Η περίοδος είναι ύποπτη. Τά βασικά μυστικά μένουν εντός τού σκληρού πυρήνα εξουσίας τού Καραμανλή...

....Ο νέος σκληρός πυρήνας της εξουσίας περιλαμβάνει έναν δύο υπουργούς και δύο τρεις συνεργάτες από το Μαξίμου, τη Ρηγίλλης και το Μέγαρο Σταθάτου.
Ο δεύτερος κύκλος στον οποίο μετέχουν προβεβλημένοι υπουργοί έχει ρόλο στη διαμόρφωση των αποφάσεων, όχι όμως και στη λήψη τους. Η περίοδος πλέον είναι «ύποπτος» και ο Κ. Καραμανλής κρατά για τον εαυτό του βασικά μυστικά.
...
....Οπως πληροφορείται ο ΕΤ.Κ, ο κ. Καραμανλής συνεκτιμώντας την κατάσταση της οικονομίας, την έλλειψη ασφυκτικής πίεσης από την Κομισιόν, η οποία ήδη βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία, το βαρύ κλίμα που επιχειρεί να διαμορφώσει η αντιπολίτευση με τη σκανδαλολογία, τα ποιοτικά ευρήματα δημοσκοπήσεων και το γεγονός ότι από το φθινόπωρο θα επανεγγραφούν στην ατζέντα τα εθνικά θέματα, αποφάσισε:
1. Τη μη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο.
2. Την επιδίωξη μετατροπής των ευρωεκλογών σε «παγίδα» για την αντιπολίτευση, η οποία επιδιώκει να τους δώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα (μένει να δούμε αν θα του βγει).
3. Την ανακοίνωση των αποφάσεών του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, μετά τις ευρωεκλογές, με πιθανότερο μήνα το Σεπτέμβριο.
4. Την επικοινωνιακή αξιοποίηση των εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, που ετοιμάζουν με συστηματικότητα η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς και την (πιθανή) αξιοποίηση της Συνόδου της Κέρκυρας για την προεδρία του ΟΑΣΕ.
5. Την ανάδειξη της διαχείρισης θεμάτων της οικονομίας καθ’ όλη τη διάρκεια του θέρους.....

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Πρόωρες εκλογές σε «καθαρό» ορίζοντα, απαλλαγμένο από τη βαριά σκιά της σκανδαλολογίας, επιθυμεί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος έχει καταλήξει πλέον στο σχεδιασμό του για τους προσεχείς μήνες, έπειτα από συσκέψεις με το νέο σκληρό πυρήνα των συνεργατών του. Γι’ αυτό και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λευκωσία έδειχνε ήρεμος και δεν είχε συνεχώς το νου του στο τι συμβαίνει στην Αθήνα. Οπως πληροφορείται ο ΕΤ.Κ, ο κ. Καραμανλής συνεκτιμώντας την κατάσταση της οικονομίας, την έλλειψη ασφυκτικής πίεσης από την Κομισιόν, η οποία ήδη βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία, το βαρύ κλίμα που επιχειρεί να διαμορφώσει η αντιπολίτευση με τη σκανδαλολογία, τα ποιοτικά ευρήματα δημοσκοπήσεων και το γεγονός ότι από το φθινόπωρο θα επανεγγραφούν στην ατζέντα τα εθνικά θέματα, αποφάσισε:

1. Τη μη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο.
2. Την επιδίωξη μετατροπής των ευρωεκλογών σε «παγίδα» για την αντιπολίτευση, η οποία επιδιώκει να τους δώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα (μένει να δούμε αν θα του βγει).
3. Την ανακοίνωση των αποφάσεών του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, μετά τις ευρωεκλογές, με πιθανότερο μήνα το Σεπτέμβριο.
4. Την επικοινωνιακή αξιοποίηση των εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, που ετοιμάζουν με συστηματικότητα η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς και την (πιθανή) αξιοποίηση της Συνόδου της Κέρκυρας για την προεδρία του ΟΑΣΕ.
5. Την ανάδειξη της διαχείρισης θεμάτων της οικονομίας καθ’ όλη τη διάρκεια του θέρους.

