Πάρε ένα ηρεμιστικό πρώτα, χαλάρωσε και ... >> Δες πόσα κονόμησαν οι YouTubers με τα μεγαλύτερα έσοδα για το 2017

Αποτέλεσμα εικόνας για diana the physics girl


Η Νταϊάνα Κάουερν, Youtuber που κερδίζει χρήματα, εξηγώντας τους νόμους της φυσικής

Οι YouTubers μπορεί να αποτελούν ένα από τα νεότερα επαγγέλματα, αλλά αν αναρωτιέστε για τα έσοδά τους ή αν μπορούν να βιοποριστούν από αυτό, τότε αρκεί να ρίξετε μια ματιά στην παρακάτω λίστα.

Το Forbes συνέταξε τη λίστα με τους 10 YouTubers με τα μεγαλύτερα έσοδα για το 2017 και όπως μπορείτε να δείτε, τα ποσά είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Φυσικά δεν κερδίζουν όλοι οι YouTubers τόσα χρήματα. Ούτε καν. Αλλά αν μη τι άλλο, μια τέτοια λίστα όμως, δείχνει τη δυναμική αυτού του επαγγέλματος. 

Daniel "DanTDM" Middleton - 16 εκατ. δολάρια

Evan Fong (Vanossgaming) - 15.5 εκατ. δολάρια

Dude Perfect - 14 εκατ. δολάρια

Mark Fischback (Markiplier) - 12.5 εκατ δολάρια

Logan Paul - 12.5 εκατ. δολάρια

Felix Kjellberg (PewDiePie) - 12 εκατ. δολάρια

Jake Paul - 11.5 εκατ. δολάρια

Smosh - 11 εκατ. δολάρια

Ryan ToysReview - 11 εκατ. δολάρια


Lilly Singh - 10.5 εκατ. δολάρια

Πως όμως βγάζει λεφτά ένας YouTuber?

Από τη στιγμή που κάποιος youtuber συνδέσει το κανάλι του με το σύστημα διαφημίσεων της Google (Google Adsense), ο youtuber παίρνει το 68% των εσόδων ανά view διαφήμισης. Το Youtube θεωρεί ότι έχει ένα view όταν ο θεατής δεν κάνει skip και αφήσει την διαφήμιση να παίζει για χρονικό διάστημα από 30 δευτερόλεπτα και επάνω. Για κάθε τέτοιο view χρεώνει τον διαφημιζόμενο 0.18 $ (δολάρια). Έχει υπολογιστεί ότι περίπου το 15% των θεατών αφήνει μία διαφήμιση να κρατήσει πάνω από 30 δευτερόλεπτα ώστε να μετρήσει ως view.

Άλλα έσοδα
Τα έσοδα από διαφημίσεις της Google είναι ένας τρόπος αλλά χρειάζονται πάρα πολλά views για να δημιουργηθεί ένα σεβαστό ποσό. Οι youtubers λοιπόν έχουν βρει διάφορους άλλους τρόπους δημιουργίας εσόδων.

Μπλουζάκια με στάμπες κλπ
Για αυτούς που έχουν πολλούς fans, υπάρχει η μέθοδος των προϊόντων με το όνομά τους ή το σήμα τους. Έτσι πουλάνε μέσω e-shops κλπ μπλουζάκια, κούπες και άλλα τέτοια προϊόντα που μπορούν να τυπώσουν επάνω τους.

Επίσης καλλιτέχνες, σκιτσογράφοι και άλλοι κερδίζοντας μεγάλο κοινό μπορούν και προωθούν τις δουλειές τους και πουλάνε τα δημιουργήματά τους μέσα από έτοιμα καταστήματα όπως www.etsy.com, www.storenvy.com. Μπορεί δηλαδή ένας youtuber να κάνει ένα εκπαιδευτικό video 30 λεπτών που τον δείχνει πως ζωγραφίζει έναν πίνακα και τελικά αυτόν τον πίνακα (τον original) τον πουλάει μέσα από online shop και με ένα σεβαστό ποσό.

Στοχευμένες Διαφημίσεις
Όταν ένα κανάλι έχει κάποιον θεματικό προσανατολισμό, πχ ο Jazza με το κανάλι του DrawWithJazza που είναι εξειδικευμένο για το digital painting και animation, μπορεί πολύ εύκολα να διαφημίσει κάποιο προϊόν (π.χ. Wacom tablet) όχι μέσω των διαφημίσεων της Google αλλά μέσα στο ίδιο το video. Δηλαδή κάποια εταιρία που ενδιαφέρεται να διαφημίσει ένα προϊόν που έχει σχέση με το θέμα του καναλιού, στέλνει το προϊόν της στον youtuber και αυτός κάνει κάποιο video που π.χ. ανοίγει το κουτί και λέει τις πρώτες εντυπώσεις ή αναλύει πως να το χρησιμοποιείς κλπ. Αυτό το είδος των διαφημίσεων είναι πολύ στοχευμένο δεδομένου ότι οι θεατές, σχεδόν όλοι ασχολούνται πχ με τη ζωγραφική. Έτσι όταν έχεις 100.000 views, ξέρεις ότι το έχουν δει περίπου 100.000 που έχουν σχέση με τον χώρο και είναι πιθανοί πελάτες. Αυτός ο τρόπος διαφήμισης είναι πολύ πιο στοχευμένος από τη διαφήμιση στην τηλεόραση όπου το μεγαλύτερο μέρος των θεατών μπορεί να μην ενδιαφέρεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι youtubers με μεγάλη θεαματικότητα (προφανώς στο εξωτερικό) παίρνουν τεράστια ποσά για τέτοιες διαφημίσεις. Μία τυπική χρέωση είναι του στυλ, κρατηθείτε: Θα φτιάξω ένα video που μέσα θα παρουσιάζω το προϊόν σου αλλά για κάθε 100.000 views θα παίρνω 10.000 δολάρια!

Διάφορες άλλες διαφημίσεις μέσα στο video

Οποιοσδήποτε άλλος διαφημιζόμενος μπορεί να πλησιάζει έναν youtuber (ή και το ανάποδο) και να διαφημιστεί μέσω των videos.

Σχόλια