O Γιωργος καθε μηνα κανει μια μεγαλη γκαφα και ενδιαμεσα αλλες μικροτερες. Δειτε μια μικροτερη του Σεπτεμβριου...


απο το briefing του Ρουσοπουλου.
Επίσης, μια πολύ σύντομη αποτίμηση των όσων ανακοινώθηκαν περίπου πριν από μιάμιση ώρα από τη Διεθνή Διαφάνεια: Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η χώρα μας βελτιώνει σταθερά τις επιδόσεις της στον τομέα της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Νωρίτερα, στις 12:00, το ελληνικό τμήμα της αναγνωρισμένου κύρους οργάνωσης -της Διεθνούς Διαφάνειας δηλαδή- παρουσίασε την ετήσια έκθεσή του, την ετήσια έκθεση συνολικά της Διεθνούς Διαφάνειας, για το 2008 από την οποία προκύπτει ότι βαθμολογούμαστε με 4,7 από 4,6 το 2007, τη στιγμή που το 2003 και το 2004 είχαμε μείνει στο 4,3. Αυτή η μικρή αλλά σημαντική βελτίωση, αποδεικνύει στην πράξη ότι τα μέτρα που έχουμε λάβει και κυρίως η εντατικοποίηση των ελέγχων φέρνοντας τα πάντα στο φως, αποδίδει καρπούς και μάλιστα μετρήσιμους καρπούς. Όπως επισημαίνει και η Διεθνής Διαφάνεια κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, σε μια περίοδο που χώρες άλλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι. Και μιλάμε για μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η θετική αυτή πορεία επαληθεύεται και επιβεβαιώνεται και από τους επίσημους δείκτες που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Κάνω αναφορά σε ορισμένους μόνο από αυτούς: Από την τελευταία ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη προκύπτει ότι το 2007 σημειώνεται η καλύτερη επίδοση της τοπικής αυτοδιοίκησης στον τομέα της καταπολέμησης της κακοδιοίκησης από το 2003 έως σήμερα. Όσον αφορά τους δήμους και τις κοινότητες παρουσιάζεται βελτίωση σε ποσοστό περίπου 4% σε σχέση με το 2006. Ήταν δηλαδή 20,66% το 2006 και τώρα είναι 16,94%. Βελτίωση σημειώνουν και οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις από 8,98% το 2006, σε 8,53% το 2007 ενώ το 2003 ήταν στο 12,9%. Από την τελευταία έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης σύμφωνα με την οποία οι δήμοι και οι κοινότητες βαρύνονται με ποσοστό κακοδιοίκησης 17,9% από 21,1% που ήταν το 2006, οι δε νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις βαρύνονται με ποσοστό κακοδιοίκησης 18,2% έναντι 21% το 2006.
Περαιτέρω, από στατιστικά στοιχεία των ετήσιων εκθέσεων του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης προκύπτουν τα ακόλουθα: Το 2003 το ποσοστό της διαφθοράς και άλλων αξιόποινων πράξεων ήταν 16%. Το 2007 περιορίζεται στο 5,8%, δηλαδή, περίπου τρεις φορές χαμηλότερα από το 2003.
Αυτά είναι τα πρώτα στοιχεία τα οποία θα ήθελα να σας αναφέρω και θα κλείσω αυτή την επισήμανση με ένα πολιτικό σχόλιο, με αφορμή δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Ο κ. Παπανδρέου συνήθως αυτοαναιρείται, συνήθως αυτοδιαψεύδεται και το έχουμε δει σε πάρα πολλές περιπτώσεις και ειδικά σε μεγάλα θέματα. Το άρθρο 16 του Συντάγματος είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση. Τώρα, πολύ σύντομα, μέσα σε λίγα 24ωρα ήρθε η διάψευση στα όσα είχε καταγγείλει πρόσφατα, από τη Διεθνή Διαφάνεια, έναν οργανισμό διεθνούς κύρους.

Σχόλια