Ο Παντελης Οικονομου εκανε ομιλια στα Γιαννενα...

ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΝΤΕΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ 11 - 09 - 08

1. ΚΑΛΩΣ ΣΑΣ ΒΡΙΣΚΩ !
Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες
είναι μεγάλη χαρά για μένα να ανταμώνουμε ξανά, στην πατρίδα μου, στην πατρίδα μας, την Ήπειρο, την πρωτεύουσά της, τα Γιάννενα.

Ολη η ομιλια του φιλου στο πρωτο σχολιο...

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες
είναι μεγάλη χαρά για μένα να ανταμώνουμε ξανά, στην πατρίδα μου, στην πατρίδα μας, την Ήπειρο, την πρωτεύουσά της, τα Γιάννενα. Ήρθα οδικώς. Για να αισθανθώ υπερήφανος για την γέφυρα που ένωσε την Δυτική Ελλάδα : το Ρίο – Αντίριο. Υπερήφανος για το έργο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Και να συγκρίνω, αμέσως μετά, με τον δυτικό άξονα, την Ιόνια οδό, που ακόμα μένει στα χαρτιά. Στα λόγια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Θυμίζοντας μας, κυριολεκτικά, το γεφύρι της Άρτας. Μεγάλη χαρά ακόμα μου δίνει το θερμό σας καλωσόρισμα. Οφείλω να ανταποδώσω. Να μεταφέρω τον θερμό χαιρετισμό του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τον θερμό και αγωνιστικό χαιρετισμό του Προέδρου του Κινήματος Γιώργου Παπανδρέου. Τον θερμό και αγωνιστικό χαιρετισμό όλων των στελεχών μας. Και μια σταράτη κουβέντα εκ μέρους όλων μας : είμαστε δίπλα σας. Και νιώθουμε και σας δίπλα μας πάντα και παντού. Και είναι η δική σας παρουσία και συμμετοχή που μας δίνει δύναμη. Πίστη ότι ο αγώνας μας θα βγει πέρα. Αγώνας δύσκολος και γι΄ αυτό όμορφος. Αγώνας με ουσία μέχρι την νίκη. Και ας μην έχουμε την παραμικρή αμφιβολία. Ο αγώνας αυτός οδηγεί μόνο στην νίκη. Νίκη του λαού. Δικαίωση πολιτική. Επιτυχία εκλογική. Στις ευρωεκλογές πρώτα, στις εθνικές εκλογές μετά.

2. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ
Είναι πια φανερό. Η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία έχει πάρει τις αποφάσεις της. Απαιτεί να μπει τέλος σε όσα έγιναν και γίνονται τα τελευταία χρόνια και μας έχουν πληγώσει όσο ποτέ άλλοτε. Απαιτεί να μπει τέλος στους κουμπάρους. Απαιτεί να μπει τέλος στις υποκλοπές. Απαιτεί να μπει τέλος στις παράνομες ανακρίσεις πολιτών από ξένους πράκτορες που έκαναν την χώρα μας ξέφραγο αμπέλι. Απαιτεί να μπει τέλος στις πυρκαγιές που ρημάζουν κάθε χρόνο την πατρίδα μας. Απαιτεί να μπει τέλος στην εγκατάλειψη της αγροτιάς και το ρήμαγμα της υπαίθρου. Απαιτεί να μπει τέλος στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Απαιτεί να μπει τέλος στη ληστεία των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων. Απαιτεί να μπει τέλος στον εξευτελισμό της πολιτικής, στην υποβάθμιση του εθνικού μας κοινοβουλίου, στις απαράδεκτες συμπεριφορές κομματικών και κυβερνητικών στελεχών. Απαιτεί να πάψει η χώρα μας να είναι ένα απέραντο Βατοπέδιο.

