Siemens: «Δωράκια» που σχεδίαζε να κάνει σε τριάντα στελέχη του ΟΤΕ πριν από μεγάλη συμφωνία στο μέσο της δεκαετίας του 1990.


απο ελευθερο τυπο
Οικοσκευές και λοιπό συναφές υλικό στο πλαίσιο προώθησης των… πωλήσεων της διέθετε, όπως προκύπτει από έγγραφά της, η Siemens.
Ενδεικτικός είναι ο κατάλογος με «δωράκια» που σχεδίαζε να κάνει σε τριάντα στελέχη του ΟΤΕ πριν από μεγάλη συμφωνία στο μέσο της δεκαετίας του 1990.
Στη λίστα περιλαμβάνονται από τον πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου έως τις γραμματείς τους και τους συμβούλους τους, στους οποίους θα στέλνονταν τηλεοράσεις και ραδιόφωνα.
Ουδείς γνωρίζει εάν τα είδη εστάλησαν.
Ανεξαρτήτως αυτού πάντως, η Siemens δεν χάλαγε χατίρια.
Γι’ αυτό έδιδε και χορηγίες, ακόμα και για συγγράμματα, σε πρώην επικεφαλής του ΟΤΕ ή για εκδηλώσεις που διοργάνωναν οι ίδιοι.
Ο κ. Κ. Κιουλάφας, επικεφαλής του ΟΤΕ επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, επανειλημμένως με επιστολές του προς τη Siemens ζητούσε χορηγίες.
Για παράδειγμα, στις 20-2-1998 σε επιστολή του προς το στέλεχος της πολυεθνικής, κ. Σέκερη, έγραφε: «Ζητούμε την οικονομική σας υποστήριξη για την εκπόνηση και έκδοση βιβλίου συνολικού ποσού 12.500.000 δρχ., έτσι ώστε να καλυφθεί μερικώς το συνολικό ποσό της εκπόνησης και έκδοσής του».
Τελικώς, η Siemens έδωσε πέντε εκατ. δρχ., κάτι για το οποίο την ευχαρίστησε με άλλη επιστολή του στις 4-5-1998. Εκεί, επίσης, ανέφερε ότι ξεκινάει νέο βιβλίο, στο οποίο θα «τονιστεί η χρησιμότητα της υποθαλάσσιας οπτικής ίνας του Α. Αιγαίου».
Το 1993, λίγο μετά την αποχώρησή του από τον ΟΤΕ, είχε πάρει μια επιπλέον… χορηγία.Πάλι για βιβλίο, «Ο τομέας των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα».
Οταν λοιπόν το Νοέμβριο του 1993 εστάλη στη Siemens «αντίγραφο των τελικών κειμένων της μελέτης», το τότε πρωτοκλασάτο στέλεχος της πολυεθνικής, κ. Ηλίας Γεωργίου, εισηγείτο τα εξής γι’ αυτό σε χειρόγραφο σημείωμά του στις 15-12-1993:
«Παρακαλώ να προσέξουμε ώστε στο βιβλίο να γράφεται ότι χρηματοδοτήθηκε από τη Siemens και εν πάση περιπτώσει να συνάδει με τους κανόνες της εταιρίας»(!). Ο κ. Γεωργίου βρέθηκε στην επικαιρότητα με αφορμή τις καταγγελίες της συνδικαλίστριας της ΔΑΚΕ κ. Α. Μάρκου, σύμφωνα με τις οποίες σε λογαριασμό, που της είχε ανοίξει το 1993 ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών κ. Δ. Νέγρης, διοχετεύονταν έως το 2003 μεγάλα χρηματικά ποσά.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εξέδωσε το 2006 βιβλίο «Προς τιμήν του ομότιμου καθηγητή Στέργιου Μπαμπανάση», όπως αναφέρει το Ιδρυμα σε επιστολή του προς τη Siemens στις 21-12-2006.
Ο κ. Μπαμπανάσης ήταν επίσης προέδρος του ΟΤΕ κατά το 1993-96 και πρόεδρος της Hellascom International. Με αφορμή την έκδοση, το Ιδρυμα ευχαρίστησε τη Siemens.
---------------------------------------
Εμεις εχουμε βεβαια επικεντρωθει στους πολιτικους και καλα κανουμε...
Δεν πρεπει να ξεχναμε ομως τους υπηρεσιακους παραγοντες.
Καποιοι λενε μαλιστα οτι εκει βρισκεται η μεγαλη διαφθορα και η βασικη αιτια της κακοδαιμονιας του συστηματος.
Αμα θελουμε να γινουμε λιγο κυνικοι θα λεγαμε οτι καποιοι υπουργοι τα πηραν (αν τα πηραν και αν αποδειχθει) επειδη εβλεπαν το χαμο που γινεται παρακατω.
Καποιοι λενε επισης οτι παρολο που ο πολιτης δεν εχει ασχοληθει καθολου με αυτο (επειδη τα μεγαλα ονοματα κανουν μεγαλυτερη εντυπωση) ισως εκει ειναι το κλειδι που θα μπορουσε να ανοιξει ολη την υποθεση.
Τα μεσαια και μεγαλα στελεχη που δεν τα ξερει ο κοσμος αλλα που στην ουσια κινουν τα νηματα .
Και οχι οι ασχετοι υπουργοι
Καποιοι δε λενε οτι και οι συνδικαλιστες επαιξαν -οχι αμελητεο ρολο- στις υποθεσεις αυτες.

Σχόλια