Στενοί δεσμοί ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Θράκης και τη Ρωσία >> Χρυσό μετάλλιο στον Πούτιν και Ίδρυμα «Ρωσικός κόσμος»

Αποτέλεσμα εικόνας για πουτιν



Το χρυσό μετάλλιο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης απονεμήθηκε στο Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, για τη σημαντική δράση που αναπτύσσει προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας και της ευημερίας, ανακοίνωσε η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα.

Ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Σταύρος Τουπουλίδης, δήλωσε κατά την διάρκεια της τελετής που έλαβε χώρα την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου στη ρωσική πρεσβεία ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας συμβάλλει απαρέγκλιτα στο να διατηρηθεί το Ορθόδοξο πνεύμα της ειρήνης και της φιλίας, όπως επίσης η πνευματικότητα και ο πολιτισμός του Ελληνισμού καθώς και στην ανάπτυξη των αμοιβαία επωφελών σχέσεων, μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. 


Ο Ρώσος πρεσβευτής Αντρεί Μάσλοφ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, επισημαίνοντας την μεγάλη συμβολή του του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην ανάπτυξη των ελληνο-ρωσικών σχέσεων στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών, στην προώθηση της ρωσικής γλώσσας και του πολιτισμού. Αυτό θα συμβάλλει, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στη λειτουργία του ρωσικού κέντρου στον χώρο του πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Ρωσικός κόσμος», τα εγκαίνια του οποίου έχουν προγραμματισθεί να γίνουν εντός του 2018.

Σχετική εικόνα

Βήματα εξωστρέφειας πραγματοποιεί το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Σημαντικά είναι τα «ανοίγματα» που επιχειρούνται προς τη Ρωσία. Πιο συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν 55 τετραγωνικά εντός του Πανεπιστημίου για τη στέγαση των δομών-υπηρεσιών του «Ρώσικου Κόσμου». Πρόκειται για έναν κρατικό φορέα της Ρωσίας ο οποίος έχει ως στόχο στην Ελλάδα (και σε άλλες 28 χώρες) την υποστήριξη της προβολής του Ρωσικού πολιτισμού και της Ρωσικής γλώσσας.

Σύμφωνα με τον Πρωτόκολλο συνεργασίας που έχει υπογράψει ο πρώην Πρύτανης κος Αθανάσιος Καραμπίνης με τον διευθυντή του Ρώσικου Κόσμου ( με την αμέριστη στήριξη του κ. Χαρατζίδη, επίκουρου καθηγητή στο Τμήμα με αγάπη στο Ρωσικό Πολιτισμό) προβλέπονται εξαιρετικά σημαντικές συνεργασίες, όπως: χρηματοδότηση ερευνών, συνεδρίων, συμποσίων, πρόσληψη δύο Ελλήνων οι οποίοι θα γνωρίζουν πολύ καλά τη Ρωσική Γλώσσα, δημιουργία Βιβλιοθήκης κ.α.

Αποτέλεσμα εικόνας για πολιτισμικησ τεχνολογιασ και επικοινωνιασ

90% των φοιτητών του Τμήματος επιλέγουν τα Ρωσικά 
«Τα τελευταία χρόνια παρατηρήσαμε μια συσσώρευση εγγραφών των φοιτητών προς την Ρωσική κατεύθυνση σε ποσοστό 90% και πάνω. Θεωρούν ότι η Ρωσική είναι η γλώσσα που τους εξασφαλίζει εργασία (λόγω του τουρισμού, του αγωγού κ.α.) Ίσως να ήταν και μια επιλογή του συρμού με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να αναστείλουν τη λειτουργία τους οι κατευθύνσεις της Ρουμανικής και της Βουλγαρικής.» δηλώνει η κα Μαρία Δημάση, πρόεδρος του Τμήματος, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και εξηγεί ότι για πρώτη φορά φέτος θα εφαρμοστεί ποσόστωση. «Οι φοιτητές που θα εγγραφούν στο Τμήμα μας φέτος θα δηλώσουν από την αρχή και τις τέσσερις γλώσσες ιεραρχώντας από το ένα μέχρι το τέσσερα αυτές που τους ενδιαφέρουν περισσότερο. Θα μπουν στις Κατευθύνσεις ανάλογα με το βαθμό πρόσβασης τους. Θα δώσουμε παράλληλα το δικαίωμα σ΄ αυτούς που θα βρεθούν σε Τμήματα Τουρκικών, Βουλγάρικων ή Ρουμάνικων, εφόσον το επιθυμούν, να παρακολουθήσουν την Ρώσικη γλώσσα και να πιστοποιήσουν την γλωσσομάθειά τους στον «Ρώσικο Κόσμο».» Οι απορροφήσεις των φοιτητών θα γίνουν κατά 45% στα Ρώσικα, 25% στα Τούρκικα, 15% στα Βουλγάρικα και στα Ρουμάνικα.»

