Να ολη η ιστορια του "σκανδαλου" της Μονης Βατοπεδιου....


απο την αυριανη Καθημερινη.
Σκάνδαλο με δικομματική συναίνεση
Από τις μεθοδεύσεις που άρχισαν πριν από δέκα χρόνια έως τη χθεσινή αναδίπλωση Εφραίμ μετά κυβερνητική παραίνεση

Του Βασιλη Νεδου

Υπό το βάρος της δημόσιας κατακραυγής και των συνεχιζόμενων αποκαλύψεων για τις προκλητικές επιχειρηματικές δραστηριότητές της, η Μονή Βατοπεδίου, ένα μόλις 24ωρο μετά την αποπομπή του κ. Γιώργου Βουλγαράκη, αναδιπλώνεται. Χθες το πρωί, η Μονή ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα χρήματα που αποκόμισε από την εκμετάλλευση των κτημάτων που απέκτησε εξ ανταλλαγής και, δεύτερον, τους τίτλους που αποκόμισε από την ανταλλαγή με τα κτήματα της λίμνης Βιστωνίδας. Αυτά, έως ότου αποφασίσει η Δικαιοσύνη για τη νομιμότητα των δραστηριοτήτων της. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηγούμενος Εφραίμ είχε γίνει τις τελευταίες ημέρες δέκτης εντονότατων κυβερνητικών παρακλήσεων να προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση.

Ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου πατέρας Εφραίμ έχει ένα προνόμιο, το οποίο απορρέει από τη θέση του: η πνευματική επιρροή του δεν γνωρίζει πολιτικά χρώματα, η διεισδυτικότητά της είναι υπερκομματική. Η Μονή της οποίας ηγείται είναι λιμάνι τόσο «πράσινων» όσο και «γαλάζιων»... ψυχών. Οπως φαίνεται από τα ίδια τα γεγονότα, η μεθόδευση για την ανταλλαγή εκτάσεων του Δημοσίου με τα οικόπεδα της λίμνης Βιστωνίδας ξεκίνησε το 1998 επί ΠΑΣΟΚ και ολοκληρώθηκε πέρυσι. Ο χρόνος της Εκκλησίας είναι πιο αργός από εκείνον της πολιτικής, ωστόσο, επειδή και ο π. Εφραίμ υπόκειται στους βιολογικούς νόμους που ισχύουν επί γης, έχει ξεδιπλώσει με επιτυχία την επιρροή του στον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Επαφές με το ΠΑΣΟΚ
Το 1995 ο π. Εφραίμ μετέφερε από τον Αθω στην Εκάλη το κειμήλιο της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας, για χάρη της κυρίας Δήμητρας Λιάνη που το ζήτησε για τον βαριά άρρωστο τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου (βλέπε και παρακάτω στήλες). Είναι άγνωστο αν ο ίδιος ο Ανδρ. Παπανδρέου πίστευε σε θαύματα, αλλά ο π. Εφραίμ είχε απόλυτη επιρροή πάνω στη σύζυγό του. Οι σχέσεις που καλλιέργησε ο π. Εφραίμ δεν σταματούσαν βέβαια εκεί. Υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος, ο κ. Στέλιος Παπαθεμελής και ο κ. Απόστολος Φωτιάδης επισκέπτονταν το Αγιον Ορος και συγκεκριμένα τη Μονή Βατοπεδίου. Σχέσεις με τον π. Εφραίμ διατηρούσε και ο κ. Γιώργος Δρυς.

Την ίδια εποχή (1997) άρχισε να έχει πνευματικές σχέσεις με τον π. Εφραίμ και ο νυν υπουργός Επικρατείας κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Πρόκειται για μια στενή, προσωπική σχέση, την οποία ο κ. Ρουσόπουλος διαφύλαξε μέχρι σήμερα. Το δεύτερο τη τάξει αθωνικό μοναστήρι είχε αρχίσει εκείνη την εποχή να μετατρέπεται σε ένα μουσείο βυζαντινής Ιστορίας εξοπλισμένο με μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας. Στους πολυτελείς κοιτώνες του μοναστηριού φιλοξενούνταν από εκείνη την εποχή κατά προτίμηση η ελίτ των πιστών προσκυνητών.