Το «πλάνο» Καραμανλή δεν προβλέπει φέτος διακοπές, ενώ ενδεικτικό της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζει την κατάσταση είναι ότι ο κύκλος των συνομιλητών με τους οποίους μοιράζεται πλέον τις σκέψεις του έχει περιορισθεί δραματικά. Ο νέος σκληρός πυρήνας της εξουσίας περιλαμβάνει έναν δύο υπουργούς και δύο τρεις συνεργάτες από το Μαξίμου, τη Ρηγίλλης και το Μέγαρο Σταθάτου.

Ο δεύτερος κύκλος στον οποίο μετέχουν προβεβλημένοι υπουργοί έχει ρόλο στη διαμόρφωση των αποφάσεων, όχι όμως και στη λήψη τους. Η περίοδος πλέον είναι «ύποπτος» και ο Κ. Καραμανλής κρατά για τον εαυτό του βασικά μυστικά.

• Απόφαση του κ. Καραμανλή, εφόσον δεν προκύψει κάτι απρόοπτο από την ψηφοφορία για τον Αριστοτέλη Παυλίδη, είναι να εγκλωβίσει το ΠΑΣΟΚ στο δίλημμα το οποίο «έχτισε» για τις ευρωκάλπες: «Αν το ΠΑΣΟΚ δίνει στις ευρωεκλογές χαρακτήρα εθνικού δημοψηφίσματος, τότε το ελάχιστο ποσοστό που πρέπει να πιάσει στις κάλπες για να προκαλέσει εξελίξεις είναι το ιστορικό χαμηλό του: το 38%. Κάθε άλλο ποσοστό είναι αποτυχία», λένε στο Μαξίμου, λαμβανομένου υπόψη ότι οι κάλπες θα στηθούν στο ευνοϊκό για την αντιπολίτευση γήπεδο της σκανδαλολογίας. Βεβαίως, στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι κάθε αποτέλεσμα που θα γράφει μπροστά «πέντε» υπέρ του ΠΑΣΟΚ θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στον Καραμανλή, ενώ 3,5-4 μονάδες (με δεδομένο το προηγούμενο Σημίτη το 1999) είναι κάτι που αντέχεται.

«Αν είναι να χάσουμε εμείς, καλό είναι να χάσουμε και οι δύο», λένε στη Ρηγίλλης. Πολλοί (και στον Συνασπισμό της Αριστεράς) εκτιμούν ότι το «έρεβος» των σκανδάλων στο οποίο έβαλε το ΠΑΣΟΚ με τα αιτήματά του για προανακριτικές τη χώρα, μπορεί να δημιουργήσει αισθήματα γενικότερης αποστροφής των πολιτών προς το δικομματισμό και να συμπιέσει τα ποσοστά των δύο πυλώνων του προς τα κάτω.

«Τι νόημα θα έχει να μας κερδίσει το ΠΑΣΟΚ με 4 μονάδες, αν πιάσει ποσοστό 35-36%, το οποίο σε εθνική κάλπη μεταφράζεται σε 130 έδρες;», λέγεται χαρακτηριστικά. Στη Ν.Δ. εκτιμούν μάλιστα ότι μπορεί να περιορισθεί το «balance» των απωλειών προς την αντιπολίτευση, αν προκύψουν στο μεταξύ ευθύνες στελεχών της αντιπολίτευσης για τη Siemens. Το «αισιόδοξο» σενάριο προβλέπει ότι οι δικαστικές εξελίξεις για τη Siemens, οι οποίες θα «απλωθούν» σε όλο το καλοκαίρι, θα δημιουργήσουν εσωκομματικό ζήτημα και στο ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Καραμανλής δεν σκοπεύει, σε κάθε περίπτωση, να καταστεί όμηρος της σκανδαλολογίας του ΠΑΣΟΚ και γι’ αυτό με την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή (στις αρχές Μαΐου) θα αντεπιτεθεί στον Γιώργο Παπανδρέου. «Από τη στιγμή που το Κοινοβούλιο με προανακριτικές-εξεταστικές ερεύνησε τα πάντα, όπως ζήτησε η αντιπολίτευση, δεν είναι δυνατόν σε περίοδο διεθνούς κρίσης να εγκλωβιστεί ο δημόσιος βίος στο έρεβος», είναι η γραμμή που απηχεί τη φιλοσοφία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά.

