Πως σκεφτονται οι σκοπιανοι; Διαβαστε αρθρο του υπουργου εξωτερικων των σκοπιων


απο την Ναυτεμπορικη.
ΛΙΓΟΤΕΡΟ από μία εβδομάδα έχει απομείνει για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Κι όμως παραμένει αβέβαιο το αν θα λάβουμε πρόσκληση ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
To πρόβλημα είναι η διαφορά με την Ελλάδα για την ονομασία της χώρας μας και όχι οι επιδόσεις στις πολιτικές και στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις, που προωθήσαμε. Σήμερα το 3,5% των στρατευμάτων μας συμμετέχουν σε αποστολές στο εξωτερικό- κυρίως στο Αφγανιστάν.Το 90% των πολιτών τάσσονται υπέρ της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, γεγονός σπάνιο για τα δεδομένα της περιοχής. Η στήριξη στη Συμμαχία είναι μάλιστα ένα από τα στοιχεία, που ενώνουν την πολυεθνοτική μας κοινωνία σε εθνικό, κομματικό και κοινωνικό επίπεδο.Η στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ έχει τις ρίζες της στην παρέμβαση του 1999 έναντι του καθεστώτος Μιλόσεβιτς στη Σερβία. Ήμασταν από τις χώρες- κλειδιά για τη Συμμαχία, καθώς παρείχαμε βοήθεια στους τομείς της υποδομής και των logistics. Ανοίξαμε επίσης τις πύλες μας σε περίπου 380.000 Κοσοβάρους πρόσφυγες, μερικοί από τους οποίους παρέμειναν στη χώρα.Οι εξελίξεις στο Κόσοβο εγείρουν σήμερα φλέγον ζήτημα ασφάλειας για την περιοχή. Και εδώ η συμβολή μας είναι σημαντική, καθώς η μονάδα logistics της KFOR βρίσκεται στο έδαφός μας, διοικείται από το στρατό μας και χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου αλλάζει τα δεδομένα για την περιοχή. Ακόμη δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πού ακριβώς θα οδηγήσει. Παρά την πρόοδο που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στα Δυτικά Βαλκάνια, συνεχίζουν να υπάρχουν πιθανές πηγές αποσταθεροποίησης. Οι πολιτικές δομές στο Κόσοβο δεν έχουν αναπτυχθεί, ενώ πολιτική συνοχή στην ευρύτερη περιοχή είναι εξαιρετικά αδύναμη.
Η παρουσία του ΝΑΤΟ λοιπόν στα Βαλκάνια είναι ζωτικής σημασίας. Όσο περισσότερες βαλκανικές χώρες όμως ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, τόσο μικρότερη θα είναι η ανάγκη για παρουσία των δυνάμεών της στην περιοχή.
Το ζήτημα με την Ελλάδα είναι διμερές. Και δεδομένων των συνθηκών στα Βαλκάνια δεν θα έπρεπε η υποψηφιότητά μας για ένταξη να είναι όμηρος μίας διμερούς διαμάχης. Μας ζητήθηκε να εκπληρώσουμε τα κριτήρια ένταξης και το πράξαμε. Είμαστε τώρα έτοιμοι για λύση στην αντιπαράθεσή μας με τους φίλους Έλληνες. Είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμό. Δεν μπορούμε όμως να δεχθούμε την πίεση για την αποδοχή μιας λύσης στο ζήτημα της ονομασίας ως προϋπόθεση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
ΑΝΤΟΝΙΟ ΜΙΛΟΣΟΣΚΙ, υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ
-----
Αυτο που λες στο τελος φιλε οτι δεν μπορειτε να δεχτειτε αυτο θα γινει. Η λυση στο ζητημα της ονομασιας ειναι προυποθεση για ενταξη στο ΝΑΤΟ

Σχόλια