«Θετικό μήνυμα» με ευρύτερη πολιτική και διπλωματική σημασία αναμένεται να στείλει σήμερα η Μόσχα προς την ελληνική πλευρά.
απο e-go.gr
Σύμφωνα με πληροφορίες, με ρηματική διακοίνωση η ρωσική κυβέρνηση θα ενημερώσει την Αθήνα ότι τώρα πλέον, μόλις ολοκληρωθεί η επικυρωτική διαδικασία και στην Ελλάδα, η Μόσχα είναι έτοιμη να ξεκινήσει την υλοποίηση της κρίσιμης για τα συμφέροντα της χώρας μας συμφωνίας.
Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και την επόμενη εβδομάδα θα εισαχθεί προς επικύρωση στη Βουλή το κείμενο της Συμφωνίας που υπέγραψαν τον Απρίλιο ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με τον τότε πρόεδρο και νυν πρωθυπουργό και ισχυρό άνδρα της Ρωσίας Β. Πούτιν.
Η χρονική στιγμή την οποία επιλέγει η ρωσική πλευρά να ανακοινώσει την επικύρωση της Συμφωνίας συμπίπτει με την κορύφωση της αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, κατά την οποία η Ελλάδα συμπαρατάχθηκε με ισχυρές χώρες της Ε.Ε. επιδιώκοντας μετριοπαθή αντίδραση στο ζήτημα της Γεωργίας.
Καθώς η σύγκρουση Μόσχας - Ουάσιγκτον δεν αφορά πλέον μόνο τη Γεωργία αλλά έχει ευρύτερες γεωπολιτικές διαστάσεις (σύμφωνα και με εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται σε απόρρητο τηλεγράφημα με οδηγίες που έστειλε το ΥΠΕΞ σε μεγάλες ελληνικές πρεσβείες), είναι προφανής η αγωνία της ελληνικής κυβέρνησης να κρατήσει ισορροπίες προκριμένου να μη διαταραχθούν οι σχέσεις με τον ενεργειακό σύμμαχο, τη Ρωσία, αλλά να μην αμφισβητηθεί συγχρόνως και η αξιοπιστία της Ελλάδας ως μέλους της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και ως μελλοντικής προεδρίας στον ΟΑΣΕ.
Με την κίνησή της η Ρωσία πάντως επιδιώκει να καταδείξει στην ελληνική κυβέρνηση τη σημασία της διατήρησης της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, τη στιγμή που η αμερικανική πλευρά πιέζει την Αθήνα ακόμη και στο Σκοπιανό...
Ο «South Stream» είναι ευθέως ανταγωνιστικός του άλλου μεγάλου ενεργειακού project που στηρίζουν οι Αμερικανοί και πρόκειται για τον αγωγό «Νabucco».
Διπλή δίοδος
Η Ρωσία, με τον «South Stream» αποκτά διπλή δίοδο των ποσοτήτων της προς την Ευρώπη, παρακάμπτοντας τις «προβληματικές» για τα συμφέροντά της χώρες Ουκρανία και Τουρκία. Ο «South Stream», που θα ξεκινά από το Νοβοροσίσκ και θα διασχίζει υποθαλάσσια τη Μαύρη Θάλασσα, θα μεταφέρει από το δίκτυο των 900 χλμ. αγωγών του περί τα 30 δισ. κ.μ. αερίου προς την Ευρώπη. Ο βόρειος κλάδος θα καταλήγει στην Ουγγαρία και ο νότιος μέσω της χώρας μας στην Ιταλία. Εκεί θα φτάνουν 10 δισ. κ.μ. αερίου εκ των οποίων αδιευκρίνιστες ποσότητες, όπως και η τιμή τους, θα καταλήγουν στη χώρα μας, η οποία, όμως, θα εισπράττει τέλη διέλευσης.
Το πλεονέκτημα των Ρώσων έναντι των αμερικανικών συμφερόντων είναι ότι το Αζερμπαϊτζάν θα είναι σε θέση να δίνει ποσότητες αερίου περί τα 40 δισ. κ.μ. στην Ευρώπη σε περίπου 12 με 15 χρόνια. Το μονοπώλιο όμως της Gazprom μπορεί άνετα, όταν ξεκινήσει η λειτουργία του περί το 2014, να δίνει τις ποσότητες.
Η συμφωνία προβλέπει την ίδρυση ελληνορωσικής ανώνυμης εταιρείας στην οποία θα μετέχουν η Gazprom και η ΔΕΣΦΑ (θυγατρική της ΔΕΠΑ) με ποσοστό 50% εκάστη και αντικείμενο εργασίας την κατασκευή και εκμετάλλευση του νέου αγωγού.
Η έδρα της εταιρείας μάλλον θα είναι στην Ελλάδα.
Η μελέτη σκοπιμότητας θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε διάστημα 18 έως 24 μηνών.
Η διάρκεια ισχύος της συμφωνίας ορίστηκε στα 30 χρόνια.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
-------------------------------------------------
To θεμα ειναι σοβαροτατο καθως τις τελευταιες μερες ετρεχαν αντιθετες πληροφοριες οτι δηλαδη θα υπαρξουν και με εμας προβληματα λογω της αναφλεξης στον Καυκασο.
Να που ομως δεν ηταν αληθεια και καλως δεν τις δημοσιοποοιησαμε...
Σχόλια