Μπορεί ένας ζαχαροπλάστης να αρνηθεί γαμήλια τούρτα σε γκέι ζευγάρι; >> Το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ θα αποφασίσει

Γιατί το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα αποφασίσει για την γαμήλια τούρτα ομοφυλόφιλου ζευγαριού



Στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ συζητείται σήμερα η υπόθεση ενός ζευγαριού ομοφυλοφίλων που ήθελε να παραγγείλει τούρτα για τον γάμο του και απορρίφθηκε από ζαχαροπλάστη του Κολοράντο.

Το 2012, ο Τζακ Φίλιπς αρνήθηκε να φτιάξει τη γαμήλια τούρτα των Ντέιβιντ Μιούλινς και Τσάρλι Κρεγκ, λέγοντας πως ήταν αντίθετο στη χριστιανική πίστη του.

Το επιχείρημά του ήταν πως αποτελούσε πάγια τακτική του καταστήματός του να μην παρασκευάζει τούρτες για γάμους ομοφύλων και τους αντιπρότεινε άλλα προϊόντα, τούρτες γενεθλίων και μπισκότα.

Το ζευγάρι προσέφυγε στη δικαιοσύνη.

Ακολούθησε δικαστική κόντρα, με το δικαστήριο του Κολοράντο να αποφαίνεται πως οι ενέργειες του ζαχαροπλάστη αποτελούσαν διάκριση σε βάρος του ζευγαριού.

Ο ίδιος ο Φίλιπς υποστηρίζει πως η απόφαση αυτή παραβιάζει το δικαίωμά του στη θρησκευτική ελευθερία και την ελευθερία του λόγου.

Το 2015, το εφετείο του Κολοράντο στήριξε την πρωτόδικη απόφαση και στη συνέχεια το ανώτερο δικαστήριο της πολιτείας αρνήθηκε αναθεώρηση της υπόθεσης.

Οι δικηγόροι του Φίλιπς υποστηρίζουν πως δεν παραβιάστηκε κανένας νόμος που απαγορεύει τις διακρίσεις καθώς δεν έδιωξε τους πελάτες από το κατάστημά του ούτε αρνήθηκε να τους εξυπηρετήσει.


Όπως σημειώνει το BBC, αν η απόφαση είναι θετική για τον Φίλιπς, είναι πιθανό να ανοίξει τον δρόμο και για άλλες επιχειρήσεις που θα αρνούνται να εξυπηρετούν ομόφυλα ζευγάρια με το επιχείρημα πως είναι κάτι αντίθετο στη θρησκευτική πίστη τους.

Σχόλια