Ο κύριος που ζητιανεύει να περάσει έξω >> Γεμάτος επαίτες ο ηλεκτρικός, ανάγλυφη η κατάντια ενός λαού...

Αποτέλεσμα εικόνας για ζητιανος στον ηλεκτρικο


«Ο κύριος που ζητιανεύει να περάσει έξω», ακούγεται από τα μεγάφωνα. Η επίμονη φωνή οδηγού του συρμού του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου συνεχίζει: «Ο κύριος που ζητιανεύει να περάσει έξω». Οι επιβάτες παγώνουν. Δεν έχουν ακούσει τέτοια ανακοίνωση ποτέ ξανά στο παρελθόν. Ο επαίτης προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει, αλλά σταματά για λίγο να ζητεί τη βοήθεια των επιβατών. Παραμένει όμως εντός του συρμού. Το πρωτοφανές περιστατικό κατά το οποίο ο οδηγός του συρμού υπερέβη τις αρμοδιότητές του σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στις 22.25 στον σταθμό «Θησείο».

Ο εν λόγω επαίτης δεν ήταν ο μόνος που βρέθηκε σε συρμό ζητώντας ελεημοσύνη. Αρκεί μια μικρή διαδρομή με τον ηλεκτρικό προκειμένου να διαπιστώσει κανείς ότι, πλέον, είναι λίγα τα βαγόνια τα οποία κατά τις ώρες αιχμής δεν έχουν μέσα κάποιον αναξιοπαθούντα να εκλιπαρεί τους συνεπιβάτες να συνδράμουν. «Πριν από λίγες ημέρες επιβιβάστηκε στα Πετράλωνα ένας 65άρης, ο οποίος έμοιαζε με άστεγος. Κουβαλούσε όλα του τα πράγματα σε γιγάντιες σακούλες. Εγκαταστάθηκε σε ένα κάθισμα δίπλα σε μια κυρία, επίσης μεγάλης ηλικίας και φώναζε «πεινάω, πεινάω». Οπως μετακινήθηκε, πάτησε τη διπλανή του, η οποία του ζήτησε ευγενικά να είναι λίγο πιο προσεκτικός. Και τότε έγινε η έκρηξη. Ο, κατά τα φαινόμενα, άστεγος άρχισε να τη βρίζει χυδαία, χωρίς σταματημό. Εκείνη αφού ξεπέρασε το αρχικό σοκ, γύρισε από την άλλη το κεφάλι της περιμένοντας ο υβριστής της να ξεθυμάνει. Οι συνεπιβάτες απλώς κοιτούσαν, κανείς δεν επενέβη», εξιστορεί η 42χρονη Κατερίνα και συμπληρώνει ότι «το πιο τρομακτικό από όλα είναι πως μας έχει κυριεύσει μια απάθεια. Εχουμε συνηθίσει να βλέπουμε επαίτες και τους αγνοούμε ή τους δίνουμε κάποιο ψίχουλο. Οταν όμως η κατάσταση εκτροχιάζεται, επικρατεί ο φόβος για πιθανή βίαιη συμπεριφορά ή κάποια απρόβλεπτη αντίδραση», εξηγεί η Κατερίνα, που υποστηρίζει ότι τον τελευταίο καιρό το φαινόμενο είναι ακόμη πιο έντονο.
Σχετική εικόνα

«Είναι γεγονός ότι κατά την περίοδο των εορτών οι επαίτες πολλαπλασιάζονται», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, Λευτέρης Ρενιέρης. «Οσο πλησιάζουν οι γιορτές, αυξάνεται η κίνηση, ο κόσμος κυκλοφορεί περισσότερο και όπως συμβαίνει και κατά τη θερινή τουριστική περίοδο, η επαιτεία και οι μικροκλοπές πυκνώνουν», συμπληρώνει εξηγώντας ότι όσο υπάρχει συνωστισμός ευνοούνται τέτοια φαινόμενα.

Οι ΣΤΑΣΥ από την πλευρά τους έχουν αναθέσει στους υπαλλήλους ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας (security) τον έλεγχο τέτοιων καταστάσεων, ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Ρενιέρης, «είναι και τα δικά τους περιθώρια παρέμβασης περιορισμένα». Οσον αφορά στην πρωτοβουλία του οδηγού να χρησιμοποιήσει τα μεγάφωνα για να απομακρύνει τον επαίτη, πρόκειται για μη δόκιμη συμπεριφορά. Δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες των οδηγών, ενώ δεν προβλέπεται στον κανονισμό η χρήση των μεγαφώνων για αναγγελίες άσχετες με το συγκοινωνιακό έργο.

Σχετική εικόνα


Το κλείσιμο των πυλών του ηλεκτρονικού εισιτηρίου μπορεί να αποτρέψει τέτοια φαινόμενα. «Εκτός εάν διαπιστώσουν ότι τους συμφέρει να πάρουν μηνιαία κάρτα προκειμένου να μπαίνουν στους συρμούς και να συνεχίσουν την πρακτική της επαιτείας», συμπληρώνει η Κατερίνα.
πηγή

Σχόλια