Κάνε μια καλή πράξη με τα ρούχα που δεν φοράς >> Ένα καινοτόμο πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης ρούχων

Αποτέλεσμα εικόνας για ντουλαπεσ των διασημωνΦιλοδοξεί να ανοίξει μια νέα σελίδα στη δωρεά και επαναχρησιμοποίηση των ρούχων μέσα από την ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίησή τους προς όφελος των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Ο λόγος για το πρόγραμμα «Fabric Republic», που λειτουργεί τους τελευταίους τρεις μήνες στην Αθήνα.

Μέσα από την ανάπτυξη συνεργειών με κοινωφελείς οργανισμούς και φορείς το πρόγραμμα «Fabric Republic» στοχεύει στην ορθολογική διαχείριση και αποτελεσματική αξιοποίηση των ρούχων που διατίθενται από τους πολίτες για τους ευάλωτους συμπολίτες τους.

Τα ρούχα που δωρίζονται, συγκεντρώνονται στις εγκαταστάσεις της «Fabric Republic», όπου ξεχωρίζονται, κατηγοριοποιούνται, καθαρίζονται και αποθηκεύονται. Μέσα από την ανάπτυξη ενός δικτύου συνεργασίας με άλλες οργανώσεις, ο ρουχισμός προσφέρεται στη συνέχεια σε όσους έχουν ανάγκη. Επίσης, στέλνονται για ανακύκλωση όσα είδη ένδυσης είναι τόσο φθαρμένα που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός της κυκλικής διαχείρισης του προσφερόμενου ρουχισμού, αλλά και η συλλογική ανάπτυξη κοινωνικής και οικολογικής συνείδησης.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συντονίστρια του προγράμματος, Μπέττυ Αγγελοπούλου, «η ιδέα είχε να κάνει με το γεγονός ότι πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης του πλεονάζοντος ρουχισμού που υπάρχει στο εξωτερικό αλλά όχι στην Ελλάδα». Όπως περιγράφει, «στην Ελλάδα μέχρι τώρα οι συνθήκες παράδοσης των ρούχων συχνά δεν είναι επαρκείς, τα ενδύματα φθείρονται στις αποθήκες και η διαχείριση των ρούχων από τις οργανώσεις συχνά δεν επαρκεί».


Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Ίασις», που προσφέρει θεραπευτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε άτομα που το έχουν ανάγκη. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργούν οικοτροφείο, ξενώνες προσωρινής φιλοξενίας και κέντρο ημέρας για άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα που βρίσκονται στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης.

Σχόλια