Η (αναμενομενη) δυσφορια θα οδηγησει στην ανατροπη του πολιτικου τοπιου; Τι πιστευει ο Γιαννης Λουλης;
Τις ημέρες αυτές κυριαρχεί ένα κρίσιμο ερώτημα, καθώς τα φώτα στρέφονται στην οικονομία, στα πρόσφατα φορολογικά μέτρα και τη ΔΕΘ. Το ερώτημα υπερβαίνει τις πρόσκαιρες αντιδράσεις της κοινής γνώμης και παραπέμπει σε μακροχρόνιες αντιδράσεις που θα κρίνουν τις ισορροπίες στο πολιτικό τοπίο.
Η ΔΕΘ παγίως επιδρά στο πολιτικό κλίμα. Και τούτο διότι στρέφει την προσοχή της κοινής γνώμης στο σημαντικότερο πεδίο για τους ψηφοφόρους: την οικονομία. Διαφορετικές χρονικές συγκυρίες εντείνουν ή περιορίζουν τη σημασία της ΔΕΘ, ανάλογα με την οικονομική καμπή στην οποία βρίσκεται η χώρα. Με δεδομένες τις σημερινές οικονομικές δυσκολίες, η φετινή ΔΕΘ αποκτά ξεχωριστή σημασία.
Ομως η ΔΕΘ είναι συνυφασμένη και με το ότι τα φώτα πέφτουν όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στον εκάστοτε πρωθυπουργό. Ζούμε άλλωστε στην εποχή της προσωποποίησης της πολιτικής, καθώς η σημασία των κομμάτων μειώνεται και οι ιδεολογίες υποχωρούν. Αρα, ένα είναι το στοίχημα κάθε πρωθυπουργού στη ΔΕΘ: να επενδύσει στην προσωπική του αξιοπιστία. Ιδίως σε ώρες κρίσεων. Και μάλιστα οικονομικών.
Ο τωρινός πρωθυπουργός διαχειρίζεται το φορτίο των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης σε μια οικονομία με δεδομένες αδυναμίες. Αρα δεν διαθέτει τα περιθώρια να γίνει ευχάριστος. Τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα είναι προφανές ότι δυσαρεστούν. Το δείχνουν πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Ομως ήσαν αναπόδραστα. Το πιο καθοριστικό στοιχείο της πρόσφατης δημοσκόπησης της GPO είναι ότι το 45% των ψηφοφόρων θεωρεί τα μέτρα αναγκαία. Εστω και εάν το 71% τα θεωρεί ταυτόχρονα άδικα.
Αρα τα μέτρα, στις συγκεκριμένες συγκυρίες, προκαλούν ταυτόχρονα δυσφορία, χωρίς όμως να τραυματίζουν την αξιοπιστία του πρωθυπουργού που αναγκάζεται να τα πάρει. Οπως δείχνει άλλωστε η GPO, σχεδόν το 49% της κοινής γνώμης εκφράζεται θετικά για το πώς ασκεί τα καθήκοντά του ο Κώστας Καραμανλής, έστω και εάν εντείνεται η δυσφορία προς την κυβέρνηση.
Η δυσφορία αυτή θα οδηγήσει στην ανατροπή του πολιτικού τοπίου; Αυτό μοιάζει εξαιρετικά απίθανο. Κάτι που επιβεβαιώνουν όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις.Ο Καραμανλής και η Ν.Δ. θεωρούνται ικανότεροι να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση από το ΠΑΣΟΚ με μια διαφορά 12 μονάδων (GPO). Η υπεροχή του Καραμανλή σε πρωθυπουργική αξιοπιστία έναντι του Παπανδρέου είναι πάνω από 20%. Η υπεροχή αυτή θα διατηρηθεί στις σημερινές κρίσιμες συγκυρίες όχι αν προσφύγει σε εύκολες λύσεις, αλλά με αναγκαίες, έστω και δυσάρεστες, επιλογές. Αλλωστε, όπως έδειξε η GPO, περίπου το 70% της κοινής γνώμης θεωρεί κυρίως υπεύθυνη της εγχώριας οικονομικής κρίσης τη διεθνή κρίση.
Οταν ο Σημίτης από θέση πολιτικής αδυναμίας έπαψε να είναι «υπεύθυνος», με λαϊκίστικες παροχές το Σεπτέμβρη του 2003, υπονόμευσε οριστικά τις δυνάμεις της εικόνας του. Στη ΔΕΘ ο σημερινός πρωθυπουργός δίνει λοιπόν μια κρίσιμη πολιτική μάχη στο πεδίο της εμπιστοσύνης. Η μάχη αυτή δεν κρίνεται στρατηγικά από την πρόσκαιρη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης. Σε ώρες κρίσεων, η εμπιστοσύνη σε έναν ηγέτη αποδεικνύεται κομβική. Και η εμπιστοσύνη ή μη εμπιστοσύνη στους ηγέτες θα κρίνει τη δυναμική του πολιτικού τοπίου στη χώρα μας.
---------------------------------------------
Το αρθρο αυτο ειναι γραμμενο χθες Κυριακη.
Προσεξτε πως ο Λουλης ειχε προβλεψει την προσκαιρη δυσαρεσκεια της κοινης γνωμης (βλεπε μετρον αναλυσις) και τι προβλεπει για την συνεχεια....
Σχόλια