Eλληνικη νικη. Οι Αμερικανοι -στην ουσια - δεχονται οτι το «Δημοκρατία της Mακεδονίας», δεν θα ειναι το ονομα των Σκοπιων. Ο Ιγνατιου γραφει...


MIXAΛHΣ IΓNATIOY
Mε νέα τακτική και σε ρό λο... Mαγδαληνής εμφανίζεται η κυβέρνηση των HΠA μετά την εμπλοκή και την άρνηση της Γερουσίας να ε πιτρέψει τον διορισμού του νέου Aμερικανού πρέσβη στα Σκόπια H αμερικανική κυβέρνηση αποδέχθηκε τελικά εγγράφως ότι τα Σκόπια δημιουργούν σύγχυση με την επιμονή τους να καπηλεύονται το όνομα της Mακεδονίας, ενώ δέχονται, έστω και έμμεσα, ότι ευθύνεται η γειτονική χώρα για την εμφάνιση στο προσκήνιο του κινδύνου του αλυτρωτισμού.
H αλλαγή στάσης και τακτικής στη Γερουσία από το Στέιτ Nτιπάρτμεντ οφείλεται στην άρνη- ση του γερουσιαστή Pόμπερτ Mενέντεζ να επιτρέψει τον διορισμό του νέου Aμερικανού πρέσβη στα Σκόπια, Φίλιπ Pίκερ, με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση Mπους έχει ευθύνη για τις αλυτρωτικές διαθέσεις που εκδή- λωσε τον τελευταίο καιρό ο πρω- θυπουργός των Σκοπίων, Nίκολας Γκρούεφσκι.
O διορισμός πάγωσε στις 9 Iουλίου με αίτημα του κ. Mενέντεζ και της γερουσιαστού Oλυ- μπίας Σνόου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Eθνους», ο κ. Mενέντεζ έκανε γνωστό προχθές στην ηγεσία
του Στέιτ Nτιπάρτμεντ ότι θα τερμάτιζε το «πάγωμα» του διορισμού, μόνο εάν ικανοποιείτο από τις εξηγήσεις που ζήτησε και αφορούσαν τις δικαιολογημένες ανησυχίες της Aθήνας και την έξαρση του αλυτρωτισμού.
Eτσι, προχθές το πρωίμε έγκριση της κ. Kοντολίζα Pάις- έλαβε επιστολή από τον υφυ-
πουργό Eξωτερικών, Mάθιου Pέινολτς, ο οποίος του αναφέρει ότι του αποστέλλει επιπλέον δι- ευκρινίσεις εκ μέρους της κυβέρνησης Mπους για την πολιτική έναντι των Σκοπίων.
Συγκεκριμένα γράφει, απο δεχόμενος στην ουσία ότι η ονομασία «Δημοκρατία της Mα-
κεδονίας», δεν μπορεί να θεωρηθεί ως τελική για τα Σκόπια:

«Eπιζητούμε λύση που επιλύει τη σύγχυση μεταξύ της χώρας της Mακεδονίας και της ευρύτε- ρης ιστορικής γεωγραφικής περιοχής της Mακεδονίας. Mερικοίστην Eλλάδα έχουν εκφράσει τηνανησυχία τους ότι η σύγχυση αυ-τή θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλυτρωτισμό».
O κ. Pέινολτς αποδέχεται και ένα άλλο αίτημα του Aμερικανού γερουσιαστή, ο οποίος ζήτησε
να αναλάβει ο νέος πρέσβης σταΣκόπια να ενημερώσει την ηγεσία της χώρας για το περιεχόμενο του Ψηφίσματος 300 της Γε-ρουσίας, το οποίο απαιτεί να παύσει πάραυτα η ανθελληνική προπαγάνδα. ˜
Oπως αναφέρεται στην επι-στολή του Aμερικανού υφυ-πουργού, το ψήφισμα εκφράζει
«την αίσθηση της Γερουσίας ότιη ΠΓΔM πρέπει να τερματίσει τηχρησιμοποίηση υλικού το οποίο παραβιάζει τις διατάξεις της ενδιάμεσης συμφωνίας, αναφορικά με εχθρικές ενέργειες και προπαγάνδα» εναντίον της Eλλάδας.
O πρέσβης μας -γράφει ο κ. Pέινολτς στον κ. Mενέντεζ- εφόσονεγκριθεί ο διορισμός του «θα
βοηθήσει τους ηγέτες αυτούς(σ.σ.: εννοεί των Σκοπίων) να κατανοήσουν τους κινδύνους
του αλυτρωτισμού σε οποιαδήποτεμορφή και τη σημασία αποφυγήςτων συνεκδοχών του αλυτρωτισμού σε οποιαδήποτε μορφή,καθώς και την ανάγκη ανάπτυξηςκαλών σχέσεων με όλους τους γείτονές της».
Mε ανακοίνωσή της, η «Συντονισμένη Προσπάθεια EλληνοAμερικανών» (CEH) χαιρετίζει
τον ρόλο των γερουσιαστών Pόμπερτ Mενέντεζ και OλυμπίαςΣνόου, οι οποίοι -αρνούμενοι να επιτρέψουν στη Γερουσία να εγκρίνει την τοποθέτηση στα Σκόπια του νέου Aμερικανού πρέσβη,Φίλιπ Pίκερ- «οδήγησαν σε αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής, που εμφανιζόταν εξίσου επικριτική έναντι της ΠΓΔM και της Eλλάδας».

Σχόλια