Με γοργούς ρυθμούς η προσέγγιση με τα Σκόπια > Ανοιγμα της διασυνοριακής διάβασης των Πρεσπών

Αποτέλεσμα εικόνας για πρεσπες σκοπια


Βιασύνη - έως και κωλοπιλάλα θα λέγαμε - έχει καταλάβει την ελληνική πλευρά η οποία από τη στιγμή που πήρε εντολή από τις μεγάλες δυνάμεις να κλείσει το σκοπιανό τρέχει σαν τον Βέγγο..

Ας ελπίσουμε τα ανταλλάγματα να είναι αξιοπρεπή και πάντως ανάλογα της παραχώρησης που ετοιμάζεται να γίνει...

Βέβαια η παραχώρηση είναι για πάντα ενώ τα ανταλλάγματα "έχει ο Θεός" και ανάλογα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν διότι πχ αν φάνε τον Ερντογάν (πράμα που δεν το λες και απίθανο) ή αν γίνει κάτι που αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να το προβλέψουμε, μπορεί να αλλάξει το σκηνικό...

Η προετοιμασία για το άνοιγμα της διασυνοριακής διάβασης των Πρεσπών τέθηκε επί τάπητος την Παρασκευή σε διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών υπό τον υπουργό Νίκο Κοτζιά, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, της υφυπουργού Οικονομίας Αικατερίνης Παπανάτσιου, του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρου Καρυπίδη, καθώς και εκπροσώπων των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Υποδομών και Μεταφορών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, οι συζητήσεις εστιάστηκαν στην απαραίτητη προετοιμασία για την εξασφάλιση της λιμναίας και χερσαίας πρόσβασης στη διάβαση των Πρεσπών, για την οποία θα απαιτηθεί η κατασκευή δρόμου, καθώς και κτηριακών υποδομών που θα φιλοξενούν τελωνείο και εγκατάσταση διαβατηριακού ελέγχου.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης συμφωνήθηκε να προωθηθεί η διαδικασία ανάθεσης των απαραίτητων συναφών μελετών, ενώ ως προς τη χρηματοδότηση, θα επιδιωχθεί να αξιοποιηθούν πόροι του διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδας-πΓΔΜ (interreg).


Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών, όλες οι πλευρές ανέδειξαν τη σημασία του έργου για την τοπική οικονομία αλλά και την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Σχόλια