Θα κερδίσει ο Ομπάμα;


O Κυριακος Μητσοτακης γραφει τις εντυπωσεις του απο το συνεδριο του Ομπαμα.
Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω αυτή την εβδομάδα τις εργασίες του συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος στο Ντένβερ του Κολοράντο. Πίσω από τα εντυπωσιακά σκηνικά, τις πολλές ομιλίες, τη δυνατή μουσική, τον ενθουσιασμό των συνέδρων που προσήλθαν από όλα τα μήκη και πλάτη της Αμερικής, διέκρινα μία ανησυχία για την έκβαση μιας προεδρικής εκλογής της οποίας το αποτέλεσμα πολλοί είχαν σπεύσει να προεξοφλήσουν. Κατά τεκμήριο, η Αμερική είναι σήμερα σε πολύ χειρότερη θέση από ό,τι ήταν όταν ο πρόεδρος Μπους ανέλαβε τις τύχες της χώρας πριν από 8 χρόνια. Το διεθνές κύρος της έχει τρωθεί και η οικονομία της είναι σε κρίση........
ολο το αρθρο (που δημοσιευτηκε και στη καθημερινη) στο πρωτο σχολιο...

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω αυτή την εβδομάδα τις εργασίες του συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος στο Ντένβερ του Κολοράντο. Πίσω από τα εντυπωσιακά σκηνικά, τις πολλές ομιλίες, τη δυνατή μουσική, τον ενθουσιασμό των συνέδρων που προσήλθαν από όλα τα μήκη και πλάτη της Αμερικής, διέκρινα μία ανησυχία για την έκβαση μιας προεδρικής εκλογής της οποίας το αποτέλεσμα πολλοί είχαν σπεύσει να προεξοφλήσουν. Κατά τεκμήριο, η Αμερική είναι σήμερα σε πολύ χειρότερη θέση από ό,τι ήταν όταν ο πρόεδρος Μπους ανέλαβε τις τύχες της χώρας πριν από 8 χρόνια. Το διεθνές κύρος της έχει τρωθεί και η οικονομία της είναι σε κρίση. Και όμως, αυτή η ζοφερή πραγματικότητα από μόνη της δεν είναι αρκετή για να χαρίσει τη νίκη στους Δημοκρατικούς και την προεδρία στον πρώτο έγχρωμο υποψήφιο που την έχει ποτέ διεκδικήσει με αξιώσεις. Οι εκλογές θα είναι ντέρμπι και ο δρόμος για τον Μπαράκ Ομπάμα μέχρι τις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου ανηφορικός.

Οι Δημοκρατικοί προσήλθαν στο Ντένβερ με τρεις συγκεκριμένους στόχους. Ο πρώτος ήταν να επουλώσουν τις πληγές της σκληρής προκριματικής μάχης μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και του Ομπάμα που δίχασε το Δημοκρατικό Κόμμα. Τόσο η Χίλαρι Κλίντον όσο και ο σύζυγός της εκφώνησαν δύο εξαιρετικές ομιλίες, στις οποίες στήριξαν χωρίς επιφυλάξεις και αστερίσκους τον Ομπάμα. Απομένει όμως να φανεί σε ποιο βαθμό κατάφεραν να πείσουν τους ένθερμους οπαδούς της να αγκαλιάσουν την υποψηφιότητα του Ομπάμα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ακόμα 1 στους 4 υποστηρικτές της Χίλαρι δεν προτίθεται να ψηφίσει τον Ομπάμα. Ολοι συμφωνούν ότι για να κερδίσει ο Ομπάμα την προεδρία πρέπει πρώτα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των φανατικών οπαδών της Χίλαρι, οι οποίοι έχουν πολύ συγκεκριμένα δημογραφικά χαρακτηριστικά: είναι ως επί το πλείστoν ηλικιωμένες γυναίκες και λευκοί εργαζόμενοι με χαμηλά εισοδήματα.

Ο δεύτερος στόχος των Δημοκρατικών ήταν να αποκρούσουν τις επιθέσεις των Ρεπουμπλικανών ότι ο Ομπάμα δεν έχει την εμπειρία και τις γνώσεις να χειριστεί τις τύχες της Αμερικής σε ένα ρευστό και επικίνδυνο διεθνές περιβάλλον. Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας αποτελούσαν ανέκαθεν προνομιακά πεδία για τους Ρεπουμπλικανούς και, παρά τη δυσαρέσκεια για τον πόλεμο στο Ιράκ, η πραγματικότητα αυτή δεν έχει αλλάξει. Το βιογραφικό του Τζον Μακέιν τους δίνει ένα επιπρόσθετο όπλο για να συντηρήσουν αυτό το συγκριτικό τους πλεονέκτημα. Η επιλογή του Τζο Μπάιντεν ως υποψήφιου αντιπροέδρου του Ομπάμα αποσκοπεί ακριβώς στο να ενισχύσει την εικόνα των Δημοκρατικών στα ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Ο Μπάιντεν είναι ένας γερουσιαστής με σημαντικότατη πείρα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Οσον αφορά τη χώρα μας δε, έχει κατά καιρούς πάρει θέσεις που ευθυγραμμίζονται με την ελληνική εξωτερική πολιτική τόσο στα θέματα της Κύπρου όσο και του Πατριαρχείου.

Ο τρίτος και σημαντικότερος στόχος των Δημοκρατικών στο συνέδριο του Ντένβερ ήταν να γνωρίσει η Αμερική καλύτερα τον Μπαράκ Ομπάμα. Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι Ομπάμα δεν είναι τόσο δημοφιλής στην Αμερική όσο είναι στον υπόλοιπο κόσμο. Το επιτελείο του γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό που μετράει στις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου δεν είναι η γνώμη της ιντελιγκέντσιας στο Παρίσι ή στη Ρώμη αλλά η ψήφος των πολιτών της Φλόριντα και της Πενσιλβάνια. Ο Ομπάμα είναι αναντίρρητα ένας πολύ χαρισματικός πολιτικός με εξαιρετικές οργανωτικές ικανότητες, και με μία προσωπική ιστορία που ενσαρκώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το αμερικανικό όνειρο. Η ομιλία με την οποία αποδέχτηκε το χρίσμα του κόμματός του μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό 75.000 θα περάσει στο πάνθεο των μεγάλων ομιλιών. Το κεντρικό του μήνυμα ότι η Αμερική είναι έτοιμη για αλλαγή είναι εξαιρετικά επίκαιρο. Οι Αμερικανοί είναι δυσαρεστημένοι με την πορεία της χώρας τους. Με τις τιμές της βενζίνης να έχουν πάρει για τα καλά τον ανήφορο και αυτές των σπιτιών τους για τα καλά την κατηφόρα, και με ένα χρεοκοπημένο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης το οποίο αδυνατεί να εγγυηθεί φροντίδα για τους ασθενέστερους, αντιλαμβάνονται την ανάγκη για μια αλλαγή πορείας. Το αν τελικά θα εμπιστευθούν για την προεδρία της χώρας τους έναν 47χρονο μαύρο γερουσιαστή, ο οποίος πριν από 5 χρόνια ήταν παντελώς άγνωστος, έναν πολιτικό ο οποίος για πολλούς παραμένει ένα χαρισματικό μυστήριο, απομένει να φανεί.