Γιαννης Λουλης: Η ΝΔ διατηρει το στρατηγικο πλεονεκτημα.

Δημοσκοπήσεις και πολιτικό κλίμα


Λίγο πριν τη ΔΕΘ, δημοσιοποιήθηκαν τέσσερις δημοσκοπήσεις που ανέλυσαν συστηματικά το πολιτικό τοπίο. Όλες κατέγραψαν ένα παρεμφερές κλίμα.

Μετά την ΔΕΘ είχαμε δύο δημοσκοπήσεις (μία χωρίς κάλπη) με ερωτήματα επικεντρωμένα μόνο στη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού. Οι δημοσκοπήσεις αυτές είχαν λοιπόν την αξία στιγμιαίας φωτογράφησης περιορισμένων ζητημάτων. Δεν μας προσέφεραν υλικό για ανάλυση της πολιτικής δυναμικής.

Ο πρώτος κύκλος των δημοσκοπήσεων έδειξε τη ΝΔ να προηγείται περίπου με 2%. Το πιο ενδιαφέρον όμως δεν ήταν αυτό, αλλά τα ποιοτικά τους στοιχεία. Τη δημοσκόπηση της GPO την αναλύσαμε ήδη, υπογραμμίζοντας ότι στις συγκρίσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο κυβερνητικής (και μάλιστα οικονομικής) αξιοπιστίας υπερτερεί η ΝΔ. Τούτο ισχύει ακόμη περισσότερο στη σύγκριση των δύο ηγετών. Σύμφωνα με την MRB:

• Στην πρόθεση ψήφου, μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, η ΝΔ εμφανίζει μικρή κάμψη από 29,2% σε 28,1%. Όπως άλλωστε ανεπαίσθητη είναι και η άνοδος του ΠΑΣΟΚ από 25,3% σε 26,1%.
• Όσο όμως τα δύο μεγάλα κόμματα παρουσιάζουν περιορισμένες διακυμάνσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει εντυπωσιακή κάμψη. Οι διαχρονικές μετρήσεις της MRB δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να φθάνει κοντά στο 18% τον Μάρτιο και έκτοτε να κατρακυλά στο τωρινό 11,9%. Η πτώση αυτή, για όσους διαβάζουν τις αναλύσεις μας, δεν μπορεί ν’ εκπλήξει.
• Ο μεγάλος «κερδισμένος» (όπως φαινόταν άλλωστε το τελευταίο διάστημα) είναι η λεγόμενη «αδιευκρίνιστη ψήφος» που έχει φθάσει το 17,3%, υποσκελίζοντας κατά πολύ πλέον τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.
• Η δυσφορία προς την κυβέρνηση καταγράφεται σε αρκετούς δείκτες. Όμως το 60% θεωρεί πως το ΠΑΣΟΚ ούτε τώρα είναι έτοιμο να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, ούτε θα είναι έτοιμο στο τέλος της τετραετίας. Μόνο το 9,9% θεωρεί πως είναι έτοιμο σήμερα. Ενώ το 26,8% προσδοκά πως θα είναι έτοιμο στο τέλος της τετραετίας.
• Η διαφορά υπέρ του Καραμανλή ως «καταλληλότερου Πρωθυπουργού» είναι συντριπτική με 16% διαφορά. Ο Καραμανλής θεωρείται ικανότερος χειριστής των οικονομικών και εθνικών θεμάτων και ο Παπανδρέου των κοινωνικών (με δεδομένη τη δυσφορία για τα σκληρά οικονομικά μέτρα).
• Η εικόνα Πρωθυπουργού και κυβέρνησης διαφοροποιείται έντονα. Καθώς μάλιστα η κοινή γνώμη ζητά άμεσο κυβερνητικό ανασχηματισμό.
• Αν και το 43,9% θα ήθελε κυβέρνηση συνεργασίας, μόνο το 22,8% εκτιμά πως αυτό θα συμβεί. Ταυτόχρονα ενώ το 43,2% θα ήθελε κυβέρνηση με ισχυρή αυτοδυναμία, μόνο το 9,5% το προβλέπει. Έτσι εν τέλει το 33,6% εκτιμά πως θα οδηγηθούμε σε νέες εκλογές, παρά το ότι μόνο το 5,5% τις επιθυμεί!


Βεβαίως μετά τη δημοσκόπηση της MRB, ακολούθησαν οι «γρήγορες» δημοσκοπήσεις της GPO και της Metron για την ΔΕΘ. Μόνο η τελευταία είχε κάλπη, δείχνοντας τη διαφορά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο 0,3%. Και οι δύο δημοσκοπήσεις έδειξαν πως οι αντιδράσεις στις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού ήταν αρνητικές, κυρίως όσον αφορά τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας.

