Γιατι τα κομματα εξαιρουνται απο την υποχρεωση να τηρουν πληρη λογιστικα βιβλια οπως ολες οι ανωνυμες εταιρειες;

Δειτε την ανακοινωση της οργανωσης κατα της διαφθορας.(Διεθνης Διαφανεια-Ελλας).
Η Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς, μολονότι δεν σχολιάζει ούτε ασχολείται με την περιπτωσιολογία, παρακολουθεί με προσοχή τόσο τη δημόσια συζήτηση, όσο και την εξέλιξη της δικαστικής διερεύνησης για τα μεγάλα θέματα διαφθοράς που απασχολούν την Ελληνική και την Διεθνή κοινή γνώμη.
Η αναγκαία μεταρρύθμιση και η θεσμική θωράκιση στα θέματα διαφάνειας στη διαχείριση του πολιτικού χρήματος δεν μπορεί να καθυστερεί άλλο.
Η Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς αισθάνεται δικαιωμένη καθώς έγκαιρα και επανηλλειμένα είχε καταθέσει τις προτάσεις της για τη διαφάνεια και τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος στην Ελλάδα. Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα με αφορμή τη συνταγματική αναθεώρηση προτείναμε την αλλαγή του άρθρου 29 παράγραφος 2 ως εξής:
«Τα κόμματα έχουν δικαίωμα στην οικονομική τους ενίσχυση από το Κράτος για τις εκλογικές και λειτουργικές τους δαπάνες, όπως ο νόμος ορίζει. Ο Νόμος ορίζει τις εγγυήσεις διαφάνειας ως προς τις εκλογικές δαπάνες και γενικά την οικονομική διαχείριση των κομμάτων, των βουλευτών, των υποψήφιων βουλευτών και των υποψηφίων στην τοπική αυτοδιοίκηση όλων των βαθμών. Τα κόμματα είναι υποχρεωμένα να τηρούν πλήρη λογιστικά βιβλία κατά αναλογία των νόμων που διέπουν τη λειτουργία των ανωνύμων εισηγμένων εταιρειών. Με νόμο επιβάλλεται ανώτατο όριο εκλογικών δαπανών των υποψηφίων σε εθνικές εκλογές, εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης και ευρωεκλογές. Με νόμο μπορεί να απαγορεύονται ορισμένες μορφές προεκλογικής προβολής και καθορίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες η παράβαση των σχετικών διατάξεων συνιστά λόγο έκπτωσης από το βουλευτικό αξίωμα με πρωτοβουλία του ειδικού οργάνου του επόμενου εδαφίου. Ο έλεγχος των εκλογικών δαπανών των κομμάτων και των υποψήφιων βουλευτών διενεργείται από ειδικό όργανο που συγκροτείται και με τη συμμετοχή ανώτατων δικαστικών λειτουργών, όπως ο νόμος ορίζει. Με νόμο μπορούν να επεκταθούν οι ρυθμίσεις αυτές και στους υποψηφίους για άλλες αιρετές θέσεις».
Επαναφέρουμε την πρόταση μας και καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα να δεσμευτούν για την άμεση θέσπιση της παραπάνω πρότασης
-----------------------------------
Αληθεια γιατι δεν ισχυουν οι νομοι του ελληνικου κρατους και για τα κομματα?
Να κρατανε πληρη λογιστικα βιβλια και να εχουν επιπτωσεις οπως ολος ο κοσμος αν κατι δεν παει καλα.
Και οι βουλευτες το ιδιο.
Γιατι τα κομματα δεν κανουν αυτο που ζηταει η οργανωση διεθνης -διαφανεια Ελλας?
Υπαρχει καποιος λογος που εξαιρουνται τα κομματα και οι βουλευτες?
Τι λενε τα κομματα για αυτη την προταση?

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Επειδή είμαστε μαλ...ς.