H πυρηνικη ενεργεια ειναι το μελλον της Ελλαδας. Παντως και πετρελαιο εχει η Ελλαδα.

απο καθημερινη
ερωτηση 1η.
Απ' την άλλη πλευρά κάποιοι θα πουν ότι ακριβώς το γεγονός ότι έχουμε πολλή θάλασσα ή πολύ αέρα ή πολύ ήλιο δίνει ένα πλεονέκτημα στην Ελλάδα να αξιοποιήσει αυτές τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
απαντηση.
«Δεν επαρκούν. Οι ειδικοί στην Ελλάδα που ασχολούνται με την ενέργεια το ξέρουν. Σε ό,τι αφορά την ηλιακή ενέργεια, βοηθά πολύ σε μικρές εφαρμογές, όπως π.χ. να θερμαίνεις το νερό αντί για θερμοσίφωνα, κάτι που γίνεται σε πολλά ελληνικά σπίτια. Η αξιοποίηση όμως της ηλιακής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα αυτή τη στιγμή κοστίζει πολύ ακριβά. Δεν συμφέρει
ερωτηση2η.
Η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στα δικά της κοιτάσματα πετρελαίου για κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών;
απαντηση.
«Όσον αφορά το πετρέλαιο η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τις πηγές πετρελαίου που ξέρουμε ή μάλλον καλύτερα πιθανολογούμε ότι έχει. Υπάρχουν δύο μέρη στα οποία πιστεύουμε ότι υπάρχει αρκετό πετρέλαιο. Στο Αιγαίο όπου το κοίτασμα του Πρίνου μας βοήθησε πολύ εδώ και δεκαετίες, του οποίου βέβαια η παραγωγή έχει πέσει πολύ χαμηλά λόγω εξάντλησης. Αλλά σε αυτή την περιοχή ανατολικά της Θάσου υπάρχουν προοπτικές καλές, αλλά βέβαια υπάρχει αυτό το ζωτικό θέμα, το αιώνιο με την Τουρκία και την υφαλοκρηπίδα. Υπάρχουν πηγές και καλές προοπτικές και στο Ιόνιο, αλλά δυστυχώς εκεί τα νερά είναι βαθιά και σε ορισμένα σημεία είναι τα πιο βαθιά νερά της Μεσογείου. Οι εταιρείες πετρελαίου ξέρουν πώς να κάνουν γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη, φτάνουν μέχρι τα 2.000 μέτρα, αλλά το κόστος είναι πολύ υψηλό. Μία μόνο γεώτρηση σε τέτοιο βάθος κοστίζει έως και 100 εκατομμύρια δολάρια! Για να ξοδέψεις τόσα λεφτά πρέπει να έχεις μεγάλη σιγουριά ότι υπάρχει μεγάλη περίπτωση να βρεις πετρέλαιο και για αυτό χρειάζονται πολύ καλές μελέτες πριν τη γεώτρηση. Υπάρχουν πάντως καλές προοπτικές στο Ιόνιο».
ερωτηση3η.
Επομένως πιστεύετε ότι το μέλλον είναι η πυρηνική ενέργεια και στην Ελλάδα;
απαντηση.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι άμα θέλουμε κάτι στο μέλλον να μας σώσει από όλη αυτή την ιστορία είναι η πυρηνική ενέργεια. Βέβαια εκείνη έχει τα δικά της προβλήματα, κάθε καλό έχει βέβαια και τα κακά του. Τίποτα δεν είναι άνευ προβλημάτων».
----------------
Ποιος μιλαει?
ο Λεωνίδας Δρόλλας, διευθυντής του Παγκοσμίου Κέντρου Ενεργειακών Μελετών που εδρεύει στο Λονδίνο. Ο Έλληνας οικονομολόγος-αναλυτής χαρακτηρίζει λανθασμένη την ελληνική πολιτική που παραβλέπει τα οφέλη της πυρηνικής ενέργειας.
---------------------------------------
Στο χωρο των ανθρωπων που ασχολουνται επαγγελματικα με την ενεργεια καποια πραματα ειναι τελειως δεδομενα.Σε λιγα χρονια θα περασουν και στον κοσμο. Πανω κατω αυτα γραφαμε και το μεσημερι. (ευχαριστουμε το φιλο που μας εστειλε το λινκ)
ΥΓ Ειναι πολυ καλο οτι πλεον τα πιο πολλα ποστ ειτε μας τα στελνουν ετοιμα φιλοι ειτε ξεκινανε απο σχολια η μειλ αναγνωστων.

Σχόλια