Επίδομα θέρμανσης >> Τι θα ανακοινωθεί σήμερα

Αποτέλεσμα εικόνας για επιδομα θερμανσης


Σήμερα αναμένεται να υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση που θα καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξει η σχετική εφαρμογή στο δικτυακό τόπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την υποβολή των αιτήσεων. Σε κάθε περίπτωση το επίδομα θα λάβουν, έστω και μειωμένο, όλοι όσοι το έλαβαν πέρυσι, δηλαδή περίπου 550.000 νοικοκυριά.

Ο "γόρδιος δεσμός" που πρέπει να λυθεί είναι να μειωθεί κατά 58 εκατ. ευρώ το συνολικό κονδύλι, δηλαδή κατά 50%, αλλά να μην μειωθεί το επίδομα για τις πολύ κρύες περιοχές της χώρας, δηλαδή τους νομούς στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και τους νομούς με ορεινό ανάγλυφο.


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η προσπάθεια γίνεται προκειμένου να διατηρηθεί στα περυσινά επίπεδα δηλαδή στα 0,25 ευρώ ανά λίτρο η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης και να περιοριστεί κατά 50% στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του φετινού επιδόματος αναμένεται να είναι τα εξής:

- Το επίδομα θα λάβουν άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος (το 2016) είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και την 1η-1-2017 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ, έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι το 2016 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η-1-2017 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο  και μονογονεϊκές οικογένειες που είχαν το 2016 ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η-1-2017 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

- Το ποσό του επιδόματος θα ανέρχεται σε 0,125 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης. Είναι πιθανό στους νομούς της πρώτης ζώνης από τις τέσσερις που θα χωριστεί η χώρα να διατηρηθεί στα 0,25 ευρώ ανά λίτρο.. Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος για κάθε δικαιούχο θα διαμορφώνεται ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία διαμονής του.

Συγκεκριμένα:

* Στην Α’ ζώνη, στην οποία περιλαμβάνονται οι νομοί Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας, το επίδομα χορηγείται για ποσότητα 25 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Συνεπώς, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές των νομών της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 3,125 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (25 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

* Στην Β’ ζώνη, η οποία περιλαμβάνει τους νομούς Αρκαδίας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής, επιδοτούνται 15 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Συνεπώς, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές των νομών της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 1,875 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (15 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

* Στην Γ’ ζώνη, στην οποία εντάσσονται οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου, επιδοτούνται μέχρι 8 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Ως εκ τούτου, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 1 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (8 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

* Στην Δ’ ζώνη, στην οποία εντάσσονται οι νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων, τα Κύθηρα και τα νησιά του Σαρωνικού, επιδοτούνται μέχρι 5 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Άρα, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 0,625 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (5 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

Το επίδομα θα χορηγείται για επιφάνεια κύριας κατοικίας έως 80 τ.μ. για τον άγαμο και έως 100 τ.μ. για τον έγγαμο δικαιούχο ή τον δικαιούχο που είναι μέρος συμφώνου συμβίωσης, ανεξαρτήτως αριθμού εξαρτώμενων τέκνων. Δηλαδή θα ισχύει όριο 100 τ.μ. και για τον έγγαμο που δεν έχει παιδιά και για τον έγγαμος με 1 ή περισσότερα παιδιά.

Έτσι, το συνολικό ποσό του επιδόματος θα είναι:

- Τα 250 ευρώ για τον άγαμο και τα 312,50 ευρώ για τον έγγαμο ή τον συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης στην Α’ ζώνη

- Τα 150 ευρώ για τον άγαμο και τα 187,50 ευρώ για τον έγγαμο ή τον συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης στην Β’ ζώνη

- Τα 80 ευρώ για τον άγαμο και τα 100 ευρώ για τον έγγαμο ή τον συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης στην Γ’ ζώνη


- Τα 50 ευρώ για τον άγαμο και τα 62,50 ευρώ για τον έγγαμο ή τον συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης στην Δ’ ζώνη.

Σχόλια