Η πρώτη απόφαση
Εκτός των ορίων του Αθω, όμως, είχε ξεκινήσει παράλληλα να ξετυλίγεται ο μίτος του σημερινού σκανδάλου. Στις 28 Ιανουαρίου 1999 ο τότε υφυπουργός Οικονομίας κ. Δρυς υπέγραψε την πρώτη απόφαση με την οποία το Δημόσιο ήρε οποιαδήποτε αξίωση επί των εκτάσεων γύρω από τη λίμνη Βιστωνίδα, αναγνωρίζοντας, παράλληλα, ότι ιδιοκτήτης είναι το μοναστήρι. Ουσιαστικά ο κ. Δρυς επικύρωνε τις σχετικές γνωμοδοτήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων.

Στη δεύτερη τετραετία του κ. Κώστα Σημίτη, τη θέση του κ. Δρυ στην κυβέρνηση έλαβε ο κ. Φωτιάδης, πρόσωπο που είχε επίσης φιλοξενηθεί στη Μονή Βατοπεδίου εκείνα τα χρόνια. Από τα χέρια του κ. Φωτιάδη τον Αύγουστο του 2002 και του 2003 υπογράφονται ακόμη δύο αποφάσεις, με τις οποίες αναγνωρίζονται τα δικαιώματα της Μονής στις παραλίμνιες εκτάσεις και τις νησίδες της Βιστωνίδας. Μετά τέσσερα χρόνια αδιάλειπτης εργασίας εκ μέρους των υφυπουργών, το θέμα ανακάλυψε ο βουλευτής του Συνασπισμού κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος μάλιστα επέτυχε να λάβει τον Νοέμβριο του 2003 έγγραφο της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων, που χαρακτήριζε τις διεκδικήσεις της Μονής αυθαίρετες. Αν και τον ίδιο μήνα οι αντιρρήσεις των βυζαντινολόγων φθάνουν στις δικαστικές αίθουσες της Κομοτηνής, ουδείς ασχολείται σε πολιτικό επίπεδο με αυτές. Είναι η εποχή που η Ν.Δ. του κ. Κώστα Καραμανλή επελαύνει προς την εξουσία και το ΠΑΣΟΚ του κ. Σημίτη αναζητεί λύσεις για να απαλύνει την επερχόμενη εκλογική ήττα.

Η 8η Μαρτίου 2004 είναι μια ημέρα διαφορετική για την Ελλάδα, καθώς αναλαμβάνει το τιμόνι της χώρας η Ν.Δ. μετά 11 χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όχι όμως και για τη Μονή Βατοπεδίου.

Το καλοκαίρι του 2006 δύο υφυπουργοί της κυβέρνησης (Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Κοντός και Οικονομικών κ. Πέτρος Δούκας) και ένας υπουργός (Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Μπασιάκος) υπογράφουν κοινή απόφαση, με την οποία η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου αναλάμβανε να ανταλλάξει τη λίμνη Βιστωνίδα με τις διαθέσιμες εκτάσεις του Δημοσίου.

Παρά το γεγονός ότι η υπόθεση είχε φθάσει στη Βουλή, πολλοί στη Ν.Δ. θεωρούσαν ότι επρόκειτο για ένα αντιπολιτευτικό, άνευ ουσίας, πυροτέχνημα εκ μέρους της Αριστεράς. Το 2006, μάλιστα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός φιλοξενήθηκε για τρεις ημέρες στη Μονή Βατοπεδίου. Πιο τακτικοί επισκέπτες ήταν οι δύο στενοί συνεργάτες του, κ. Γιάννης Αγγέλου και Γιάννης Ανδριανός.

Τον Μάιο του 2007, μετά δηλαδή σχεδόν 10 χρόνια διακομματικής συναίνεσης, η συμβολαιογράφος κ. Αικατερίνη Πελέκη, σύζυγος του τότε υπουργού Πολιτισμού κ. Γ. Βουλγαράκη, αναλαμβάνει να κάνει τα συμβόλαια μεταξύ Μονής Βατοπεδίου και Δημοσίου. Στις 26 Ιουλίου 2007, ο κ. Α. Αλαβάνος ζήτησε να μάθει τι γίνεται στη Βιστωνίδα για να λάβει από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Δούκα την αποστομωτική απάντηση: «Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να κερδίσουμε την υπόθεση».

Μόλις την περασμένη Δευτέρα, μετά την εισαγγελική παραγγελία του Αρείου Πάγου, ξύπνησαν τα παλαιά πάθη. Ο κ. Δούκας ρίχνει την ευθύνη στον κ. Μπασιάκο και τούμπαλιν. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας οι δοσοληψίες της Μονής Βατοπεδίου με το Δημόσιο, ενώ ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ζητεί πιο αυστηρά μέτρα.

Σχόλια