Τελλογλου: Η siemens συγκεντρωνει στοιχεια για δυο παλιοτερα στελεχη της. Διαβαστε τι θα γινει στη συνεχεια στο σκανδαλο siemens.

Ο Τελλογλου (ο μονος που ξερει) γραφει στην αυριανη καθημερινη τι θα γινει στη συνεχεια στο σκανδαλο ζιμενς.
Eρχονται οι Αμερικανοί δικηγόροι Εντός του μηνός θα κριθεί ποια από τα μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας θα παραμείνουν στη θέση τους
Του Τ. Τελλογλου
Η επίσκεψη του κλιμακίου της αμερικανικής δικηγορικής εταιρείας Debevoise and Plimpton LLP την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου στην Αθήνα θα είναι και η πιο κρίσιμη. Σε αυτήν θα ξεκαθαριστεί πόσα από τα σημερινά μέλη του Δ.Σ. της ελληνικής εταιρείας θα παραμείνουν στη θέση τους, πόσα θα κληθούν για εξηγήσεις και πόσα από τα παλαιότερα στελέχη της θα αντιμετωπίσουν στα δικαστήρια τη Siemens, να τους ζητά μερικά εκατομμύρια ευρώ. Ηδη, αρκετά από τα σημερινά στελέχη της ελληνικής εταιρείας έχουν λάβει σχετική ειδοποίηση.
Η μητρική εταιρεία έχει αποφασίσει να αναζητήσει νέο επικεφαλής της Siemens Hellas από την αγορά, όχι από τα υφιστάμενα στην Ελλάδα στελέχη. Στέλεχος της μητρικής εταιρείας διαβεβαίωνε, παλαιότερα, τους συνομιλητές του ότι αν τα στελέχη της Siemens Hellas «περάσουν χωρίς προβλήματα το εμπόδιο της Debevoise τότε έχουν πολλές πιθανότητες να αναλάβουν τη διοίκηση της ελληνικής θυγατρικής». Ομως, η πορεία των ερευνών στην Ελλάδα αλλά και τη Γερμανία φαίνεται ότι έβαλαν τη διοίκηση της εταιρείας στο Μόναχο σε «δεύτερες σκέψεις»: Η αναστήλωση της δημόσιας εικόνας της εταιρείας προϋποθέτει «ένα εντελώς καινούργιο πρόσωπο» στην ηγεσία της.
Στελέχη της Siemens Hellas μιλούν για κίνδυνο «ισοπέδωσης» της εταιρείας, καθώς μετά τις πρόσφατες εξελίξεις «δεν μπορεί να σταυρώσει συμβόλαιο», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ένας εξ αυτών. «Ντε φάκτο» έχει επιβληθεί στη γερμανική εταιρεία απαγόρευση να διεκδικεί συμβόλαια του Δημοσίου, του μεγαλύτερου πελάτη της στην Ελλάδα.
Ευθύνες
Στην εσωτερική συζήτηση στην εταιρεία, ευθύνες γι’ αυτή την κατάσταση αποδίδονται στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα που ισχύει στους διαγωνισμούς του Δημοσίου «ότι αν δεν λαδώσεις, δεν συμμετέχεις» αλλά και στην πρακτική της ίδιας της μητρικής εταιρείας. Ευθύνες όμως αναλογούν και σε εκείνους που οργανώνουν τη δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα.
