Η ζωή στην πιο κρύα πόλη του κόσμου

k4




Οι άνθρωποι είμαστε ανθεκτικά όντα και ξέρουμε να εργαζόμαστε σκληρά εάν χρειαστεί.

Και δεν υπάρχει ίσως άλλο μέρος στον κόσμο όπου αυτό να είναι πιο εμφανές από το μικροσκοπικό χωριό Oymyakon, στη Ρωσία το οποίο θεωρείται από πολλούς το πιο κρύο μέρος του κόσμου όπου μένουν μόνιμα άνθρωποι.

Οι θερμοκρασίες εκεί κυμαίνονται περίπου στους -45,5° Κελσίου το χειμώνα και έχουν φτάσει μέχρι και τους -71,6° το 1924.

Ο φωτογράφος και περιηγητής Amos Chapple επισκέφθηκε πρόσφατα το χωριό καθώς και την κοντινότερη πόλη την Yakutsk. Ο Chapple έμεινε εκεί περίπου πέντε εβδομάδες καταγράφοντας τις σκληρές συνθήκες της καθημερινής ζωής των κατοίκων που επέλεξαν να μείνουν εκεί.

Η ιστορία αυτή γράφηκε αρχικά από τον Christian Storm.



Ο Amos Chapple ξεκίνησε το ταξίδι του από την πόλη Yakutsk, την πρωτεύουσα της περιοχής Sakha στη βορειοανατολική Ρωσία, η οποία θεωρείται η πιο κρύα πόλη του κόσμου.



Η πόλη έχει περίπου 300.000 κατοίκους και οι θερμοκρασίες το χειμώνα είναι περίπου στους -34,5.



Παρόλα αυτά, ο Chapple είπε στο Business Insider ότι οι κάτοικοι είναι καταπληκτικοί, «φιλικοί, αγαπούν τον τόπο τους και ντύνονται πάρα πολύ ωραία».



Πώς αντιμετωπίζουν οι ντόπιοι το κρύο; «Με Russki chai, δηλαδή ρωσικό τσάι, το οποίο για εκείνους σημαίνει βότκα,» είπε ο Chapple στο Weather Channel.

k5

Ο Chapple έμεινε σε ένα μικρό ξενώνα στην πόλη Yakutsk πριν γνωρίσει κάποιους ντόπιους που τον κάλεσαν σπίτι τους. «Προσπάθησα να τους μαγειρέψω για να τους ευχαριστήσω αλλά δεν είναι και εύκολο να φτιάξεις νάτσος στα βάθη της Σιβηρίας», είπε ο Chapple.

k6


Η πόλη είναι πλούσια χάρη στο εμπόριο διαμαντιών που ανθεί στην πόλη Yakutsk, είπε ο Chapple.

k7

«Οι επιπτώσεις του Ψυχρού Πολέμου ήταν πιο ήπιες στις περιοχές αυτές κι έτσι οι κάτοικοι της πόλης αυτής είναι πιο ανοικτοί από τους υπόλοιπους Ρώσους και δεν κουβαλούν την πληγωμένη περηφάνεια μιας αυτοκρατορίας που χάθηκε», μας λέει ο Chapple.

k8


Από την πόλη Yakutsk μπορείς να πας στο Oymyakon, το οποίο θεωρείται το πιο κρύο κατοικημένο χωριό του κόσμου. Χρειάζονται δύο μέρες για να φτάσει κανείς εκεί οδηγώντας σε ένα απομονωμένο και παγωμένο δρόμο. Ο Chapple βρήκε αρχικά κάποιον που τον πήρε μαζί του μέχρι τα μισά του δρόμου όπου και εγκλωβίστηκε για δύο μέρες.

k9

Επειδή τα αυτοκίνητα σε αυτές τις θερμοκρασίες δεν πρέπει να σβήνουν ποτέ, τα βενζινάδικα παραμένουν ανοικτά 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. «Οι εργαζόμενοι σε αυτά τα απομονωμένα βενζινάδικα εργάζονται επί δύο εβδομάδες και μετά έχουν ρεπό για άλλες δύο», είπε ο Chapple.

k10


Ο Chapple αποκλείστηκε επί δύο μέρες σε ένα μικροσκοπικό και απομονωμένο ξενώνα γνωστό και ως «Cafe Cuba,» ο οποίος βρισκόταν στα μέσα του δρόμου. Έτρωγε σούπα από τάρανδο και ζεστό τσάι ενώ περίμενε το επόμενο αυτοκίνητο που θα τον μετέφερε στον προορισμό του.

k11


k4



k3



k2





Σχόλια