Εκτος απο τους αγροτες της Λαρισας και δεκαδες Ελληνες εφοπλιστες εχασαν τρελα ποσα. Να το private banking σε προϊόντα της Lehman Βrothers!!!!

απο βημα.
Βαθαίνει η μαύρη τρύπα που δημιούργησε στην ελληνική αγορά η χρεοκοπία της Lehman Βrothers. Χθες η Εurobank ενημέρωσε για έμμεση έκθεση σε προϊόντα της Lehman Βrothers συνολικού ύψους 48 εκατ. ευρώ. Αυτά αφορούν τοποθετήσεις πελατών του private banking σε προϊόντα της Lehman Βrothers και σε τίτλους της αμερικανικής τράπεζας που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των αμοιβαίων κεφαλαίων της. Την ίδια στιγμή,
μετά τους αγρότες της Λάρισας, δεκάδες εφοπλιστές φέρονται σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» να έχουν αγοράσει προϊόντα της Lehman Βrothers από τη Citibank.
Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τοποθετήσεις των εφοπλιστών στα προϊόντα της Lehman Βrothers ξεπερνούν κατά πολύ τα 110 εκατ. ευρώ των αγροτών του Θεσσαλικού κάμπου. Και αυτά εκτιμάται ότι είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Τα προβλήματα
για τις ελληνικές τράπεζες, αναφέρουν τραπεζικές πηγές, «μόλις τώρα αρχίζουν». Και δεν αφορούν μόνο τις επενδύσεις πελατών τους σε προϊόντα της Lehman Βrothers. Πρωτίστως σχετίζονται με τις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων των τραπεζικών ομίλων.

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Μεγαλώνουν οι απώλειες από προϊόντα της Lehman Βros
Ιδιώτες πελάτες της Εurobank έχουν επενδύσει 18 εκατ. ευρώ σε χρεόγραφα της πτωχευμένης αμερικανικής τράπεζας και 30 εκατ. ευρώ η ΕFG ΑΕΔΑΚΜετά τους αγρότες «τοποθετήθηκαν» και εφοπλιστές-Εκτιμάται ότιμερευστοποίησηπεριουσίαςθα αναπληρωθεί το 50%-60% του επενδεδυμένου κεφαλαίου

Βαθαίνει η μαύρη τρύπα που δημιούργησε στην ελληνική αγορά η χρεοκοπία της Lehman Βrothers. Χθες η Εurobank ενημέρωσε για έμμεση έκθεση σε προϊόντα της Lehman Βrothers συνολικού ύψους 48 εκατ. ευρώ. Αυτά αφορούν τοποθετήσεις πελατών του private banking σε προϊόντα της Lehman Βrothers και σε τίτλους της αμερικανικής τράπεζας που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των αμοιβαίων κεφαλαίων της. Την ίδια στιγμή,
μετά τους αγρότες της Λάρισας, δεκάδες εφοπλιστές φέρονται σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» να έχουν αγοράσει προϊόντα της Lehman Βrothers από τη Citibank. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τοποθετήσεις των εφοπλιστών στα προϊόντα της Lehman Βrothers ξεπερνούν κατά πολύ τα 110 εκατ. ευρώ των αγροτών του Θεσσαλικού κάμπου. Και αυτά εκτιμάται ότι είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Τα προβλήματα
για τις ελληνικές τράπεζες, αναφέρουν τραπεζικές πηγές, «μόλις τώρα αρχίζουν». Και δεν αφορούν μόνο τις επενδύσεις πελατών τους σε προϊόντα της Lehman Βrothers. Πρωτίστως σχετίζονται με τις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων των τραπεζικών ομίλων. Οι τιμές των τραπεζικών και των άλλων ομολογιακών τίτλων έχουν υποχωρήσει σημαντικά, καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσο έχουν μολύνει τις ευρωπαϊκές
τράπεζες τα «τοξικά» επενδυτικά προϊόντα που προκάλεσαν την κατάρρευση της Lehman Βrothers. Αν και οι τράπεζες δεν εμφανίζονται διατεθειμένες να ανακοινώσουν τώρα τις ζημιές που υφίστανται από τις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων τους, καθώς αυτές διαφοροποιούνται καθημερινά, ωστόσο θα αναγκαστούν να πάρουν μέτρα, το αποτέλεσμα των οποίων θα γίνει γνωστό με το κλείσιμο του έτους.

Το ποσό των 18 εκατ. ευρώ σε χρεόγραφα της Lehman Βrothers έχουν επενδύσει, σύμφωνα με πληροφορίες, πελάτες του private banking της Εurobank, ενώ η ΕFG ΑΕΔΑΚ έχει τοποθετήσει σε τίτλους της αμερικανικής τράπεζας το ποσό των 30 εκατ. ευρώ. Είναι η δεύτερη τράπεζα στην ελληνική αγορά για την οποία διαπιστώνεται η έκθεσή της σε προϊόντα και μετοχές της Lehman, μετά τη Citibank η οποία έχει παραδεχθεί ότι διέθεσε επενδυτικά προϊόντα τα οποία ήταν εγγυημένα από την πτωχευμένη τράπεζα. Οπως επισημαίνουν κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση της Εurobank, οι απώλειες είναι ασήμαντες σε σχέση με το συνολικό χαρτοφυλάκιο του κάθε επενδυτή.

