Ηρωας αποδεικνυεται ο πιλοτος του ελικοπτερου στα Ιμια.Ποιοι ευθυνονται για την πτωση;Προσωπικη μαρτυρια του Ευγενιου Ανδρικοπουλου.


Φαινεται πως πολλα ειναι τα ενοχα μυστικα του ελληνικου κρατους γυρω απο την πτωση του μοιραιου ελικοπτερου στα Ιμια που στοιχισε τη ζωη στους τρεις ελληνες στρατιωτικους.
Καταρχας ολα τα στοιχεια που ερχονται στη δημοσιοτητα αναδεικνυουν σε πραγματικο ηρωα τον πιλοτο του ελικοπτερου ο οποιος , για διαφορους λογους, θα μπορουσε αν ηθελε να αποφυγει αυτη την μοιραια και πολυ επικινδυνη αποστολη.
Οχι μονο δεν το εκανε αλλα πηγε και εδωσε την ιδια του τη ζωη για την πατριδα.
Ομως επρεπε να πεταει ο συγκεκριμενος πιλοτος?
Τα στοιχεια (και ειναι ακλονητα) δειχνουν πως οχι.
Επασχε απο σοβαρο καρδιακο νοσημα και δεν επρεπε να του επιτρεπουν να πεταει.
Γραφει μεταξυ αλλων ο Ευγενιος Ανδρικοπουλος.
το είχα γράψει στο παρόν πριν από τρία χρόνια. Το υπαινίχθηκε ακόμη καιη αδελφή του κατά το μνημόσυνό του. Αλλά μάλλον είχα άδικο γιατί είχαδίκιο πολύ νωρίς..
συνεχιζει.
Φίλος μου ελικοπτεράς του πολεμικούναυτικού είχε εσπευσμένα κληθεί από την Νάπολη όπου η φρεγάτα τουμετείχε σε άσκηση του ΝΑΤΟ να ενισχύσει τον στόλο μας κοντά στα ΙΜΙΑ.
Κατά την επιστροφή τη μαύρη εκείνη νύχτα κι ενώ παρέπλεαν τον ΚάβοΜαλιά, άκουσαν από τον ασύρματο την μητρική φρεγάτα του ελικοπτέρου νααναζητά επαφή μαζί του..Όταν το πέτυχαν τους βρήκαν στην επιστροφή αλλά εκείνος που απάντησεδεν ήταν ο Καραθανάσης, ο κυβερνήτης δηλαδή του ελικοπτέρου, αλλά οΒλαχάκος. Ο συγκυβερνήτης. Κάτι που όχι μόνον δεν συνηθίζεται αλλάεπιπλέον από τους κανόνες απαγορεύεται αυστηρά.
Ο κυβερνήτης της φρεγάτας αναρωτήθηκε και μάλιστα φωναχτά το γιατί αλλάκάποιος από τον θάλαμο των επιχειρήσεων τον καθυσήχασε τονίζοντάς τουπλάϊ στο μικρόφωνο πως η νύχτα και τα εφιαλτικά καιρικά φαινόμενα στηνπεριοχή και σε όλη την Ελλάδα θα τον απασχολούσαν έντονα στην πλοήγησητου ελικοφόρου σκάφους κι έτσι τουλάχιστον εκείνη την στιγμή δεν δόθηκεσυνέχεια. Ή μάλλον η συνέχεια είναι σε όλους γνωστή..
Αυτό που δεν είναι γνωστό αφορά το γεγονός πως του επιτρεπόταν να πετά.
συνεχιζει..
Πρέπει δε να σας πω ότι μόλις το ελικόπτερο έφτασε μετά την ανάσυρσήτου στην βάση ελικοπτέρων του Μαραθώνα ήμουν το πρώτο πολιτικό πρόσωποπου το είδε από απόσταση αναπνοής. Μέχρι που το ψηλάφισα! Και μπορώ νασας βεβαιώσω ότι τρύπα από σφαίρα δεν υπήρχε. Ούτε μία. Αυτά πουανερυθρίαστα το καθεστώς Σημίτη παρουσίαζε ως τρύπες από σφαίρες για νααποφευχθεί το σκάνδαλο, ήταν τα κενα΄από τις αποκολλημένες βίδες στιςραφές των μετάλλων. Χώρια που στην καμπίνα του δεν βρέθηκε ούτε έναίχνος από σφαίρα.
Στην εύγλωτη απορία μου τότε ο πλωτάρχης φίλος μου απάντησεκατηγορηματικά ότι το ελικόπτερο δεν κατέπεσε από βολές.
Αλλά από τι τον είχα ρωτήσει..Από την απειρία του Βλαχάκου μου είχεαπαντήσει κι έμεινα εμβρόντητος. Γιατί σύμφωνα με τους κανονισμούςμόνον σε περίπτωση τραυματισμού ή θανάτου του Καραθανάση θα απαντούσεαυτός στον ασύρματο αντί εκείνου όπως είχε γίνει. Δηλαδή τον ρώτησα. Μαείναι φανερό μου απάντησε με έναν μορφασμό. Κάτι θα έπαθε ο Καραθανάσηςπου σε τούτη την στιγμή δεν πρέπει να ανακοινωθεί..
Κατάλαβα.. Και χαμογελούσα θλιμένα για όσα ιλαροτραγικά έγραφε τότεσύσσωμος ο τύπος και μυρίκαζαν τα ηλεκτρονικά μέσα.. Εγώ απλώςεσιώπησα.. Ένοχα όπως αποδείχθηκε. Γιατί αν από τότε μιλούσα ίσως ταπράγματα να εξελίσσονταν πολύ διαφορετικά.
Ζητάω έστω και εκ των υστέρων συγνώμη που δεν τόλμησα τότε να πάωκόντρα στο ρεύμα όπως κατά κανόνα πράττω σε όλη μου την ζωή..
(σε σχολιο στο προηγουμενο ποστ θα βρειτε ολο το κειμενο του Ευγενιου Ανδρικοπουλου)
Φαινεται οτι καποια πραματα ηταν κοινο μυστικο σε καποιους κυκλους.
Η πολιτικη αποφαση παντως να μην ειπωθει η αληθεια (πραμα που κανει συχνα το ελληνικο κρατος) ελεγχεται ως προς την ορθοτητα της.

Σχόλια