Διπλές εκλογές στίς 7 Ιουνίου καί επαναληπτικές στίς 28. Γιατί κάποιοι πάνε νά φτιάξουν φιλελεύθερο κόμμα στά δεξιά τής ΝΔ;



Ολες οι απόρρητες μετρήσεις που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση δείχνουν ότι οι ευρωεκλογές μοιάζουν αυτή τη στιγμή πιο ευνοϊκό γήπεδο γι’ αυτήν, καθώς προσφέρουν δυνατότητα καλύτερης παρουσίας και για τη Ν.Δ. και για τον ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος του ΠΑΣΟΚ. ...
....Αν ευοδωθεί αυτό το σενάριο (φαντάζει δύσκολο αυτή τη στιγμή), ο πρωθυπουργός μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 28 Ιουνίου το βράδυ των ευρωεκλογών. Οι προβολές της δύναμης των κομμάτων σε έδρες, εκείνη τη νύχτα, είναι βέβαιον ότι θα τρομάξουν το εκλογικό σώμα, το οποίο θα συνειδητοποιήσει τι σημαίνει ακυβερνησία σε πραγματικούς αριθμούς και όχι σε σενάρια δημοσκοπήσεων. Οι εκτιμήσεις της Ρηγίλλης, οι οποίες έχουν διατυπωθεί σε απόρρητα σημειώματα που βρίσκονται στα χέρια του κ. Καραμανλή, είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου «φοβάται» και τις διαρροές αλλά και την εσωτερική υπονόμευση στις ευρωκάλπες. Δεν είναι τυχαίο ότι συγκεκριμένα συμφέροντα ευνοούν και προβάλλουν την ίδρυση φιλελεύθερου κόμματος στα δεξιά της Ν.Δ. ώστε να υπάρξει εξισορρόπηση των διαρροών.
- Το μειοψηφικό (για την ώρα) σενάριο προβλέπει διπλές εκλογές (εθνικές και ευρωεκλογές) στις 7 Ιουνίου και επαναληπτικές (αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία) στις 28 Ιουνίου. Το σενάριο αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι θα εφαρμοσθεί ο εκλογικός νόμος Παυλόπουλου στην επαναληπτική εκλογή.
Οποια εκδοχή και αν επιλέξει, πάντως, κανείς, ένα είναι σίγουρο: Η τελετή εγκαινίων της «Ακρόπολης», στην οποία θα κληθεί όλος ο πολιτικός κόσμος, θα διεξαχθεί μία ακριβώς εβδομάδα πριν από τις εκλογές.....

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Στα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης μπορεί να κρύβεται το «μυστικό» των πρόωρων εκλογών. Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο ΕΤ.Κ, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αποφάσισε να δώσει χαρακτήρα εθνικής γιορτής στα εγκαίνια του Νέου Μουσείου, τα οποία ορίστηκαν για τις 20 Ιουνίου. Λίγες μέρες μετά τις ευρωεκλογές, δηλαδή. Η απόφαση αυτή δεν είναι ίσως άσχετη με τον εκλογικό σχεδιασμό του πρωθυπουργού. Εκ πρώτης όψεως, η απόφαση Καραμανλή συνδέεται με τη βούλησή του για την αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της χώρας, η οποία επλήγη τον περασμένο Δεκέμβριο (όλοι θυμόμαστε άλλωστε ότι ο Ιερός Βράχος χρησιμοποιήθηκε από αριστεριστές για προπαγάνδα με πανό). Για το λόγο αυτόν, ο πρωθυπουργός θα αποστείλει στους είκοσι επτά ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρόσκληση προκειμένου να παραστούν στην τελετή εγκαινίων του Νέου Μουσείου, ώστε να δοθεί στην όλη εκδήλωση χαρακτήρας «φιέστας». Οι προετοιμασίες στο υπουργείο Πολιτισμού έχουν ήδη αρχίσει και είναι πυρετώδεις. Το κονδύλι που θα διατεθεί για τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως θα ξεπεράσει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ και, όπως αποφάσισε ο Αντώνης Σαμαράς, θα «πέσει» όλο στην πραγματική οικονομία του Λεκανοπεδίου (ξενοδοχεία, καταστήματα κ.λπ.) και όχι σε άσκοπη διαφήμιση. Στόχος της κυβέρνησης θα είναι η διοργάνωση ενός «event» το οποίο θα αποκαταστήσει την εικόνα της πρωτεύουσας στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης ως «ασφαλούς πόλης» αλλά και θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως διαφήμιση για την προσέλκυση τουριστών στην πατρίδα μας. Πέραν, όμως, της προφανούς εθνικής στόχευσης, η ημερομηνία των εγκαινίων ενδεχομένως κρύβει και εκλογικά «μυστικά».