Στον τομέα του private banking, σε σύνολο υπό διαχείριση κεφαλαίων ιδιωτών πελατών ύψους 9 δισ. ευρώ, σε χρεόγραφα Lehman έχουν κατ΄ αρχήν επενδυθεί από ιδιώτες πελάτες συνολικά μόνο 18 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών ενδεχομένως ένα μέρος είχε ήδη πωληθεί δευτερογενώς ή έχει γίνει αντιστάθμιση κινδύνου. Σε ατομικό επίπεδο, οι τοποθετήσεις αυτές καταλαμβάνουν πολύ περιορισμένο ποσοστό του κάθε ατομικού χαρτοφυλακίου στο πλαίσιο της στρατηγικής για μεγάλη διασπορά επενδύσεων που ακολουθεί η τράπεζα με στόχο τον περιορισμό των αναλαμβανόμενων δυνητικών κινδύνων.

Από την άλλη, η ΕFG ΑΕΔΑΚ έχει επενδύσει σε ομόλογα Lehman μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων 30 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 7 εκατ. ευρώ είχαν ασφαλιστεί πριν από την πτώχευση της τράπεζας, με αποτέλεσμα η τελική έκθεση να περιορίζεται σε 23 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό έκθεσης των Α/Κ σε ομολογίες Lehman σε τρέχουσες τιμές είναι εξαιρετικά χαμηλό, καθώς δεν ξεπερνά το 0,20% επί των υπό διαχείριση κεφαλαίων.

Η απομείωση της αξίας της επένδυσης αυτής έχει ήδη αποτυπωθεί στην αξία του μεριδίου των συγκεκριμένων Α/Κ που αποτιμώνται καθημερινά σε τιμές αγοράς οι οποίες δημοσιεύονται επίσημα.

Οπως επισημαίνουν και οι διεθνείς αναλυτές, οι επενδύσεις σε χρεόγραφα Lehman δεν έχουν μηδενική αξία καθώς η ρευστοποίηση των σημαντικών περιουσιακών στοιχείων της αμερικανικής τράπεζας εκτιμάται ότι θα αναπληρώσει περίπου το 50%-60% του επενδεδυμένου κεφαλαίου, ποσοστό που θα αυξηθεί στην περίπτωση έγκρισης του σχεδίου Πόλσον. Επίσης, η Εurobank βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους πελάτες της, στους οποίους παρέχει εκτός από πλήρη ενημέρωση και υποστήριξη στις τυχόν διεκδικήσεις τους έναντι της Lehman Βrothers.

Σε ό,τι αφορά τη Lehman, επισημαίνεται από διοικητικά στελέχη της Εurobank ότι ως και την παραμονή της ανακοίνωσης πτώχευσής της η τράπεζα βαθμολογούνταν από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης με πολύ υψηλή πιστοληπτική ικανότητα. Οι πελάτες του private banking που επέλεγαν επενδυτικά προϊόντα της Lehman γνώριζαν ότι επένδυαν στην τέταρτη μεγαλύτερη επενδυτική αμερικανική τράπεζα και σε μία από τις ασφαλέστερες και πιο κερδοφόρες διεθνείς τράπεζες. Τα ίδια κεφάλαια της Lehman ανέρχονταν σε 26 δισ. δολάρια, το ενεργητικό της σε 640 δισ. δολάρια και τα καθαρά της κέρδη για το 2007 σε 4,2 δισ. δολάρια.

Από Citibank «ψώνισαν» οι έλληνες εφοπλιστές
Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 στελέχη της Citibank στην Ελλάδα διοργάνωναν παρουσιάσεις των επενδυτικών πακέτων της Lehman Βrothers σε έλληνες εφοπλιστές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», την περίοδο εκείνη δεκάδες εφοπλιστές είχαν κληθεί και είχαν παρακολουθήσει αυτές τις παρουσιάσεις, ουδείς όμως γνωρίζει πόσοι από αυτούς «ψώνισαν» τα προϊόντα της Lehman, αλλά και αν επανατοποθετήθηκαν στα ίδια προϊόντα με ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις στα χρόνια που ακολούθησαν.

Οπως η τράπεζα ενημέρωσε, οι τοποθετήσεις των εφοπλιστών στα προϊόντα της Lehman Βrothers ξεπερνούν κατά πολύ τα 110 εκατ. ευρώ των αγροτών του θεσσαλικού κάμπου.

Κάποιοι εφοπλιστές εδώ και αρκετές ημέρες επικοινωνούν με τα τμήματα private και personal banking των τραπεζών με τις οποίες συνεργάζονται και ζητούν πληροφορίες, ενώ κάποιοι δεν διστάζουν να μετατρέψουν τις επενδύσεις τους από ρευστό σε χρυσό.

«Πάντως,κίνημα εξαπατημένων εφοπλιστών δεν θα δούμε» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι «ο καθένας από αυτούς που έχουν “ψωνίσει” Lehman Βrothers προσπαθεί μόνος του να λύσει το πρόβλημα».

Η εμφάνιση του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους σε διάγγελμα με το οποίο ζήτησε από το αμερικανικό Κογκρέσο να υπερψηφίσει το νομοσχέδιό του για την ενίσχυση των τραπεζών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, καθώς επίσης και η έκκλησή του για τη στήριξη του δολαρίου προκάλεσαν τριγμούς στις διεθνείς ναυλαγορές, οι οποίες στο σύνολό τους έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο.

Αρκετοί έλληνες ναυτιλιακοί παράγοντες στον Πειραιά δεν έκρυβαν τον έντονο προβληματισμό τους για την τύχη του αμερικανικού δολαρίου, το οποίο αποτελεί και το πρώτο νόμισμα που χρησιμοποιεί παγκοσμίως η ναυτιλία τόσο για το κλείσιμο των ναύλων όσο και για τις άλλες μεγάλες συμφωνίες της.