Απαιτεί όμως και κάτι άλλο. Πριν απ’ όλα : να μπει τέλος στην κοροϊδία και τα ψέματα. Η απερχόμενη κυβέρνηση ζήτησε πίστωση χρόνου για να εξυγιάνει την ελληνική οικονομία. Έτσι είπαν. Όλοι, χωρίς εξαίρεση. Από τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας μέχρι και το τελευταίο κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Έκαναν απογραφή για να αποδείξουν ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατέστρεψαν την οικονομία. Έβαλαν την χώρα σε επιτήρηση. Χωρίς να τους το ζητήσει κανείς. Και για να περιορίσουν τα ελλείμματα - αυτό ήταν το πρόσχημα - έβαλαν μπροστά την πιο στυγνή πολιτική που γνώρισε ο λαός μας τα τελευταία 35 χρόνια. Έβαλαν φόρους στους πιο αδύναμους. Την ίδια στιγμή μείωσαν τους φόρους στα υψηλά εισοδήματα. Σκόρπισαν παντού την ακρίβεια και έκαναν έναν στους τέσσερεις έλληνες φτωχό. Και πέντε – δέκα παρέες πιο πλούσιες από ποτέ άλλοτε. Διέλυσαν την κοινωνική ασφάλιση με την πρόφαση ότι το ασφαλιστικό έχει πρόβλημα. Και έστειλαν τον βαρύ λογαριασμό στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Και, βέβαια, τον βαρύτερο τον έστειλαν στους νέους και τις νέες μας. Αυτούς που σπουδάζουν και αύριο θα μπουν στη μάχη για να βρουν δουλειά. Μια μάχη που γίνεται κάθε μέρα και πιο δύσκολη. Χωρίς ωράριο εργασίας, χωρίς αμοιβές για υπερωρίες, χωρίς ασφάλιση συχνά, χωρίς διακοπές. Για 700 Ευρώ το μήνα. Με αποτέλεσμα αυτής τους της πολιτικής να βρισκόμαστε, μετά από τέσσερα χρόνια, στα πρόθυρα της επιτήρησης ξανά. «Χρειαζόμαστε χρόνο για να λύσουμε τα προβλήματα» επιμένουν οι κύριοι της κυβέρνησης . Χωρίς να μας λένε καν πόσο. Ε! φτάνει πια. Τους απαντάμε : Δεν πάει άλλο. Κάνατε την αδικία καθημερινή πραγματικότητα για όλους μας. Τελειώσατε κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Φύγετε.

3. ΩΡΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ
Η παρουσία του κυρίου Καραμανλή στα εγκαίνια της Έκθεσης της Θεσσαλονίκης μιλάει από μόνη της. Τα ίδια. Γνωστά και απογοητευτικά. Αντί για μεγάλες πρωτοβουλίες, παραπολιτική. Αντί για συγνώμη, κάλυψη των στελεχών της κυβέρνησής του. Από αυτή του την επιλογή θα αναγκαστεί να υποχωρήσει άτακτα πολύ σύντομα. Γιατί η απαράδεκτη κατάσταση με τα στελέχη του δεν μαζεύεται πια. Αντί για αλλαγή πολιτικής, γάντζωμα στην εξουσία για να συνεχίσουν την ίδια πολιτική. Ας εξηγήσουν οι ίδιοι τι έχουν στην ψυχή και στο μυαλό τους. Αν δεν έχουν αποκοπεί οριστικά από τον λαό. Από την υποχρέωση κάθε κυβέρνησης να υπηρετεί το εθνικό και δημόσιο συμφέρον. Αυτή η εξήγηση είναι το μόνο που θα μπορούσαν να προσφέρουν. Έχασαν και αυτή την ευκαιρία. Μόνοι τους. Γιατί εμείς, η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία δεν θα χάσουμε άλλο χρόνο. Θα επιβάλλουμε με την ψήφο μας την βούλησή μας για ΑΛΛΑΓΗ.

Με ρωτούν συχνά πόσο έτοιμοι είμαστε εμείς στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. να υπηρετήσουμε αυτή την μεγάλη υπόθεση : να δουλέψουμε για να ξανασταθεί ο ελληνικός λαός στα πόδια του. Απαντώ : δεν έχουμε άλλη επιλογή. Με ρωτάνε : μα και εσείς δεν κάνατε λάθη ; Το αναγνωρίζουμε και αισθανόμαστε άσχημα γι ‘ αυτό. Με ξαναρωτάνε οι πιο επίμονοι : και πως ξέρουμε ότι δεν θα τα επαναλάβετε ; Εδώ πρέπει πω δυο κουβέντες παραπάνω. Εφέτος είναι η ώρα της αλήθειας για την μεγάλη παράταξή μας : την κεντροαριστερά. Ξεκινάμε αναλαμβάνοντας την ευθύνη μας ως αξιωματική αντιπολίτευση να περιορίσουμε τη ζημιά για όσο καιρό ακόμη βρίσκεται η Δεξιά στην κυβέρνηση. Και αυτό, πιστέψτε με δεν θα κρατήσει πολύ. Επειδή έτσι θέλει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Θα δώσουμε από σήμερα δείγματα γραφής, κάνοντας καθαρές τις προθέσεις μας για αύριο. Θα παρουσιάσουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τις πολιτικές πρωτοβουλίες των βουλευτών που εσείς θα αναδείξετε στις εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Πρωτοβουλίες για να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση διαφορετική και καλλίτερη. Για να υπάρξουν μεγάλες δημόσιες επενδύσεις χωρίς τον βραχνά του Συμφώνου Σταθερότητας. Για να ανοίξουν ξανά δουλειές για τα παιδιά μας. Πρωτοβουλίες για να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση πιο δημοκρατική. Για να σταματήσουν να έρχονται κεραμίδες στο κεφάλι μας από αποφάσεις προσώπων και οργάνων που δεν έχουμε εκλέξει. Για να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση πιο ανεξάρτητη από κηδεμονίες άλλων που μας έχουν κοστίσει πολύ ακριβά. Και θα ζητήσουμε αυτές μας τις θέσεις να τις εγκρίνετε εσείς. Με την ψήφο σας. Σας ζητούμε να μας δώσετε στις ευρωεκλογές μεγάλη πλειοψηφία. Να στείλετε το πιο δυνατό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι τελείωσε. Ότι δεν μπορεί να κυβερνά άλλο, όντας μειοψηφία. Ότι πρέπει να φύγει.

