Νά καί κάτι ουσιαστικό. Τό ισχύον μοντέλο διακυβέρνησης στή χώρα δέν λειτουργεί. Απαιτούνται εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις...


Οταν θα καθίσει κάποια στιγμή η σκόνη της σκανδαλοθηρίας, πρέπει όλοι, μα όλοι, να καθίσουμε κάτω και να αναζητήσουμε τη ρίζα των δεινών μας. Υποτίθεται ότι ο εκάστοτε πρωθυπουργός είναι πανίσχυρος στο πολιτικό μας σύστημα. Υποτίθεται ότι μπορεί να επιβάλλει χωρίς αντίσταση τη θέλησή του. Είναι όμως έτσι; Η αλήθεια, η μαύρη αλήθεια, είναι πως τα μόνα πρόσωπα επί των οποίων έχει άμεση εξουσία ο εκάστοτε πρωθυπουργός είναι οι υπουργοί του, οι γραμματείς τους και οι περιφερειάρχες. Στα χρόνια που έφυγαν η πρωθυπουργική εξουσία ενισχύθηκε κατ’ αρχάς εις βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά άρχισε να αποδυναμώνεται σταδιακά, όταν η εξουσία ως πολιτική στο εσωτερικό και ως εθνικό κράτος στο εξωτερικό άρχισε να χαρίζει πόντους κυριαρχίας. .....
....Νομίζω λοιπόν ότι και ο ίδιος ο Καραμανλής ξέρει πως πιθανή επανεκλογή του στην εξουσία δεν θα έχει κανένα απολύτως νόημα, χωρίς να προηγηθούν εκτεταμένες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις στο ισχύον μοντέλο διακυβέρνησης. Δυστυχώς, αυτό που σε άλλα κράτη είναι πλεονέκτημα (το balance μεταξύ των εξουσιών) στην Ελλάδα εξελίσσεται σε μειονέκτημα.
ΣΣ Ο Κοττάκης στά άρθρα του δέν παπαρολογεί ούτε γράφει αμπελοφιλοσοφίες. Εχει καλή πληροφόρηση. Αρα αυτά πού γράφει τα σκέφτονται εκεί στό Μαξίμου.
 Αν βρούν το θάρρος και να τα κάνουν τότε μάλιστα...
Αρχίζουμε να συζητάμε πραγματικά πολιτικά...
Ετσι κερδίζονται οι εκλογές , όχι με ευχολόγια...

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Oι «συνέταιροι» της εξουσίας

Οταν θα καθίσει κάποια στιγμή η σκόνη της σκανδαλοθηρίας, πρέπει όλοι, μα όλοι, να καθίσουμε κάτω και να αναζητήσουμε τη ρίζα των δεινών μας. Υποτίθεται ότι ο εκάστοτε πρωθυπουργός είναι πανίσχυρος στο πολιτικό μας σύστημα. Υποτίθεται ότι μπορεί να επιβάλλει χωρίς αντίσταση τη θέλησή του. Είναι όμως έτσι; Η αλήθεια, η μαύρη αλήθεια, είναι πως τα μόνα πρόσωπα επί των οποίων έχει άμεση εξουσία ο εκάστοτε πρωθυπουργός είναι οι υπουργοί του, οι γραμματείς τους και οι περιφερειάρχες. Στα χρόνια που έφυγαν η πρωθυπουργική εξουσία ενισχύθηκε κατ’ αρχάς εις βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά άρχισε να αποδυναμώνεται σταδιακά, όταν η εξουσία ως πολιτική στο εσωτερικό και ως εθνικό κράτος στο εξωτερικό άρχισε να χαρίζει πόντους κυριαρχίας.