Ενα επιχείρημα που ακούγεται πολύ συχνά είναι ότι η γερμανική εταιρεία και το αμερικανικό δικηγορικό γραφείο δεν διέθεσαν στην ελληνική δικαστική έρευνα όλα τα στοιχεία. Στη Siemens επιμένουν ότι αυτό είναι λάθος. Τα στοιχεία δόθηκαν, λένε, κι είναι στο χέρι των ελληνικών αρχών να τα αξιοποιήσουν. Ειδικά από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ προβάλλεται ότι μόλις 1 από τα 100 εκατομμύρια μάρκα έχουν «βρει» δικαιούχο από τη διαδικασία της δικαστικής έρευνας. Αυτό είναι λάθος – λένε. Τα 86 εκατ. μάρκα αφορούν μίζες που δόθηκαν σε χαμηλότερους υπηρεσιακούς παράγοντες ή μοιράστηκαν μέσα από λογαριασμούς πρώην στελεχών της Siemens. Ενα άλλο ποσό, 12 εκατ. ευρώ (περίπου 24 εκατ. μάρκα) αφορά τις λεγόμενες πολιτικές πληρωμές, του 2%. Και σε αυτή την περίπτωση, στηριγμένος πάνω στο υλικό που παρέλαβε από τη Γερμανία αλλά και από την αμερικανική δικηγορική εταιρεία, ο κ. Αθανασίου κάλεσε το σύνολο των φυσικών προσώπων που φέρονται ως αποδέκτες τους και ταυτοποίησε λογαριασμούς με δικαιούχους, τουλάχιστον εκείνους που καταρχήν φαίνονται. Εξαίρεση αποτελεί ο λογαριασμός 22157 της «Canadian Imperial Bank of Commerce», που τόσο η γερμανική εταιρεία όσο και η αμερικανική δικηγορική εταιρεία δεν είχαν προσκομίσει στον κ. Αθανασίου. Αλλά ούτε οι συνάδελφοί του στο Μόναχο του έδωσαν τον λογαριασμό αυτό, από τον οποίο φέρεται ότι ζήτησε να «τροφοδοτηθεί» ο πρώην συνεργάτης του κ. Τ. Μαντέλη.
Για απιστία
Η μητρική εταιρεία εξετάζει τώρα αν έχουν παραγραφεί απαιτήσεις της έναντι πρώην στελεχών της, τα οποία κατηγορεί ότι διέπραξαν το αδίκημα της απιστίας και υπεξαίρεσαν χρήματα που ανήκουν στη Siemens AG.
Η εταιρεία ετοιμάζεται να διεκδικήσει, με αγωγές, εκατομμύρια που αφαιρέθηκαν από τα ταμεία της. Εξάλλου, στην περίπτωση που ασκηθούν διώξεις για απιστία ή και για υπεξαίρεση, θα μπορούσε να παρασταθεί η Siemens σαν πολιτική αγωγή στη σχετική δίκη.
Η γερμανική εταιρεία ενδιαφέρεται τώρα να συγκεντρώσει στοιχεία από την έρευνα του κ. Αθανασίου που αφορά δύο παλιότερα στελέχη της. Για τον ένα, οι δικηγόροι της Debevoise γνωρίζουν ότι η ελληνική εισαγγελική έρευνα οδήγησε στην αποκάλυψη ότι χρήματα μιας υπεράκτιας εταιρείας, η οποία είχε πληρωθεί από τα «μαύρα ταμεία» το 1998 σε ένα λογαριασμό της Barclays Bank, κατέληγαν σε άλλον (οικογενειακό του...) λογαριασμό, στην τράπεζα HSBC της Αθήνας. Ο εισαγγελέας μάλιστα κάλεσε αρχικά τη σύζυγο και τα τέκνα του ως υπόπτους, στη συνέχεια ως απλούς μάρτυρες. Ο άλλος, που έχει κάνει δύο εμβάσματα σε πρώην διευθυντικό στέλεχος του ΟΤΕ αλλά και στον λογαριασμό της Canadian Imperial Bank of Commerce, έχει κατευθύνει χρήματα από τη μητρική εταιρεία σε προσωπικούς του λογαριασμούς. Η Siemens καταγράφει όλα τα περιουσιακά στοιχεία τους και θα στραφεί εναντίον τους.
Και για μικροποσά
Ταυτόχρονα, η γερμανική εταιρεία θα επανέλθει στην εξέταση πληρωμών προς στελέχη που υπηρετούν τώρα και που σε κάποια φάση της σταδιοδρομίας τους διαχειρίστηκαν ή ήρθαν σε επαφή με χρήματα που δεν έφτασαν μέσα από τον ορθόδοξο δρόμο στην Ελλάδα. Ακόμα και ποσά «μικρά», όπως ένα ποσό 100.000 ευρώ που φέρεται να μετέφερε ένα στέλεχος υπεύθυνο για την ενέργεια και τα επενδυτικά εγχειρήματα των σιδηροδρόμων, θα συζητηθούν και πάλι μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Σχόλια