Στο Μαξίμου και τη Ρηγίλλης ακούγονται τις τελευταίες ημέρες εντονότερα δύο παραλλαγές εκλογικών σεναρίων:

- Σύμφωνα με το πρώτο (και πλειοψηφικό αυτή τη στιγμή), στις 7 Ιουνίου θα διεξαχθούν κανονικά ευρωεκλογές χωρίς να προκηρυχθούν ταυτοχρόνως εθνικές εκλογές. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο γραμματέας της Ν.Δ., Λευτέρης Ζαγορίτης, δήλωσε προχθές από την Κύπρο ότι «οι ευρωεκλογές θα έχουν και εθνικό χαρακτήρα».

Ολες οι απόρρητες μετρήσεις που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση δείχνουν ότι οι ευρωεκλογές μοιάζουν αυτή τη στιγμή πιο ευνοϊκό γήπεδο γι’ αυτήν, καθώς προσφέρουν δυνατότητα καλύτερης παρουσίας και για τη Ν.Δ. και για τον ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος του ΠΑΣΟΚ. Ανομολόγητος στόχος του κ. Καραμανλή είναι είτε η «ισοπαλία» είτε και η νίκη «έστω με μία ψήφο διαφορά» στην ευρωκάλπη, γιατί τότε η κρίση θα μεταφερθεί αυτομάτως στο ΠΑΣΟΚ. Για το λόγο αυτόν άλλωστε γίνεται κινητοποίηση ώστε να ψηφίσουν όσο περισσότεροι απόδημοι στα κατά τόπους προξενεία.

Για το λόγο αυτό θα ιδρυθεί, επίσης, μέχρι τον Ιούνιο υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο μπορεί να ανατεθεί με τη σύμφωνη γνώμη Σουφλιά στον «πράσινο» επίτροπο Σταύρο Δήμα. Αν ευοδωθεί αυτό το σενάριο (φαντάζει δύσκολο αυτή τη στιγμή), ο πρωθυπουργός μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 28 Ιουνίου το βράδυ των ευρωεκλογών. Οι προβολές της δύναμης των κομμάτων σε έδρες, εκείνη τη νύχτα, είναι βέβαιον ότι θα τρομάξουν το εκλογικό σώμα, το οποίο θα συνειδητοποιήσει τι σημαίνει ακυβερνησία σε πραγματικούς αριθμούς και όχι σε σενάρια δημοσκοπήσεων. Οι εκτιμήσεις της Ρηγίλλης, οι οποίες έχουν διατυπωθεί σε απόρρητα σημειώματα που βρίσκονται στα χέρια του κ. Καραμανλή, είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου «φοβάται» και τις διαρροές αλλά και την εσωτερική υπονόμευση στις ευρωκάλπες. Δεν είναι τυχαίο ότι συγκεκριμένα συμφέροντα ευνοούν και προβάλλουν την ίδρυση φιλελεύθερου κόμματος στα δεξιά της Ν.Δ. ώστε να υπάρξει εξισορρόπηση των διαρροών.

- Το μειοψηφικό (για την ώρα) σενάριο προβλέπει διπλές εκλογές (εθνικές και ευρωεκλογές) στις 7 Ιουνίου και επαναληπτικές (αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία) στις 28 Ιουνίου. Το σενάριο αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι θα εφαρμοσθεί ο εκλογικός νόμος Παυλόπουλου στην επαναληπτική εκλογή.

