Σημασία έχει το τελευταίο 100στάρι...

gtsom@yahoo.com
Όλοι έχουμε παρακολουθήσει Ολυμπιακούς, παγκόσμιους, ευρωπαϊκούς ή ακόμη και εθνικού επιπέδου αγώνες στίβου, και ειδικά αυτούς των δρόμων ημιαντοχής ή αντοχής. Ε λοιπόν, οι παρούσες εκλογές έχουν αυτόν ακριβώς το χαρακτήρα.
Ξεκινούν (έστω ας πούμε στο αγώνισμα των 5 χιλιομέτρων), και στα 4.999 μέτρα, οι δύο κύριοι διεκδικητές του χρυσού έχουν βγει μπροστά, στα δε 4.998 τα πράγματα είναι σαφώς ξεκαθαρισμένα (στο ελληνικό όπως και σε όλο το σύγχρονο παγκόσμιο πολιτικοεκλογικό σύστημα, δύο είναι πάντα αυτοί που διεκδικούν τη πρώτη θέση.

Το χάλκινο είναι για το ονόρε, οι δε υπόλοιπες θέσεις για κάποια μόρια, για μία θέση κηπουρού σε κάποιο Δήμο ή για εμπλουτισμό του βιογραφικού). Στους επόμενους γύρους ο ένας παίρνει το κεφάλι και ο άλλος τον ακολουθεί, ενώ οι υπόλοιποι έχουν μείνει απελπιστικά πίσω (στο παράδειγμά μας δεν υπάρχει ρόλος λαγού, αν και θα μπορούσε να τον διεκδικήσει ο Καρατζαφέρης).

Φτάνουμε προς το τέλος του αγωνίσματος και χτυπά το καμπανάκι για το τελευταίο 400σάρι. Αυτός που είχε πάρει το κεφάλι από την αρχή εξακολουθεί να προηγείται, ενώ ο δεύτερος είναι σταθερά πίσω του.

Πρώτη στροφή, δεύτερη, η ευθεία, τρίτη, τελευταία στροφή, μπαίνουνε στη τελική ευθεία, στο τελευταίο κατοστάρι. Και εκεί που οι περισσότεροι επευφημούν τον πουσαρισμένο με επικοινωνιακά αναβολικά και στομωμένο με δημοσκοπικές τεστοστερόνες αρχικά πρώτο (χουλιγκάνοι νταβατζήδες της παραεξουσίας, φανατικοί μιντιοεργολάβοι των ΚΠΣ, αρρωστημένοι επαμφοτερίζοντες οπαδοί και επιτήδειοι θιασώτες και λαμόγια της διαπλοκής εκτός ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΝΔ, κλακαδόροι κονδυλοφόροι υπαλληλίσκοι, χειροκροτητές τηλεπερσόνες ως βαποράκια και ορντινάτσες του παρασκηνίου, αστείοι κομιστές DVD και γραφικά λαθρόβια παράσιτα τρωκτικών της Πέμπτης και ευτραφών του Σαββάτου σε πληρωμένη αποστολή με διατεταγμένο και καθορισμένο ρόλο), βγαίνει από την εξωτερική γραμμή ο μέχρι τότε δεύτερος, με υψηλότερης τιμής ροπή ταχύτητας από τον πρώτο (στη φυσική ονομάζεται επιτάχυνση στη δε εκλογική ορολογία συσπείρωση). Στα 60 μέτρα είναι πίσω του, στα 50 άμεσα πίσω του, στα 40 τον πλησιάζει, 30 μέτρα και τον φτάνει, 20 και τον προσπερνάει, πριν το νήμα εμφανώς μπροστά, νήμα, το κόβει, πρώτος (δεν χρειάζεται ούτε καν φώτο-φίνις).

Κάποιοι θα πουν, “εντάξει, είναι ένα σενάριο”. Κάποιοι άλλοι, “καλά τι μας λες. Αυτά δε γίνονται στις εκλογές”. Τρίτοι, “γράφεις ανοησίες”. Πιθανόν όλα αυτά, αλλά και κανένα από αυτά. Φυσικά και οι εκλογές δεν είναι τζόκερ, λότο ή λαχείο. Μπορεί να είναι όμως στοίχημα. Όχι του ΟΠΑΠ, αλλά προσωπικό. Στη περίπτωση μας, του Καραμανλή. Τον βλέπουμε, βγαίνει μπροστάρης στη γραμμή εκκίνησης και σε όλο τον αγώνα. Κάποιες κότες της ομάδας (μη ξεχνάμε ότι τα κόμματα είναι οργανισμοί, ομάδες), αντί να μαζεύουν βαθμούς για αυτή, “την έχουν κάνει” ή παίζουν κατενάτσιο. Άλλος στην ασφάλεια του Επικρατείας μήπως και παίξει ρόλο υπερκομματικό, άλλη στο κρεβάτι του πόνου μπας και τη λυπηθούν και της δώσουνε πάλι τη πρώτη θέση στο Α` Αθήνας. Οι περισσότεροι υπόλοιποι αγωνίζονται για τη προσωπική τους επίδοση και όχι τη συνολική βαθμολογία της ομάδας.

