: «Περιορίσαμε τα υπουργεία από είκοσι σε δεκαέξι, μπορούμε και λίγο ακόμη», είναι η βασική σκέψη που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο.

Η είδηση στον ανασχηματισμό δεν θα είναι ποιοι υπουργοί μπαίνουν στην κυβέρνηση, αλλά ποιοι υπουργοί βγαίνουν. Ο κ. Καραμανλής επιφυλάσσει εκπλήξεις με τις αποφάσεις του. Μέχρι την ψήφιση του Προϋπολογισμού, ο κ. Καραμανλής:

• θα πυκνώσει τις εμφανίσεις του στη Βουλή (Ωρα Πρωθυπουργού, προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση) για να συγκριθεί η ηγετική του εικόνα με του Γιώργου Παπανδρέου,
• θα αρχίσει επισκέψεις στην περιφέρεια, ενώ θα συνεχίσει τις αιφνιδιαστικές επισκέψεις στα υπουργεία,
• θα επισκεφθεί Κίνα - Κατάρ για να επισφραγίσει τα deals που ετοιμάζονται,
• θα αξιοποιήσει κάθε πτυχή της διεθνούς κρίσης για να μεταδώσει το αίσθημα της σιγουριάς και της εμπιστοσύνης στο εκλογικό σώμα. Στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών θα θέσει το θέμα της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας της Ε.Ε., ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, στη Φραγκφούρτη.
• θα ανοίξει νέα μέτωπα με τα βαρέα και ανθυγιεινά, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και την πώληση της Ο.Α.

Εάν του βγει το σχέδιο, τότε η συσπείρωση της Ν.Δ. στην αρχή της καμπάνιας θα φτάσει ξανά το σύνηθες 80% από το 56% στο οποίο είχε κατρακυλήσει αρχές Σεπτεμβρίου. Ο «Καποδίστριας ΙΙ» και ίσως η Παιδεία, θα αποτελέσουν τις αφορμές για την κλιμάκωση μιας εκστρατείας στην οποία ο πρωθυπουργός, αξιοποιώντας τις παλινωδίες μεταξύ ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, θα θέσει το δίλημμα της διακυβέρνησης. Παίρνοντας, ίσως, και το μεγαλύτερο ρίσκο της καριέρας του.

Συναγερμός στο Υπουργικό Συμβούλιο

Στην «πρίζα» βρίσκεται το σύνολο των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη Καραμανλή στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ο υπουργός Χρήστος Φώλιας και ο υφυπουργός Γιώργος Βλάχος, παλαιοί φίλοι του πρωθυπουργού, μάλλον αιφνιδιάστηκαν τόσο από την ξαφνική επίσκεψη (το έμαθαν σχεδόν μαζί με τους δημοσιογράφους) όσο και από το αυστηρό ύφος του κ. Καραμανλή μπροστά στις κάμερες. Γενικώς, υπήρξε ένα μούδιασμα. Ωστόσο, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, αυτές οι επισκέψεις Καραμανλή -και όσες έγιναν και όσες θα ακολουθήσουν- εμπεριέχουν την προειδοποίηση της τελευταίας ευκαιρίας. Ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε αλλαγές αφού προηγηθεί ένας κύκλος επισκέψεων σε βασικά υπουργεία. Η έφοδος Καραμανλή στα υπουργεία έχει σημάνει συναγερμό μεταξύ των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Υπάρχει μια αίσθηση επιφυλακής, γι’ αυτό και αρκετοί υπουργοί έχουν δώσει εντολή στις υπηρεσίες τους για αναμόρφωση των χώρων, ώστε να είναι τα πάντα στην εντέλεια για κάθε ενδεχόμενο.

Ο ανασχηματισμός πάντως, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, θα είναι στοχευμένος ώστε να μην προκληθεί αναταραχή στην Κ.Ο. της Ν.Δ. και θα περιέχει συμβολισμούς. Κυρίως με μετακινήσεις κορυφαίων σε υπουργεία μάχης.



ΚΟΤΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Ελεύθερος Τύπος http://www.e-tipos.com/newsitem?id=55454
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Παρ΄ ότι στη Νέα Δημοκρατία το διαψεύδουν, οι φήμες επιμένουν ότι επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ μπορεί να είναι η κυρία Στέλλα Μπεζαντάκου . Η σέξι λαϊκή αοιδός συνέβαλε στην αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας, αφού με την επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό προετοίμασε το έδαφος για την επιστροφή του κ. Στ.Δαϊλάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
ΤΟ ΒΗΜΑ 12-10-08