Τουλάχιστον τέσσερα μοναστήρια -Ιβήρων, Λαύρα, Σταυρονικήτα, Παντοκράτωρ- ηθελαν πιο επιθετικη ανακοινωση αλλα συμβιβαστηκαν χαριν ομοψυχιας.


Σταυρος Τζιμας (απο τους λιγους που ξερουν πραγματικα τι παιζει) απο Καθημερινη.
....Μολονότι η τετρασέλιδη ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα εγκρίθηκε, σύμφωνα με το περιεχόμενό της, «ομόφωνα σε κλίμα ευθύνης, ομονοίας και ελευθερίας», η Εκτακτη Ιερά Διπλή Σύναξη, εμφανίστηκε στη συνεδρίασή της διχασμένη.

Τουλάχιστον τέσσερα μοναστήρια -Ιβήρων, Λαύρα, Σταυρονικήτα, Παντοκράτωρ- κατέβασαν προς συζήτηση δική τους αιχμηρότερη για το Βατοπέδι διακήρυξη, που όμως τελικά την απέσυραν και συντάχθηκαν, με αυτήν της επιτροπής, προφανώς για να μεταδοθεί εικόνα ομοψυχίας.....

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Με συγγνώμη από τον «ευσεβή ελληνικό λαό για τον δημιουργηθέντα θόρυβο», συμπάθεια προς τον βρισκόμενο σε «αδόκητη δυσκολία αυτόν τον καιρό», ηγούμενο Εφραίμ -δεν τον κατονομάζει- και ταυτόχρονη καταδίκη «οποιασδήποτε αδιαφανούς σύμπραξης με την κοσμική εξουσία χάριν οικονομικών ή άλλων οφελών», η αγιορείτικη ηγεσία έλαβε χθες επισήμως θέση για την υπόθεση της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου.

Μολονότι η τετρασέλιδη ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα εγκρίθηκε, σύμφωνα με το περιεχόμενό της, «ομόφωνα σε κλίμα ευθύνης, ομονοίας και ελευθερίας», η Εκτακτη Ιερά Διπλή Σύναξη, εμφανίστηκε στη συνεδρίασή της διχασμένη.

Τουλάχιστον τέσσερα μοναστήρια -Ιβήρων, Λαύρα, Σταυρονικήτα, Παντοκράτωρ- κατέβασαν προς συζήτηση δική τους αιχμηρότερη για το Βατοπέδι διακήρυξη, που όμως τελικά την απέσυραν και συντάχθηκαν, με αυτήν της επιτροπής, προφανώς για να μεταδοθεί εικόνα ομοψυχίας.

Η Σύναξη αφιερώνει δύο από τις εφτά παραγράφους της διακήρυξής της στο θέμα της ανταλλαγής ακινήτων μεταξύ της Ι. Μονής Βατοπεδίου και του ελληνικού Δημοσίου και αναφέρει ότι τούτο εμπίπτει στην αρμοδιότητα της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει ότι η Ιερά Κοινότητα από την πλευρά της «διενεργεί τα δέοντα στο πλαίσιο της καταστατικής της αρμοδιότητας».

«Το Αγιον Ορος δέχεται τις διαδικασίες ελέγχου της νομιμότητος και αποκαταστάσεως κάθε παρατυπίας, σχετικά με οικονομικές συναλλαγές, τη νομική και οποιαδήποτε άλλη πτυχή του θέματος», σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

«Το Αγιον Ορος με ενότητα και ομοψυχία υπομένει και αυτή τη δοκιμασία. Η Σύναξη με πόνο ψυχής αφενός αδελφικά εκφράζει την οφειλόμενη συμπάθεια σε καθένα που βρίσκεται σε αδόκητη δυσκολία αυτόν τον καιρό, αφετέρου όμως επιθυμεί να διατρανώσει προς κάθε κατεύθυνση ότι καταδικάζει εκ των προτέρων κάθε πράξη που τυχόν θα αποδεικνυόταν αξιόμεμπτη και ότι εν πάση περιπτώσει δεν θεωρεί θεμιτή ή επιδιωκτέα οποιανδήποτε αδιαφανή σύμπραξη με την κοσμική εξουσία χάριν οικονομικών ή άλλων οφελών, αλλ’ αντιθέτως αποστασιοποιείται απεριφράστως και απορρίπτει παρόμοιες συμπεριφορές».

Το ανώτατο διοικητικό όργανο της αθωνικής πολιτείας, διαπιστώνει γενική ισοπέδωση και δημοσιογραφικό θόρυβο, με αφορμή τα γεγονότα του Βατοπεδίου και αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι δεν υπηρετεί την αλήθεια η γενική ισοπέδωση που παρατηρήθηκε στον πρόσφατο δημοσιογραφικό θόρυβο με την απαράδεκτη γενίκευση των ανωτέρων και στις περιπτώσεις διαφόρων ιερών μονών, οι οποίες εκπληρώνουν το ιερό χρέος που ανέθεσε στούς ώμους τους η ιστορία και η παράδοση του έθνους μας για τη διαφύλαξη της πνευματικής και υλικής κληρονομιάς τους».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται η «η υποδειγματική και γόνιμος συνεργασία του Αγίου Ορους μετά της ελληνικής πολιτείας» τα τελευταία χρόνια και αναφέρεται: «Αισθανόμεθα να αναβλύζει από τα βάθη της ψυχής μας η ανάγκη να διακηρύξουμε προς πάντας εξαιτίας του εγερθέντος θορύβου την πραγματικότητα την οποία καθημερινώς βιώνουμε εδώ στο Αγιον Ορος, ότι δηλαδή, οι οικήτορες αυτού μοναχοί και ακτήμονες τυγχάνουν και τον αγώνα προς την επίτευξη της αρετής και καταπολέμηση ποικίλων παθών ψυχής μετά πολλού κόπου και μόχθου μετέρχονται».

Καλεί, τέλος «τον ελληνικό λαό και κάθε καλοπροαίρετο πολίτη να δείξει το απαιτούμενο μέτρο και την υπομονή για την άρση αυτής της δοκιμασίας» και την ελληνική πολιτεία «έστω και υπ’ αυτές τις συνθήκες να κατανοήσει και να προστατεύσει την ιδιαιτερότητα του Αγίου Ορους».