Ένα είναι το σίγουρο. Ο Καραμανλής (δυστυχώς) τρέχει μόνος. Σε όλο τον αγώνα. Έναν αγώνα προσωπικό και πολιτικά μοναχικό, αλλά αγωνιστικό και ουσιαστικό. Έχει όμως μαζί του μεγάλη μερίδα σκεπτόμενων πολιτών. Αυτών που τον πίστεψαν και τον πιστεύουν. Γιατί είναι διαφορετικός από όλους τους άλλους.

Και μία πρόταση. Μετά τις 4 Οκτωβρίου να πάρει κεφάλια, να κάνει ανανέωση και να πετάξει έξω από το ρόστερ όλους εκείνους που αγωνίζονται για τη προσωπική λεζάντα και την αύξηση του κασέ τους (και ειδικά των της οικογένειας των αγίων και των πέριξ αυτής), με βλέμμα στα όποια ενδεχόμενα μελλοντικά μεταγραφικά παζάρια και όχι για τη φανέλα της ιδεολογίας και το μάζεμα βαθμών για την ομάδα.



Σχόλια

Ο χρήστης Unknown είπε…
ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΚΑΛΟ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πράγματι πολύ καλό, όμως στο κεντρικό του σημείο (εννοώ την προσπέραση) έίναι βέβαιο ότι θα πέσει έξω. Δυστυχώς...
Ο χρήστης Achilleas είπε…
Κάπως έτσι είναι… και έτσι βλέπει η πλειοψηφία (ακόμα;;;;;) την εκλογική ΑΥΤΑΠΑΤΗ…. Οι συνεννοημένες αλαξοκωλιές της εξουσίας τα τελευταία 100 και βάλε χρόνια… δυστυχώς όμως για κάθε είδους κομματόσκυλα, κομματικοαυταπατημένους και εραστές του εξουσιασμού ο κόσμος αρχίζει να ξυπνάει… (αυτό το ξύπνημα δε, είναι τόσο απότομο που προσπαθεί να πιαστεί από τα μαλλιά του που στην παρούσα φάση των δεξιών και συντηρητικών ανακλαστικών της ελληνικής κοινωνίας λέγετε καρατζαφύρερ…)… Έτσι βλέπουμε πλέων την εκλογική αυταπάτη… την συμμετοχή μας στην ‘’δημ(ι)οκρατία’’. Από τον καναπέ μας και με την συμμετοχή μας σε αυτήν μια στα τέσσερα (και προσωπικά χαίρομαι που είναι λιγότερο) χρόνια…. Άντε και σε καμία συζήτηση ‘’καφενείου’’ οπού αν αλλάξουν τα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, λαος, ΣΥΡΙΖΑ κτλ με τα : ολυμπιακός, παναθηναϊκός, πάοκ, Ηρακλής ή αεκ θα μπερδέψουμε πολλούς ακροατές… Η πίο διεφθαρμένη κυβέρνηση των τελευταίων χρόνων αναμετριέται με τη άλλη πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση των προηγούμενων χρόνων για το ποια είναι ΠΙΟ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ, ΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ και ΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΒΟΛΕΨΕΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ χρωματιστά παιδιά σε όμορφες και ψηλές θέσεις…

ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΜΑΣ ΣΩΖΕΙ…. ;;;

Κατά την ταπεινή μου άποψή τα προβήματα δεν λύνονταί από ΚΑΜΙΑ κεντρική εξουσία (μπλε, πράσινη, τουρκουάζ)… Οι κεντρικές εξουσίες σε όλο το ιστορικό τους φάσμα ήταν ΠΑΝΤΑ παραδομένες σε νταβατζίδες, μπαϊρακτάριδες και μεγαλοεργολάβους και τυγχάνει να μην έχουν χρώμα (πέρα από το χρώμα του ευρώ)… Η αυτοδιαχείριση των αναγκών μας και της ζωής μας είναι η μόνη λύση και ο χλευασμός προς αυτούς είναι το μόνο που τους αξίζει….
Για την άμεση δημοκρατία και την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
@Αχιλλέας

Επί της αρχής έχεις δίκιο. Αυτά που αναφέρεις είναι διαχρονικά τα αρνητικά της Δημοκρατίας. Επί της ουσίας δεν έχει βρεθεί ακόμη ένα καλύτερο πολιτειακό σύστημα.

Παρ' όλα αυτά, αν έχεις και μοντέλο λειτουργίας της Άμεσης Δημοκρατίας όπως την ονομάζεις, δεν έχεις παρά να τη διακηρύξεις μέσω μιας επίσημης πλατφόρμας, και στις επόμενες εκλογές να βγεις να διεκδικήσεις ψήφους.