Και σας οφείλουμε ακόμα, ξεκάθαρα, μια εξήγηση : με τι θα αντικαταστήσουμε αυτά που εσείς ζητάτε να αλλάξουν. Μετά τις εκλογές και την απομάκρυνση της Δεξιάς από την εξουσία, τι μπορείτε να προσδοκάτε από τη νέα κυβέρνηση. Τις μεγάλες αλλαγές που θα ξανακάνουν την καθημερινή μας ζωή ανθρώπινη και αξιοπρεπή. Μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι, όλα αυτά θα τα συζητήσουμε σε κάθε ευκαιρία. Για να ξέρουμε όλοι για τι αγωνιζόμαστε και τι θα κερδίσουμε από τον αγώνα αυτό εμείς και τα παιδιά μας.


4. ΠΩΣ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΜΕ
Το κατεστημένο δεν έχει εγκαταλείψει την σκέψη να βρει τρόπο να συνεχιστεί η σημερινή βαρβαρότητα και μετά τις εκλογές. Ξέροντας τι έρχεται, έβγαλε στην αγορά το σενάριο της συγκυβέρνησης ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Νέας Δημοκρατίας. Για να συνεχιστεί η ίδια σημερινή απαράδεκτη κατάσταση, με άλλο σχήμα. Απαντάμε : ούτε στο όνειρό σας. Ψάξτε αλλού για εθελοντές αυτόχειρες. Χρεωκοπημένες καταστάσεις, δεν σώνονται με χρεωκοπημένα σενάρια. Και κάνουμε από τώρα καθαρό : η Δεξιά δεν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Ο λαός ζητά ΑΛΛΑΓΗ και έχει το δικαίωμα να την έχει. Έχουμε λοιπόν ευθύνη να εξασφαλίσουμε από τώρα ένα κυβερνητικό σχήμα με προοδευτικό προσανατολισμό, αλλά και βιωσιμότητα. Με δυνατότητες να κυβερνήσει ομαλά και σταθερά. Και εδώ πια κρίνεται όχι μόνο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κρινόμαστε όλοι. Και όπως στρώσουμε θα κοιμηθούμε. Σέβομαι την επιδίωξη κάθε κόμματος να ενισχύσει τις θέσεις του. Μέσα και έξω από την Βουλή. Σέβομαι όμως ακόμη περισσότερο την θέληση του ελληνικού λαού για ΑΛΛΑΓΗ. Και - είμαι βέβαιος - η λαϊκή ετυμηγορία θα είναι καταλυτική. Θα επιβραβεύσει τις δυνάμεις που την τιμούν. Και θα αποδοκιμάσει όποιον προτάσσει τα μικροκομματικά του συμφέροντα. Ασφαλώς ο αγώνας μας έχει ένα μέτωπο και μόνο : την δεξιά και την πολιτική της. Έχουμε όμως υποχρέωση να σεβαστούμε και την μεγάλη παράταξή μας και την εμπιστοσύνη που της δείχνει ο ελληνικός λαός. Αυτή την εμπιστοσύνη θα τιμήσουμε στο ακέραιο.

Φίλες και φίλοι,
Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ είμαστε αφοσιωμένοι στον καλό αγώνα που δίνει η παράταξή μας. Με όλες τις δυνάμεις μας και λίγο παραπάνω. Δεν κάνουμε πίσω ούτε ένα πόντο, ούτε μια στιγμή. Και βλέπουμε καθαρά μπροστά. Ανοίγουν ξανά ορίζοντες ελπίδες για τον ελληνικό λαό. Έρχονται σύντομα καλλίτερες μέρες. Ξέρουμε ότι τίποτε δεν είναι εύκολο. Ξέρουμε όμως ακόμα ότι η ΑΛΛΑΓΗ θα γίνει αισθητή από την πρώτη στιγμή. Σας καλούμε όλους να έρθετε κοντά μας. Βοηθήστε να γυρίσουμε σελίδα. Να ανοίξουμε ξανά παράθυρο στην ελπίδα για μας και τα παιδιά μας.

Γεια σας