...Ενέργειες που πρέπει να κάνει η Siemens, προκειμένου να διευκολυνθούν ο Ελληνας υπουργός Μεταφορών και αντιπροσωπίες του ΟΤΕ ...

απο ελευθερο τυπο.
...Ενα ακόμα χειρόγραφο πρώην στελέχους της Siemens Hellas προς τη Γερμανία και ειδικότερα προς τον παράγοντα της εταιρίας, κ. Νίντελ, συντάχθηκε την 1η Ιουνίου 1994, έπειτα από συνάντηση με τους τότε επικεφαλής του ΟΤΕ, κ.κ. Λάμπρου και Σκαρπέλη (το Μάρτιο του 1994 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ κατακύρωσε 1.000.000 ψηφιακές παροχές σε Siemens-Intracom).
Ο κ. Σκαρπέλης εκλήθη στον εισαγγελέα για το σκάνδαλο Siemens.
Στο σημείωμα, αφού αναφέρεται ότι η άλλη μεγάλη εταιρία, Alcatel, που ενδιαφερόταν για έργα στον ΟΤΕ, έστειλε «νέο γράμμα προς τον πρωθυπουργό» (Α. Παπανδρέου), γίνεται λόγος για τις ενέργειες που πρέπει να κάνει η Siemens, προκειμένου να διευκολυνθούν ο Ελληνας υπουργός Μεταφορών και αντιπροσωπίες του ΟΤΕ κατά τις επισκέψεις στην DT και τη νορβηγική PTT, και παρουσιάζεται η κατάσταση σχετικά με τη σημαντική σύμβαση 7430 του ΟΤΕ.
Γι’ αυτήν γράφει:
«Παρελθόν: Κανένα νομικό εμπόδιο πλέον
. Ο στρατηγός (σ.σ. πιθανώς εννοεί έναν εκ των δύο παραγόντων του ΟΤΕ) περιμένει να πάρει θέση ο δικός του δικηγόρος σε μερικά σημεία, όπως αν μπορεί να υπογράψει παρά την επιστολή διαμαρτυρίας της Ε.Ε.».
Ενδεικτική, τέλος, του εναγκαλισμού Siemens-ΟΤΕ είναι η αναφορά, σύμφωνα με την οποία «η διοίκηση του ΟΤΕ επιθυμεί την υποστήριξή μας για ένα πρόγραμμα αύξησης της παραγωγικότητάς» του, ενώ «ο κ. γενικός θέλει να του στείλουμε και φορολογικές συμβουλές («φόρος εισοδήματος ΟΤΕ στο νέο νόμο») και φορολογικό σύμβουλο» (!)......
........Μικρά και μεγάλα «δωράκια», χορηγίες και κάθε λογής διευκολύνσεις προς πρώην και εν ενεργεία παράγοντες και στελέχη του ΟΤΕ, καθώς και σε υπουργούς, βρίσκονταν στο άμεσο ενδιαφέρον της Siemens Hellas. Ολα αυτά, όπως και η πορεία των διαπραγματεύσεων για νευραλγικής σημασίας συμβάσεις του ΟΤΕ που ήθελε η εταιρία, καταγράφονται σε δύο χειρόγραφα σημειώματα πρωτοκλασάτων στελεχών της Siemens Hellas.
Ενα από αυτά συντάχθηκε στις 6-10-1997 «για πληροφόρηση», όπως γράφει στο σημείωμα, των τότε στελεχών της Siemens Hellas, κ.κ. Καραβέλα και Σταυριανού.
Δηλαδή, πριν από τις 9-12-1997, οπότε η κυβέρνηση Σημίτη συνήψε προγραμματικές συμφωνίες για 3.000.000 παροχές στον ΟΤΕ, έναντι 370 δισ. δρχ..Το σημείωμα εστάλη από το γραφείο του κ. Ηλία Γεωργίου, ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας με αφορμή τις καταγγελίες της συνδικαλίστριας της ΔΑΚΕ, κ. Α. Μάρκου, σύμφωνα με τις οποίες σε λογαριασμό που της είχε ανοίξει το 1993 ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, κ. Δ. Νέγρης, διοχετεύονταν έως το 2003 μεγάλα χρηματικά ποσά. Πληρεξούσιος του λογαριασμού, δήλωσε η ίδια, ήταν ο κ. Η. Γεωργίου. Ο ίδιος εκλήθη από τον εισαγγελέα για το «σκάνδαλο Siemens».
Τo χειρόγραφο ΓεωργίουΙδού λοιπόν τι γράφει, για μια -το πιθανότερο- χορηγία που είχε ζητήσει από τη Siemens ο επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, επικεφαλής του ΟΤΕ, κ. Κιουλάφας:
«Υποβοηθητικές ενέργειες του κ. Κιουλάφα (βλέπε συνημμένα). Μου έχει γίνει τον τελευταίο καιρό στενός κορσές. Πάντως, είναι αλήθεια ότι με τις ενέργειές του βοηθά στη γενικότερη διαμόρφωση του κλίματος. Γι’ αυτό το συνέδριο (ημερίδα) στη Σάμο. Την ουσιαστική βοήθεια θα την έχει από το χωριό.
Από μας ζήτησε γύρω στο ένα-δύο εκατ. δραχμές
.
Φρονώ ότι δεν μπορούμε να αρνηθούμε».Ολόκληρο το ποσόν που ζητήθηκε, δεν είναι γνωστό. Οπως άγνωστο παραμένει το «χωριό», το οποίο θα προσέφερε την ουσιαστική βοήθεια. Εντονη είναι η φημολογία για άλλη μεγάλη εταιρία που ενδιαφερόταν για τις τηλεπικοινωνίες.
Το γεγονός, πάντως, ότι η Siemens ασχολείτο σε τόσο υψηλό στελεχικό επίπεδο με το εάν θα δώσει τη χορηγία ή όχι, δείχνει τη σημασία που απέδιδε στη διαμόρφωση καλών σχέσεων με πρώην και εν ενεργεία παράγοντες του ΟΤΕ.
Ως γνωστόν, επί οικουμενικής κυβερνήσεως, το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών (Μητσοτάκης-Παπανδρέου-Φλωράκης) αποφάσισε να ανατεθούν μεγάλες συμβάσεις σε Siemens-Intracom, αλλά τον Ιανουάριο του 1992, λόγω του σάλου που προκλήθηκε, ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον των Siemens-Intracom για συμβάσεις 470.000 παροχών προς τον ΟΤΕ.
Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο το 1993.
Στις 21-7-1992 επίσης ανατέθηκε προμήθεια άλλων 150.000 παροχών σε Siemens-Intracom.
Το 2000, με αφορμή τις καταγγελίες του επί οικουμενικής υπουργού Μεταφορών, Γ. Κεφαλογιάννη, ότι τον πίεζαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί για απευθείας αναθέσεις, προκλήθηκαν οξύτατες αντιπαραθέσεις.
Σε αυτές ενεπλάκη και ο Κ. Κιουλάφας, ο οποίος επετέθη στον Γ. Κεφαλογιάννη, ενώ ο τελευταίος απάντησε με βαρείς χαρακτηρισμούς.
Τότε, «ξύπνησαν» και οι παλαιές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους κ.κ. Κ. Μητσοτάκη και Α. Σαμαρά....

Σχόλια