Οποια εκδοχή και αν επιλέξει, πάντως, κανείς, ένα είναι σίγουρο: Η τελετή εγκαινίων της «Ακρόπολης», στην οποία θα κληθεί όλος ο πολιτικός κόσμος, θα διεξαχθεί μία ακριβώς εβδομάδα πριν από τις εκλογές. Και οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θα αποδεχθούν την πρόσκληση θα δώσουν «χρώμα» στην τελετή. Το θερινό εκλογικό σενάριο έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι θα έχουν τελειώσει και οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και ο εθνικός διάλογος για την Παιδεία, θέμα που θα αποτελέσει μαζί με την οικονομία ένα από τα βασικά της εκλογικής ατζέντας. Τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου θα βοηθήσουν επίσης στην τόνωση της αγοράς του Λεκανοπεδίου, στο οποίο αυτή τη στιγμή η Ν.Δ. υστερεί κατά 6,8 μονάδες.

Το ΠΑΣΟΚ για την ώρα, πάντως, αντιδρά νευρικά σε ό,τι έχει να κάνει με τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η αξιωματική αντιπολίτευση απαγόρευσε στους βουλευτές της μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων να μετάσχουν στην ξενάγηση που οργάνωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς.

Ο σχεδιασμός αυτός μπορεί να τηρηθεί αν δεν υπάρξουν «απρόοπτα» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. και πέσει η κυβέρνηση. Το κλίμα στην οικονομία δεν επιτρέπει τέτοια «απονενοημένα» διαβήματα, ωστόσο είναι γνωστό ότι υπάρχουν δυνάμεις (και στο εσωτερικό της Ν.Δ.) που θέλουν να ξεμπερδεύουν με τον κ. Καραμανλή. Ο πρωθυπουργός, πάντως, έχει πλήρη γνώση του παρασκηνίου (πως λ.χ. βετεράνοι πολιτικοί τηλεφωνούν σε τέως υπουργούς και υβρίζουν τους «καραμανλήδες»). Γι’ αυτό και μελετά να ακυρώσει τα όποια σχέδια με τη μέθοδο που χρησιμοποίησε ο Σαρκοζί για να εξουδετερώσει την υπονόμευσή του από τον Σιράκ…


Ποιες ημερομηνίες «καίγονται» και γιατί
Απαγορευτική καθιστά κάθε σκέψη για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών από τώρα έως τον Ιούνιο η μακρόσυρτη διαδικασία των διερευνητικών εντολών που προβλέπει το Σύνταγμά μας σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος. Στο Μαξίμου έκατσαν και έβαλαν κάτω τις ημερομηνίες έχοντας ως δεδομένο το σενάριο της ακυβερνησίας. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι πως η προσφυγή στις κάλπες σε αυτή τη συγκυρία με πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι λίαν δύσκολη.

Το άρθρο 37 του Συντάγματος είναι σαφές. Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών διαρκεί δώδεκα τουλάχιστον ημέρες και αν αθροιστούν με την κανονική προεκλογική περίοδο (ελάχιστης διάρκειας είκοσι ημερών), τότε μεταξύ της πρώτης και της επαναληπτικής εκλογής μεσολαβεί ένας μήνας και πλέον (τριάντα δύο μέρες μίνιμουμ). Για τους λόγους αυτούς, μία σειρά από προτεινόμενες ημερομηνίες διεξαγωγής πρόωρων εκλογών «καίγονται», όπως επισημαίνουν προς τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής συνεργάτες του πρωθυπουργού.

