Κρισιμο νομοσχεδιο. 400.000 αποδημοι αποκτουν δικαιωμα ψηφου. Βημα προς το μελλον για τη χωρα.

απο Καθημερινη.
Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου είναι τα εξής:
l Παρέχεται δικαίωμα ψήφου μόνο στους αποδήμους έχοντες την ελληνική ιθαγένεια, οι οποίοι, ταυτόχρονα, είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια της χώρας.
l Προβλέπεται η υποχρέωση για κάθε κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων να εντάξουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας –όχι απαραιτήτως σε εκλόγιμη θέση– τρεις υποψήφιους βουλευτές προερχομένους από τους αποδήμους. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να κατοικούν στο εξωτερικό επί τουλάχιστον μία 10ετία πριν τη διενέργεια των εκλογών.
l Προκειμένου να συμμετέχουν στις εκλογές οι απόδημοι, θα πρέπει να το δηλώσουν στις κατά τόπους πρεσβείες και τα προξενεία, όπου θα συνταχθούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι.
l Οι απόδημοι ψηφοφόροι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν τους υποψηφίους της εκλογικής τους περιφέρειας, όπως ισχύει για τους ετεροδημότες. Θα ψηφίζουν μόνο κόμμα.
l Οι ψήφοι των αποδήμων θα προσμετρώνται στην πρώτη καταμέτρηση, με βάση την οποία θα γίνεται η κατανομή εδρών.
l Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων θα γίνεται επί τόπου από εφορευτικές επιτροπές που θα συγκροτηθούν στις πρεσβείες. Τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην Ελλάδα.
Από τους υπολογισμούς που έχουν γίνει τόσο από το υπουργείο Εξωτερικών όσο και από τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων εκτιμάται ότι ο αριθμός των αποδήμων που θα προσέλθουν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των κατά τόπους πρεσβειών προκειμένου να κατοχυρώσουν δικαίωμα ψήφου θα κυμανθεί μεταξύ 300 και 400 χιλιάδων.
Με βάση τον αριθμό εκείνων που θα δηλώσουν ότι επιθυμούν να ψηφίσουν, θα γίνει σχεδιασμός για τα κατά τόπους εκλογικά τμήματα. Πιθανότατα θα ορισθεί ένας μίνιμουμ αριθμός ψηφοφόρων ανά χώρα, προκειμένου να γίνει εκλογικό τμήμα. Θεωρείται βέβαιο ότι η συμμετοχή θα είναι μεγάλη σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία, αλλά και σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως, για παράδειγμα, η Γερμανία, όπου ο αριθμός αποδήμων είναι μεγάλος.
Τέλος, αναμένεται να ορισθεί ότι η δυνατότητα ψήφου των αποδήμων θα ισχύσει από τις αρχές του 2011 και μετά. Στο μεσοδιάστημα θα γίνουν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες προκειμένου να γίνει ομαλά η άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους.
---------------------------------------------------
Απο τα πιο κρισιμα νομοσχεδια θεωρειται αυτο της ψηφου των αποδημων.
Περα απο το εσωτερικο πολιτικο παιγνιδι και μικροπολιτικες σκοπιμοτητες το νομοσχεδιο δινει το δικαιωμα της αποψης σε ενα απο τα πιο δυναμικα κομματια του ελληνισμου.
Ελληνες που επειδη δεν ζουν μεσα στη χωρα ειναι απαλλαγμενοι απο τη μιζερια της νεοελληνικης πραγματικοτητας και εχουν την δυνατοτητα να βλεπουν αντικειμενικα και μακρια.
Θεωρειται οτι θα αλλαξει -μακροπροθεσμα - τον τροπο που αντιλαμβανομαστε τη θεση της χωρας στον κοσμο...

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
οι μαλακίες σου λύκε της δεξιάς σπάζουν καρύδια...καλή η ομογενειακή κομματική πελατεία αλλά τώρα δεν σας σώζει τίποτα