Πως εκπαιδευεται καποιος για να γινει «μαχητής» στο Αιγαίο; Απο ποια σταδια περνανε οι πιλοτοι μας για να «βγουν στις αναχαιτίσεις»;

απο e-go.gr
Η εκπαίδευση ενός πιλότου ξεκινάει μεν από τη Σχολή Ικάρων, ωστόσο για να ονομαστεί κάποιος «μαχητής» στο Αιγαίο περνάει από πολλά στάδια για αρκετά χρόνια. Οταν πλέον από τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη τοποθετηθεί σε πολεμική μοίρα, η εκπαίδευση συνεχίζεται και εμπλουτίζεται με ειδικές και προκεχωρημένες ασκήσεις.
«Ο εκπαιδευόμενος ιπτάμενος μπαίνει στην τελική ευθεία για να στεφθεί μάχιμος, ικανός δηλαδή να λάβει μέρος σε πραγματική αερομαχία πάνω από το Αιγαίο. Πρέπει να συμπληρώσει ορισμένες πτητικές ώρες, να ολοκληρώσει τις προκεχωρημένες ασκήσεις και ως επιστέγασμα έρχεται η επιτυχής συμμετοχή του στην άσκηση ΙΕΡΑΚΑΣ Ι. Πρόκειται για άσκηση ιδιαίτερα δύσκολη με πολλές διαστάσεις. Πραγματοποιείται μεταξύ δύο μοιρών της Πολεμικής Αεροπορίας και περιλαμβάνει επτά πτήσεις για κάθε νεαρό ιπτάμενο ο οποίος πρόκειται να γίνει διαθέσιμος για πραγματικές αερομαχίες. Συνήθως η άσκηση γίνεται σε κάποιο από τα αεροδρόμια της διασποράς, υπό την αυστηρή επιτήρηση των εκπαιδευτών.
Δυσκολία πτήσεων
Η πρώτη πτήση έχει μικρό βαθμό δυσκολίας, καθώς περιλαμβάνει αερομαχία ενός αεροσκάφους από τη μία Μοίρα εναντίον ενός αεροσκάφους από την άλλη Μοίρα.
Ο βαθμός δυσκολίας ωστόσο κλιμακώνεται και φθάνει να γίνονται αερομαχίες μεταξύ οκτώ αεροσκαφών, τεσσάρων από τη μία Μοίρα και τεσσάρων από την άλλη, σαν να βρίσκονται σε πραγματικές συνθήκες αναχαίτισης.
Κατά τη διάρκεια των πτήσεων αυτών ο εκπαιδευόμενος ιπτάμενος εξασκείται σε βασικούς ελιγμούς εναέριας μάχης εναντίον των άλλων τύπων αεροσκαφών, σε τακτικές και ελιγμούς του «αντίπαλου» οπλικού συστήματος ώστε να διαπιστώσει τις δυνατότητες και τις αδυναμίες και των δύο τύπων των αεροσκαφών και το πώς μπορεί να τις εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να αποκτήσει υπεροχή». Ολοι οι πιλότοι στην Πολεμική Αεροπορία έχουν περάσει από αυτή τη δοκιμασία

Σχόλια