Ο Τελλογλου (ο μονος που ξερει) γραφει για τους Πατριοτ.

απο την αυριανη καθημερινη.
Ο πύραυλοι Πάτριοτ και μια εταιρεία μαρμάρων
Τασος Τελλογλου

Ο επιχειρηματίας κ. Μιχάλης Βόγιας εκλήθη με αρκετή καθυστέρηση από τον εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου να εξηγήσει πώς και γιατί βρέθηκαν στον λογαριασμό του 3,3 εκατομμύρια μάρκα σταλμένα από τη Siemens. Η πληρωμή του κ. Βόγια δρομολογείται στις 2/5/1998 με ένα «αυτοκόλλητο» του Νιντλ, στις 2 Μαρτίου 1998. Ενα εκατομμύριο μάρκα πληρωτέα αμέσως, τα υπόλοιπα σε δόσεις (σ.σ. pro rata). Στο ίδιο εγγραφο η Siemens υπολογίζει ότι θα καταβάλει σε πολιτικά πρόσωπα και κόμματα για τις συμβάσεις 8002/1 και 8002/2 του ΟΤΕ 18 εκατομμύρια μάρκα. Μια μέρα αργότερα, το ποσό εκταμιεύεται και πιστώνεται στον λογαριασμό του κ. Μιχάλη Βόγια.
«Αυθημερόν πίστωση γίνεται μόνο σε υπουργικούς ή πολιτικούς λογαριασμούς», αποκάλυψε στην «Κ» ένας από τους χειριστές του εμβάσματος. «Οταν απευθύνθηκα, έξω από το δικαστήριο του Μονάχου, σε έναν από τους υπαλλήλους που υπογράφουν το έμβασμα και του είπα ότι αυτό το ποσό είναι πολύ μεγάλο για να είναι συνηθισμένο «λάδωμα», μου είπε “έχετε δίκιο, δεν είναι για ένα κοινό πρόσωπο”». Στις 7 Οκτωβρίου 1998 στέλνεται νέο έμβασμα στον ίδιο λογαριασμό της Credit Suisse της Γενεύης, ύψους 2,3 εκατομμυρίων μάρκων. Συνολικά, ο κ. Βόγιας παίρνει λοιπόν 3,3 εκατ. μάρκα επί πιστώσει «του 2%», δηλαδή των «πολιτικών πληρωμών».
Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Βόγιας και οι συνήγοροί του αρκέστηκαν σε μια επιχειρηματολογία που δείχνει πόσο αδύναμο είναι το πλαίσιο της προανακριτικής τακτικής. Ετσι, ο κάθε ύποπτος προσέρχεται διά του συνηγόρου του και λέει ότι μπορεί να μοιάζει αληθοφανές, αφού τις περισσότερες φορές το πιθανότερο είναι να μην ελεγχθεί.
Το γραφείο λοιπόν «Φώτης Κρεμμυδάς και Φίλιππος Δωρής» υποστηρίζει για λογαριασμό του πελάτη του ότι ο κ. Βόγιας μέσω μιας εταιρείας (United Ultra Technologie) έφτιαξε τεχνολογία που παρήγαγε λογισμικό υψηλής τεχνολογίας για πυραυλικά συστήματα. Ενας θείος του προώθησε αυτή την εφεύρεση στο πρoγραμμα Patriot. Mόνο που η επίσημη Siemens, αλλά και πρόσωπα που είχαν σχέση με το πρόγραμμα αγνοούν τον κ. Βόγια σε σχέση με το πρόγραμμα των πυραύλων Patriot. Βεβαίως, οι δικηγόροι του έχουν τα νώτα τους καλυμμένα διότι ο θείος του κ. Βόγια που επικαλούνται είναι, πολύ απλά, νεκρός...
Ο κ. Βόγιας λέει ότι από τα 500 εκατομμμύρια δραχμές της εποχής εκείνης, 210 εκατομμύρια δραχμές έφερε στην Ελλάδα για να πληρώσει ύστερα από συμβιβασμό την εταιρεία ΘΕΟΜΑΡ – εταιρεία παραγωγής μαρμάρων. Η εταιρεία αυτή, σύμφωνα με έρευνα της «Κ», βρίσκεται σε εκκαθάριση από το 2001. Ο ιδιοκτήτης της πέθανε πριν από λίγους μήνες και το στέλεχος το οποίο κατά τους δικηγόρους του κ. Βόγια θα μπορούσε να επιβεβαιώσει τη δραχμοποίηση αυτού του ποσού, δεν επιθυμούσε να απαντήσει «θετικά ή αρνητικά» όταν επικοινωνήσαμε μαζί του. Οι δικηγόροι των κ. Βίου και Βόγια συζητούσαν στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που έγιναν σε διάφορα δικηγορικά γραφεία για την ανάγκη να «καλυφθούν» 4,3 εκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα της Siemens – χρήματα πολιτικών πληρωμών στον πολιτικό χώρο με τον οποίο συνεργάζονται, δηλαδή με το ΠΑΣΟΚ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στις εκλογές του 2000 το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι ξόδεψε περίπου 4 δισεκατομμύρια δραχμές, αλλά το πραγματικό ύψος των δαπανών του ηταν 14 δισεκατομμύρια. Μικρότερες κατά το 1/3 ήταν και οι δαπάνες της Ν.Δ. – κι εκείνη όμως δήλωσε μικρότερο ποσό από εκείνο που πραγματικά δαπάνησε.
------------------------------------------
Μολις χθες -για οσους παρακολουθουν γραφαμε (σε σχολια σε κουβεντα με αναγνωστη) τι παιζει με τους πατριοτ.
Το θεμα ειναι πολυ καυτο.
Αλλα εξακολουθουμε να πιστευουμε οτι δεν θα βγει....

Σχόλια