5 Απριλίου
Η ημερομηνία αυτή, για την οποία στοιχηματίζουν συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, πρέπει να αποκλείεται. Το καλεντάρι του Μαξίμου προβλέπει ότι ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται τη μέρα εκείνη στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ, την προεδρία του οποίου έχει η Ελλάδα. Ο κ. Καραμανλής επενδύει στις διεθνείς επαφές για να τονώσει και άλλο την ηγετική του εικόνα, ενώ τυχόν προκήρυξη εκλογών για τότε θα εξέπεμπε προς τη διεθνή κοινότητα εικόνα μη σοβαρής χώρας.

12 Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων)
Και αυτή η ημερομηνία αντενδείκνυται, γιατί μία εβδομάδα μετά είναι το Πάσχα. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναγκαστεί μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, αντί να πάει στους αγαπημένους του Φραγκιάδες και το Μέτσοβο, να διαβουλεύεται στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών με τους κυρίους Καραμανλή, Παπανδρέου και Αλαβάνο ή Παπαρήγα (όποιος καταταγεί τρίτος). Σε μια τέτοια περίπτωση οι επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 17 Μαΐου.

Οπως τονίζουν στο Μαξίμου, με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν είναι δυνατή η διεξαγωγή προεκλογικής εκστρατείας μέσα στις γιορτές του Πάσχα, περίοδο που η αγορά περιμένει για την αύξηση της κατανάλωσης (δώρο Πάσχα κ.λπ.). Επιπροσθέτως, δεν θεωρείται λογικό να στηθούν κάλπες τρεις φορές (δύο για εθνικές, μία για ευρωεκλογές). Εκτός και αν μετακινηθούν οι ευρωεκλογές για τις 17 Μαΐου -θεωρητικά επιτρέπεται, αλλά είναι μάλλον δύσκολο.

3 ή 10 Μαΐου
Το σενάριο της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών και σε αυτές τις ημερομηνίες προϋποθέτει ότι θα προκηρυχθούν αμέσως μετά το Πάσχα (ή μετά του Θωμά), στις 20 Απριλίου. Είναι το μοναδικό που θα μπορούσε να «ταιριάξει» στις συνταγματικές προθεσμίες: Πρώτη εκλογή στις 10 Μαΐου και επαναληπτική στις 7 Ιουνίου. Το Σύνταγμα (άρθρο 53) ορίζει, άλλωστε, ότι διατάσσεται η διενέργεια βουλευτικών εκλογών «μέσα σε τριάντα μέρες» από την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος διάλυσης της Βουλής. Το σενάριο αυτό έχει το μειονέκτημα ότι η προεκλογική περίοδος συμπίπτει απολύτως με τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έκανε εκλογές Μάιο για να μην κατηγορηθεί ότι διαταράσσει την ημερομηνία των υποψήφιων φοιτητών. Μόνο αν έχουμε ραγδαία μεταβολή των δεδομένων, μπορεί να πέσουν ξανά στο τραπέζι αυτές οι ημερομηνίες. Προσεκτική μελέτη του Συντάγματος δείχνει επίσης ότι έχει σημασία ποιο κόμμα θα είναι τρίτο. Το άρθρο 37 λέει ότι ο Πρόεδρος καλεί και δίνει τη διερευνητική εντολή μόνο στα τρία πρώτα κόμματα. Αρα, το ποιος θα καταταγεί τρίτος (ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΚΕ) έχει σημασία διότι δίνει «θεσμικό πρεστίζ». Μ.Κ.

Η διαδικασία των διερευνητικών
Σύμφωνα με το ΑΡΘΡΟ 37 του Συντάγματος η διαδικασία έχει ως εξής:
Ι. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον Πρωθυπουργό και, με πρότασή του, διορίζει και παύει τα λοιπά μέλη της Κυβέρνησης (...)
2. Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης(...)
3. Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Βουλή.
4. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ανατίθεται, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης ή διερευνητική εντολή σε αρχηγό κόμματος, αν το κόμμα δεν έχει αρχηγό ή εκπρόσωπο, ή αν ο αρχηγός ή ο εκπρόσωπός του δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την εντολή σ’ αυτόν που προτείνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος(...)



ΚΟΤΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Ελεύθερος Τύπος http://www.e-tipos.com/newsitem?id=76981