Συνεργασία με τη Μαριούπολη
Πρωτόκολλο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης υπέγραψε το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Δυτικής Μακεδονίας . « Ο Πρύτανης είναι Ελληνικής Καταγωγής. Στην Μαριούπολη βρίσκεται ο πιο συμπαγής Ελληνικής καταγωγής πληθυσμός στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης» δηλώνει η κα Δημάση σημειώνοντας ότι θα λειτουργήσει Εργαστήριο Ελληνικής ως δεύτερη ξένης γλώσσας με την στήριξη της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Σεμινάρια ενίσχυσης των δασκάλων της Ελληνικής γλώσσας σε Οδησσό και Ρωσία
Ήδη εκείνη και η συνάδελφό της κ. Γρίβα από το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας βρέθηκαν στην Οδησσό σε σεμινάριο ενίσχυσης των δασκάλων της Ελληνικής γλώσσας. Θα ακολουθήσει κι άλλο στην Ρωσία, , όπου θα είναι και πάλι παρούσες. «Μέχρι τα Χριστούγεννα θα θέσουμε στη διάθεση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού ψηφιακό υλικό για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερη ξένη από το Α1 μέχρι Γ2 το οποίο γίνεται στα πλαίσια του μαθήματος ψηφιακός, γλωσσικός και πολιτισμικός γραμματισμός του διακρατικού μεταπτυχιακού που λειτουργεί στο Τμήμα.» αποκαλύπτει η κα Δημάση.

Εμφανής η απουσία Καραμπίνη

Η πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στο θέμα με τον πρώην Πρύτανη Αθανάσιο Καραμπίνη σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι:
«Πολλά πράγματα θα υλοποιούνταν με μεγαλύτερη ταχύτητα, αν ο κος Καραμπίνης δεν έκανε αναγκαστικές «διακοπές». Είχε πολύ πάθος και σε πολλά συμμετείχε και ο ίδιος προσωπικά. Ακόμη και τώρα η παρουσία του είναι πολύ έντονη και το ενδιαφέρον του μεγάλο. Κι εκείνοι που τον αντικαθιστούν συνεχίζουν να είναι μαζί μας.”

Διαμόρφωση κτιριακών εγκαταστάσεων 

Ένα μικρό Τμήμα, από την άποψη του δυναμικού, με 13 μέλη ΔΕΠ και 150 φοιτητές κάθε χρόνο υλοποιεί σημαντικά βήματα εξωστρέφειας. Παράλληλα, στο εσωτερικό προσπαθεί να επουλώσει τις «πληγές» των κτιριακών εγκαταστάσεων. Έτσι, σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες ανακαίνισης φτιάχτηκαν ήδη τουαλέτες (!), διαμορφώθηκαν πάγκοι για τους φοιτητές, τοποθετούνται φυτά εσωτερικού χώρου στο φουαγιέ με την κάλυψη των εξόδων να γίνεται από το 12,5% των εσόδων του Μεταπτυχιακού που υλοποιεί το Τμήμα. «Επιλέξαμε τα χρήματα, μέχρι και το τελευταίο λεπτό του ευρώ, να ανατίθενται για την αναδόμηση του Κτιρίου.» δηλώνει η κα Δημάση σημειώνοντας την αναγκαιότητα διαμόρφωσης του εξωτερικού χώρου, του κτιρίου και της αυλής. «Φοιτητές, εργαζόμενοι, διδάσκοντες στο Τμήμα δεν μπορούν να συνεχίσουν να ζουν σε τριτοκοσμικές συνθήκες.» καταλήγει με νόημα ζητώντας την στήριξη τόσο των Πρυτανικών Αρχών, όσο και του Δήμου Κομοτηνής.

Σχόλια