- Στο εσωτερικό, η νομοθετική εξουσία (Βουλή) κράτησε για τον εαυτό της το προνόμιο να «δικάζει» τα μέλη της (νόμος περί ευθύνης), αλλά χάρισε μερίδιο εξουσίας της Εκτελεστικής (κυβέρνηση) στις ανεξάρτητες αρχές οι οποίες είναι παντελώς «ανεύθυνες». Ζητά, για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός να γίνουν προσλήψεις στα νοσοκομεία αλλά τις καθυστερεί υπέρμετρα το ΑΣΕΠ;
Ο πολίτης στην κυβέρνηση θα χρεώσει το κόστος. Θέλει ο πρωθυπουργός να τιμωρηθεί παραδειγματικά η εταιρία που υπέκλεπτε τα τηλέφωνά του; Η Αρχή Απορρήτου Επικοινωνιών πρέπει να επιβάλει το πρόστιμο. Αν το κάνει με λάθος τρόπο, όπως και έγινε, και ακυρώσει την απόφασή της η Δικαιοσύνη, σε ποιον θα χρεώσει ο πολίτης το κόστος; Στον κρίκο της αλυσίδας που ψηφίζει. Στην κυβέρνηση. Εξαγριώνεται ο φορολογούμενος για την καταστροφή της δημόσιας περιουσίας στα πανεπιστήμια; «Τι κάνεις, Καραμανλή;», ρωτάει! Στα παλιά του τα παπούτσια ποιος είναι ο πρύτανης του Καποδιστριακού.

- Στο εξωτερικό, πάλι, βλέπουμε πως όλα τα κεντρικά θέματα πολιτικής συναποφασίζονται στις Βρυξέλλες. Το ευρωδικαστήριο άλλαξε τα όρια συνταξιοδότησης στο Δημόσιο. Η Κομισιόν καθορίζει τα όρια της εισοδηματικής πολιτικής, η Κομισιόν ρυθμίζει τις εφημερίες των γιατρών, η Κομισιόν αποφασίζει για τα πτυχία των ξένων πανεπιστημίων, η Κομισιόν έδωσε λύση για την Ολυμπιακή, η Κομισιόν… Ολα τα θέματα κεντρικής πολιτικής συν-αποφασίζονται εκεί. Βάλτε δίπλα στην Κομισιόν και τις αγορές που μας δανείζουν, για να δείτε πόσους «συνέταιρους» στην εξουσία έχει ο εκάστοτε πρωθυπουργός. Σε πόσους πρέπει να επιβληθεί για να επιβάλει τη βούλησή του: Ε.Ε., αγορές, ανεξάρτητες αρχές, αυτοδιοικούμενα ΑΕΙ και ποιος άλλος ξέρει. Μόνο όπλο για κάθε πρωθυπουργό είναι η απήχησή του στο λαό και η ισχύς του να αλλάζει εκείνος τους κανόνες.

Νομίζω λοιπόν ότι και ο ίδιος ο Καραμανλής ξέρει πως πιθανή επανεκλογή του στην εξουσία δεν θα έχει κανένα απολύτως νόημα, χωρίς να προηγηθούν εκτεταμένες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις στο ισχύον μοντέλο διακυβέρνησης. Δυστυχώς, αυτό που σε άλλα κράτη είναι πλεονέκτημα (το balance μεταξύ των εξουσιών) στην Ελλάδα εξελίσσεται σε μειονέκτημα.http://blogs.e-tipos.com/manoliskotakis/entry/oι_συνέταιροι_της_εξουσίας
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ενημερώνω τους φίλους δημοκράτες πρασινοφρουρούς που βγάζουν κάθε μέρα τη φασιστική χολή τους εναντίον όποιου έχει άλλη άποψη, ότι πρίν από λίγα λεπτά ο κύριος Σανιδάς διαβίβασε ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥστον ανακριτή, με εξουσιοδότηση προς αυτόν, να τη στείλει στη Βουλή, εφόσον κρίνει ότι πρέπει.
Εάν, λέω εάν, ο ανακριτής δικαιώσει το Σανιδά και δεν κρίνει ότι εμπεριέχει στοιχεία που εμπλέκουν πολιτικά πρόσωπα ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΕΒΕΙ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ.
Όταν ένας πολιτικός δεν έχει ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ, δεν έχει το δικαίωμα να ζητά την ψήφο του λαού.
Η δηλώσεις του χθές στη Λάρισα έδειξαν ότι προέρχεται από άλλο κόσμο, βρώμικο, πολύ βρώμικο και εμετικό.