Τι μπορεί όμως να συναχθεί από όλες αυτές τις δημοσκοπήσεις ως γενικότερο συμπέρασμα, έστω και εάν διαφέρουν χρονικά, αλλά και ως προς τα ερωτηματολόγια και μάλιστα με δεδομένο ότι οι δύο τελευταίες επικεντρώθηκαν στον Πρωθυπουργό και την παρουσία του στη ΔΕΘ; Πόση βαρύτητα έχει για τη δυναμική του τοπίου το 0,3% που καταγράφει μία εκ των τελευταίων δημοσκοπήσεων; Η συνολική εικόνα έχει ως εξής:
• Ασφαλώς τα νέα φορολογικά μέτρα έχουν φθείρει την κυβέρνηση που περνάει όντως την πιο δύσκολη φάση στη δεύτερη θητεία της. Όμως το κυβερνών κόμμα φαίνεται να κυριαρχεί πάντα στα λεγόμενα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Αυτά τα τελευταία καθορίζουν την πολιτική δυναμική.
• Επίσης σε επίπεδο σύγκρισης των αρχηγών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, η υπεροχή του Κώστα Καραμανλή παραμένει συντριπτική.
• Είναι γεγονός πάντως, ότι ο Πρωθυπουργός θα υποστεί φθορά από το κόστος των νέων φορολογικών μέτρων. Επίσης η κάλυψη συγκεκριμένου Υπουργού, όπως δείχνουν οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, φαίνεται να έχει το μεγαλύτερο κόστος.
• Πάντως στρατηγικά, ο Πρωθυπουργός κυριαρχεί – παρά τη δυσφορία που εκδηλώνεται στη συγκεκριμένη συγκυρία – δημιουργώντας σαφώς μεγαλύτερη εμπιστοσύνη απ’ ό,τι ο ανταγωνιστής του.
• Για όλους αυτούς τους λόγους, η κυβερνητική εικόνα, παρά τη φθορά της, αναδεικνύει «αντοχές» κάτω από δυσμενείς συγκυρίες.
• Τέλος, η μία δημοσκόπηση που δείχνει τη διαφορά υπέρ της ΝΔ στο 0,3% έγινε σε μια πολύ συγκεκριμένη συγκυρία όταν δηλαδή κορυφώθηκε η φόρτιση για τα φορολογικά μέτρα, αλλά και ειδικότερα αναφορικά με τα άλλα ζητήματα που ενόχλησαν την κοινή γνώμη.


Κλείνοντας την ανάλυση αυτή πρέπει να τονισθεί εκ νέου η σημασία των ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων, που υπερβαίνουν τη σημασία της πρόθεσης ψήφου, ιδίως όταν αυτή είναι λίγο – πολύ οριακή. Να θυμίσω ότι την περίοδο 1998 μέχρι τον Οκτώβριο του 1999, το ΠΑΣΟΚ υστερούσε στην πρόθεση ψήφου της ΝΔ με 4-5% περίπου, ενώ έχασε τις ευρωεκλογές με 3%. Στη συνέχεια όμως, έχοντας καλύτερη κοινοβουλευτική εικόνα από τη ΝΔ, ανέκαμψε και κέρδισε (οριακά έστω) τις εκλογές του 2000.

Με δυο λόγια, παρά τη φθορά του, το κυβερνών κόμμα, κυρίως χάρη στην εικόνα της ηγεσίας του, διατηρεί το στρατηγικό του πλεονέκτημα.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
τότε ας κάνετε εκλογές...χα...χα
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ο Ιθαγενής

Ωραία ανάλυση...
Η διαφορά 0,3% τι στατιστικό σφάλμα περιλαμβάνει? ποιο το διάστημα εμπιστοσύνης? +/- 2 ?
Μην δουλευόμαστε από τα ΜΜΕ...
Όσο για την ανάλυση του κ Λούλη, λυπάμαι ως δεξιός αν έφτασε η ΝΔ να συγκρίνεται με το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη του 2000..... και που να αρχίσουν του χρόνου να έρχονται τα εκκαθαριστικά του αποτυχημένου Αλογοσκούφη
Μήπως θυμάστε τι λέγαμε για τα τεκμήρια ως αντιπολίτευση?
Αν δεν επιστρέψει στις αξίες του 2004 διώχνοντας όσους βρήκαν ευκαιρία να πλουτίσουν με ΕΠΕ και ΙΕΡΕΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ...κρίμα, κρίμα για τη χώρα που θα ενδέχεται να διοικηθεί από το δίδυμο Γιωργάκη - Τσίπρα