Καυτό καλοκαίρι
• Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά (δεν είναι καθόλου σίγουρο), τότε, σύμφωνα με συνεργάτη του, θα έχουμε ένα «γεμάτο και σκληρό καλοκαίρι» με αιχμή τα θέματα της οικονομίας. Θα προηγηθούν, βεβαίως, το Συνέδριο για την αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, το ραντεβού της 20ής Ιουνίου με τους Ευρωπαίους ηγέτες για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης και η Διάσκεψη του ΟΑΣΕ με «γκεστ σταρ» την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

• Μετά τις ευρωεκλογές ο κ. Καραμανλής θα ανοίξει τα χαρτιά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Εφόσον ο κ. Παπούλιας το θελήσει, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την υποστήριξη της υποψηφιότητάς του εκ νέου, βάζοντας το ΠΑΣΟΚ στο δίλημμα. «Θα στηρίξουμε Παπούλια το 2010 ή θα προκαλέσουμε εκλογές;».

Τελικός στόχος του Μαξίμου είναι να προκαλέσει εκλογές με δική του πρωτοβουλία το φθινόπωρο (όπως είχε γράψει ξανά ο ΕΤ.Κ στις 12/4), με ατζέντα την οικονομία, αφού προηγουμένως υπάρξει συμφωνία με την αντιπολίτευση για τον Πρόεδρο.

Η μόνη προϋπόθεση ανατροπής αυτού του σχεδιασμού είναι μία βαριά ήττα στις ευρωεκλογές. Τότε θα πυροδοτηθούν άλλου τύπου διεργασίες και ίσως δικαιωθεί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, ο οποίος δεν αποκλείει σε βάθος χρόνου «συνολική αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού»…

Ανεβαίνει το θερμόμετρο

Συνθήκες μετωπικής σύγκρουσης δημιουργούνται με σημείο αιχμής τη στάση των κομμάτων έναντι της Δικαιοσύνης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγγελος Αντώναρος, από τη Σόφια όπου βρισκόταν συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Ενεργειακή Διάσκεψη, κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ για «προβοκάτσια, εκτροπή, πραξικόπημα», αναφέρθηκε σε «ανεπίτρεπτες αντιθεσμικές παρεμβάσεις» και σε «άνομα σχέδια του κ. Παπανδρέου και των συνεργατών του», τα οποία -όπως υποστήριξε- η Ν.Δ. «θα ξεσκεπάσει». Με το επιχείρημα ότι «το ΠΑΣΟΚ απειλεί τη Δικαιοσύνη και επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους δικαστές, να κατασκευάσει ενόχους και απαιτεί από θεσμικούς παράγοντες να παραβιάσουν το Σύνταγμα», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διατύπωσε την άποψη ότι «για τη σημερινή ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ η εξουσία είναι λάφυρο». Και τόνισε: «Εμείς δεν θα επιτρέψουμε την εκτροπή που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ, είμαστε οι εγγυητές της νομιμότητας». Εθεσε μάλιστα θέμα «δημοκρατίας που δεν κάμπτεται από τις απειλές και τις προσβολές των στελεχών του αμετανόητου ΠΑΣΟΚ», ενώ σχολιάζοντας τη χθεσινή ομιλία του κ. Γ. Παπανδρέου στην Τουλούζη (Σύνοδος Ηγετών των Σοσιαλιστικών Κομμάτων) κατήγγειλε «αστήρικτη κατασυκοφάντηση της χώρας».



ΚΟΤΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Ελεύθερος Τύπος http://www.e-tipos.com/newsitem?id=86919