Επειδη ο Καραμανλης φευγει (ευκολα) μπροστα παλι στις δημοσκοπησεις καποιοι θελουν να σταματησει αυτη η πορεια. Θα τολμησουν ομως;
Με μια ομιλια ο Καραμανλης πηγε το κομμα απο 2,5 μοναδες πισω στην ισοπαλια στην προθεση ψηφου (GPO).
Απο αυτο πολλοι εμειναν αναυδοι. Δεν το περιμεναν.
Η GPO ηρθε να επιβεβαιωσει οτι σε λιγες μερες ολα θα εχουν τελειωσει.
Ολα τα ποιοτικα της ερευνας δειχνουν οτι ευκολα θα φυγει πολλες μοναδες μπροστα σε λιγες μερες απο τωρα.
Οι "αναποφασιστοι" θα ψηφισουν Καραμανλη (GPO).
Καποιοι θελουν να ανακοψουν αυτην την πορεια.
Θα τολμησουν?
ΥΓ το αρθρο ειναι βεβαια γραμμενο απο χθες. Σημερα ειναι αλλιως η κατασταση τα βασικα ομως παραμενουν.
Σχόλια
Το Μαξίμου αποφάσισε περιοδείες υπουργών στην επαρχία και επεξεργάζεται πακέτο κοινωνικών μέτρων
Tων Ελλης Τριανταφυλλου - Γιωργου Τερζη
Κομματική «γυμναστική» και διορθωτικές κινήσεις για την ενίσχυση του τρωθέντος προφίλ της κυβέρνησης περιλαμβάνει το σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο άρχισε να μπαίνει σε εφαρμογή από την προηγούμενη Παρασκευή με το τελεσίγραφο του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή προς τους λεγόμενους αντάρτες. Παρά το ατυχές, όπως το χαρακτηρίζουν κορυφαία στελέχη, περιστατικό με την αιχμηρή συνέντευξη του πρώην υφυπουργού κ. Αθαν. Γιαννόπουλου και τη μετέπειτα «άγαρμπη» αναδίπλωσή του, το κυβερνητικό επιτελείο αισιοδοξεί ότι θα κατορθώσει να ξετυλίξει τη στρατηγική που έχει επιλέξει ο πρωθυπουργός για την ανάταξη του κλίματος. Στη λογική αυτή, χθες ανακοινώθηκε πρόγραμμα επισκέψεων 20 υπουργών ανά την επικράτεια το Σαββατοκύριακο, αλλά και πραγματοποίηση νομαρχιακών συνελεύσεων σε μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ θα ακολουθήσουν δύο ακόμη «κύματα» περιοδειών το αμέσως επόμενο διάστημα. Την Πέμπτη, εξάλλου, ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν των βουλευτών του Γ΄ Θερινού Τμήματος της Βουλής, ενώ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα συνέλθει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.
Την επιχείρηση ανάταξης στήριξε χθες η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εξερχομένη του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους της συγκυρίας. «Δεν είναι ώρα για προσωπικές πολιτικές και εύκολους εντυπωσιασμούς», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι χρειάζεται δουλειά, γιατί οι πολίτες έχουν προβλήματα. Στην κρισιμότητα της συγκυρίας αναφέρθηκε και ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Αρ. Σπηλιωτόπουλος, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «όπου υπάρχει κρίση –και υπάρχει κρίση, παγκοσμίως, των πολιτικών συστημάτων και σε επίπεδο οικονομίας– είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να υπάρχουν ισχυρές κυβερνήσεις, για να μπορούν να παίρνουν αποφάσεις και να οδηγούν τη χώρα μπροστά, με σταθερότητα και σιγουριά».
Από την πλευρά του, ο γραμματέας της Κ.Ε. κ. Λευτ. Ζαγορίτης απέστειλε χθες νέο μήνυμα προς τους διαφωνούντες, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε συμπεριφορές που πλήττουν την ενότητα».
Ο κ. Ζαγορίτης χαρακτήρισε μονόδρομο για την παράταξη το τέλος της εσωστρέφειας, ενώ, απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον κ. Τατούλη, τόνισε πως περιμένει να σεβαστεί την απόφαση του κορυφαίου οργάνου της παράταξης - το οποίο απέρριψε την πρότασή του για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου. Εξάλλου, ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Γιάννης Τραγάκης είπε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8 ότι μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, οποιοδήποτε θέμα «ανταρτών» έχει κλείσει. «Σε τέτοια θέματα δεν πρόκειται να επανέλθουμε. Κοιτάμε μπροστά. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι και συνυπεύθυνοι».
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος επιχείρησε χθες να κλείσει τη συζήτηση που έχει ανοίξει τόσο με την πολυθρύλητη συνέντευξη του κ. Αθαν. Γιαννόπουλου στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», όσο και με την κριτική του κ. Τατούλη σχετικά με την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης. Ο κ. Ρουσόπουλος εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κανενός είδους απειλή περί διαγραφών ή διεμβολισμού της ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της Ν.Δ., ενώ απέφυγε να απαντήσει στις αιχμές του κ. Τατούλη. Τέλος, ερωτηθείς για τα όσα είπε περί συνεργασίας με τη Ν.Δ. ο Γ. Καρατζαφέρης (σ.σ.: ο οποίος άφησε ανοιχτά τα ενδεχόμενα), ο εκπρόσωπος παρέπεμψε σε απάντηση που έχει ήδη δοθεί ότι το κυβερνών κόμμα δεν πρόκειται να συνεργαστεί «με τα άκρα».
Ο Κ. Καραμανλής για την οικονομική κρίση
Μήνυμα για την ανάγκη λήψης μέτρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο υπέρ των ασθενεστέρων, που πλήττονται δυσανάλογα από την τρέχουσα οικονομική συγκυρία, απέστειλε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Λιθουανό ομόλογό του κ. Gediminas Kirkilas.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός επεσήμανε πως «πρέπει πάντα να είναι στο μυαλό μας ότι ειδικά σε συγκυρίες όπως η παρούσα και στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της κάθε χώρας πρέπει να προωθούμε τις απαραίτητες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και να στηρίζουμε τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας».
Πολλά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη ζητούν στροφή στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ενδεχόμενο –όμως– που απορρίπτουν αρμοδίως στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Τα γλίσχρα δημόσια οικονομικά δεν επιτρέπουν υπερβάσεις και η κυβέρνηση θα πορευθεί κυρίως με το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, οι δράσεις του οποίου θα υλοποιηθούν εντός των προσεχών 2 - 3 μηνών, όπως ανέφερε χθες ο κ. Θεόδ. Ρουσόπουλος.
Ο κ. Καραμανλής, πάντως, επεχείρησε να αμβλύνει τις ανησυχίες για την ευρωπαϊκή οικονομία, σημειώνοντας πως το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο έχει διαφορά από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών, παρέχοντας στους Ευρωπαίους πολίτες μεγαλύτερη ασφάλεια. «Αυτό που χρειάζεται είναι ο καλύτερος συντονισμός και η ενίσχυση της διαφάνειας στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα για να αποφεύγονται προβλήματα όπως αυτά που δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.
Αχ ρε Κωστάκη πήγες στα βαθειά παιδί μου…