Ειμαστε δυνατοι στην θεωρια του χαους και πηραμε διεθνες βραβειο. Λογικο, το χαος στην Ελλαδα μπορεις να το μελετησεις καλυτερα...

απο βημα.
Μεγάλη διάκριση για έλληνα επιστήμονα
Ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Ι. Αντωνίου τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Πριγκοζίν
Η συμβολή του στη θεμελίωση της μαθηματικής θεωρίας του χάους και των πολύπλοκων ανοιχτών συστημάτων τού χάρισε εφέτος μία από τις σημαντικότερες επιστημονικές διακρίσεις: το διεθνές βραβείο Πριγκοζίν. Ο 53χρονος καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης κ. Ι.Αντωνίου, με «καθοδηγητή», για 24 χρόνια, τον δάσκαλό του νομπελίστα Ιλία Πριγκοζίν, κατάφερε να αναδείξει τον εποικοδομητικό ρόλο του χρόνου στην οργάνωση των πολύπλοκων συστημάτων και την πιθανολογική- στατιστική περιγραφή της πολυπλοκότητας και του χάους στη φύση.

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
......Πρόκειται για μια σχετικά νέα θεωρία, η οποία αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τον Πριγκοζίν, τον «πατέρα» της Θεωρίας του Χάους, και άρχισε να μελετάται από το 1970, επιτρέποντας στους επιστήμονες να ερευνήσουν συστήματα που δεν μπορεί κανείς να αναλύσει με συμβατικές μεθόδους. Και αυτό διότι, όπως εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Αντωνίου, «λόγω της πολυπλοκότητας,οι υπολογισμοί παύουν να έχουν νόημα πέραν του ορίζοντα προβλεψιμότητας». Η θεωρία αυτή μπορεί να προσφέρει ένα πλαίσιο περιγραφής φαινομένων όπως είναι ο καιρός και ο τρόπος λειτουργίας του γονιδιώματος για την ανάδειξη της ζωής, μπορεί να αναπτύξει νέα υπολογιστικά πρότυπα, όπως η ανοσοϋπολογισμοί, να συμβάλει στη μελέτη της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στους δρόμους κτλ.

Ο κ. Αντωνίου είναι αυτός που προσέφερε το μαθηματικό πλαίσιο για τις θεωρίες του Πριγκοζίν και συνέβαλε στις πρακτικές εφαρμογές τους, όπως είναι η οπτική τομογραφία με εφαρμογές σε δερματικές παθήσεις (εγκαύματα, μελανώματα), η ανάλυση ηλεκτροκαρδιογραφημάτων, η μαθηματικά ακριβής τρισδιάστατη απεικόνιση σε συμβατικούς υπολογιστές, η νανοτεχνολογία κ.ά. Οι επόμενοι στόχοι του είναι η επιστημονική μελέτη του Ιnternet, η διερεύνηση των λύσεων που βρήκε η φύση, τις οποίες βλέπουμε στη ζωή (π.χ. πώς εκδηλώνεται η ζωή από το «πρόγραμμα» που λέγεται γονότυπος), καθώς και της πολυπλοκότητας που χαρακτηρίζει τον νου και τη συνείδηση.

Αυτές τις ημέρες ο κ. Αντωνίου βρίσκεται στη Μόσχα, καθώς είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Διεθνούς Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών, το οποίο έχει δραστηριότητες αντίστοιχες του CΕRΝ και επιπλέον δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη τεχνολογιών πληροφορίας και γνώσης. Αλλωστε, βρίσκεται συχνά στη ρωσική πρωτεύουσα λόγω της ιδιότητας του επίτιμου καθηγητή στα Πανεπιστήμια της Αγίας Πετρούπολης και Λομονόσοφ της Μόσχας.

Πρόκειται για έναν διακεκριμένο επιστήμονα με πολλές διεθνείς περγαμηνές. Για μία δεκαετία είχε διατελέσει αναπληρωτής διευθυντής των Διεθνών Ερευνητικών Ινστιτούτων Σολβέ στις Βρυξέλλες, με διευθυντή τον δάσκαλό του Ιλία Πριγκοζίν . Για τις ερευνητικές δραστηριότητές του έχει επίσης τιμηθεί με το βραβείο De Donder της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών του Βελγίου και με το μετάλλιο Κapitza της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Ιδιαίτερα δραστήριος, ο κ. Αντωνίου «μετράει» εκατοντάδες ώρες πτήσης στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, καθώς συνεργάζεται με επιστημονικά ιδρύματα σε όλον τον κόσμο. Είναι ο άνθρωπος στον οποίο ο Πριγκοζίν εμπιστεύθηκε τον συντονισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων των Ινστιτούτων Σολβέ. Ακόμη, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη της Ευρωρωσικής Επιστημονικής Συνεργασίας.

Το βραβείο Πριγκοζίν, το οποίο θεσπίστηκε από το ιταλικό Πανεπιστήμιο της Σιένα και από το βρετανικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Γουέσεξ στη μνήμη του Πριγκοζίν, απονεμήθηκε την Τετάρτη σε μια λαμπρή τελετή στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «Η Βιώσιμη Πόλη 2008» που διοργανώνεται αυτές τις ημέρες στη Σκιάθο. Συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Σιένα, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Γουέσεξ (το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου της Ουαλλίας) και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Ο χρήστης Stelios Frang είπε…
Με ρέγουλα παίδες, δεν "ειμαστε δυνατοι" και δεν "πηραμε διεθνες βραβειο". Ο κ. Αντωνίου τα έκανε αυτά, εμείς μόνο να τον συγχαρούμε μπορούμε και να προσπαθήσουμε να τον φτάσουμε, έτερον ουδέν!