Ο Γιαννης Λουλης εξηγει γιατι η ΝΔ συνεχιζει να προηγειται...


...Ομως εκεί που ο αμείλικτος νόμος της σύγκρισης είναι συντριπτικός για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι στο επίπεδο σύγκρισης ηγετών.
Εδώ εντοπίζεται η «στρατηγική διαφορά» μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Δεν είναι απλώς ότι ο Καραμανλής προηγείται του Παπανδρέου με διπλάσια ποσοστά στο δείκτη της «πρωθυπουργικής αξιοπιστίας».
Είναι ότι ο πρώτος κυριαρχεί με μεγάλες διαφορές σε όλες τις βασικές ηγετικές ιδιότητες. Χάριν συντομίας ξεχωρίζω δύο από αυτές:
Στο επίπεδο της «αποτελεσματικότητας» ο Καραμανλής συγκεντρώνει 52,4%, ενώ ο Παπανδρέου μόλις 19,9%!
Ταυτόχρονα, σε μια διεθνώς δύσκολη οικονομική συγκυρία, και με την ακρίβεια να αποτελεί μείζον πρόβλημα για τον ψηφοφόρο, ο Κώστας Καραμανλής θεωρείται ικανότερος να χειρισθεί τα οικονομικά με 45,7% έναντι 29,6% του Γιώργου Παπανδρέου.
Στο πολιτικό χρηματιστήριο και στις μάχες κυριαρχίας ισχύει ένας σιδηρούς κανόνας: κυβερνητικές εικόνες δεν καταρρέουν αν δεν παρουσιασθεί μια στοιχειωδώς πιο αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική επιλογή που να «ωθήσει» την κυβερνητική φθορά.
Με τη σημερινή του εικόνα, το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να δώσει την «ώθηση» αυτή. Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει μια «κυβερνητική προοπτική» που οι ψηφοφόροι είτε αρνούνται να την πάρουν στα σοβαρά είτε ανησυχούν έντονα στη φευγαλέα σκέψη ότι το μέλλον τους θα το διαχειρισθεί πρωθυπουργός και κυβέρνηση από το σημερινό ΠΑΣΟΚ!
Αυτή την ακραία εκδοχή του «νόμου της σύγκρισης» βιώνουμε τώρα.
Και αυτή, μαζί με την εικόνα του πρωθυπουργού, «προστατεύει» την κυβέρνηση.

Σχόλια