Λιγότερα λεφτά θα παίρνουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ >> Τι θα γίνει με τις επισκέψεις..

Αποτέλεσμα εικόνας για γιατρος εοπυυ



Μειωμένες αποδοχές για τους ιδιώτες συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ προβλέπουν οι νέες συμβάσεις τις οποίες προτίθεται να υπογράψει ο Οργανισμός.

Με τις νέες συμβάσεις «εγκαταλείπεται» η αμοιβή για κάθε επίσκεψη που ισχύει σήμερα και καθιερώνεται η πάγια αντιμισθία, ανάλογα με το πόσες ώρες είναι διατεθειμένος να διαθέσει ο κάθε γιατρός για τις επισκέψεις ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ και η οποία δεν θα ξεπερνά τα 1.500 ευρώ μεικτά. Σημειώνεται ότι σήμερα οι γιατροί αμείβονται από τον ΕΟΠΥΥ με 10 ευρώ μεικτά την κάθε επίσκεψη ασφαλισμένου και με ανώτατο όριο τις 200 επισκέψεις τον μήνα. Ετσι, σήμερα όταν κάποιος γιατρός συμπληρώνει και τις 200 επισκέψεις λαμβάνει 2.000 ευρώ μεικτά.

Για την πρόταση του ΕΟΠΥΥ όσον αφορά τις νέες συμβάσεις με οικογενειακούς γιατρούς και γιατρούς ειδικοτήτων ενημέρωσε την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος του Οργανισμού Σωτήρης Μπερσίμης, το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Οπως ανακοίνωσε ο ΠΙΣ, για τους ειδικευμένους γιατρούς, η θέση του ΕΟΠΥΥ είναι να εφαρμοστεί ένα είδος προαγοράς επισκέψεων, αναλόγως του ωραρίου που θα διαθέτουν αυτοί για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, με μέγιστο αριθμό τις 80 επισκέψεις εβδομαδιαίως και μηνιαία αμοιβή περίπου 1.400 με 1.500 ευρώ μεικτά. Οπως εξήγησε στην «Κ» η πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΟΠΥΥ κ. Αννα Μαστοράκου, εάν ένας γιατρός διαθέσει τέσσερις ώρες καθημερινά, με δεδομένο ότι η κάθε επίσκεψη διαρκεί κατά μέσον όρο ένα τέταρτο, σημαίνει ότι μπορεί να εξετάσει 16 ασφαλισμένους την ημέρα, δηλαδή 80 την εβδομάδα. Ο ΕΟΠΥΥ έχει έτοιμη μελέτη με τις ανάγκες που έχει σε αριθμό επισκέψεων ανά ειδικότητα και ανά περιοχή, βάσει της οποίας θα «προαγοράζει» επισκέψεις από τους ιδιώτες με τη συνδρομή των ιατρικών συλλόγων κάθε περιοχής και αφού πρώτα αξιολογήσει και τις δυνατότητες κάλυψης αυτών των αναγκών από τον δημόσιο τομέα.


Σε ό,τι αφορά τους συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς (παθολόγους - γενικούς ιατρούς - παιδιάτρους), αυτοί θα έχουν συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης (2.250 ενήλικες ή 1.500 παιδιά), ελάχιστο ωράριο απασχόλησης ανά ημέρα και εβδομάδα και συμμετοχή σε δράσεις πρόληψης και προαγωγής της υγείας. Θα αμείβονται κατά κεφαλήν για το σύνολο του πληθυσμού ευθύνης τους (percapita) με περίπου 1.400-1.500 ευρώ μεικτά. Σήμερα ο ΕΟΠΥΥ έχει περίπου 5.500 συμβεβλημένους γιατρούς, ενώ με τη μείωση των αποζημιώσεων προτίθεται να ανεβάσει τον αριθμό των συμβεβλημένων σε περισσότερους από 7.500. Πρόθεση του ΕΟΠΥΥ είναι να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τις νέες συμβάσεις εντός του επόμενου μήνα.

Σχόλια