Κατηγορίες, που επισύρουν ακόμη και την ποινή των ισοβίων >> Και ανώτερα στελέχη του ΟΣΕ λαδώνονταν από τους ρομά

Αποτέλεσμα εικόνας για σκανδαλο οσε




Σε Βουλγαρία, Κύπρο το «μαύρο» χρήμα από την κλοπή των υλικών - «Πέντε γεμιστήρες με λουκάνικο», «μοιράδιο», «σαλάμι», «φυστίκια», «πιράνχας»: Οι κωδικές ονομασίες που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της σπείρας

«Έστηναν» διαγωνισμούς, όπως μεταδίδει το protorhema.gr,  που προκηρύσσονταν από δημόσιους οργανισμούς – τη ΔΕΗ, τον ΑΔΜΗΕ, τη ΓΑΙΑ ΟΣΕ, κ.ά- για εκποίηση υλικών και αναδεικνύονταν πλειοδότες. Με τη χρήση βίας και απειλών ...τραμπούκιζαν κυριολεκτικά μέλη επιτροπών για να βεβαιώσουν ότι το βάρος των υλικών που παραλάμβαναν είναι μικρότερο από ότι στην πραγματικότητα. Επί διετία έκλεβαν μεγάλες ποσότητες εκποιήσιμου τροχαίου υλικού από σιδηροδρομικούς σταθμούς σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.  Και όλα αυτά με τη συνδρομή στελεχών του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να περιφρουρούν την περιουσία του οργανισμού. 


Η δράση της «εγκληματικής οργάνωσης» που δρούσε στους κόλπους του (ΟΣΕ), τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2015 και εξαρθρώθηκε πριν από λίγες ώρες από την οικονομική αστυνομία, προκαλεί σοκ. Τα μέλη της με μεθόδους που θυμίζουν ακόμη και μαφία κατάφερναν να αποκομίσουν τεράστια οικονομικά οφέλη σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, το οποίο ζημίωσαν με εκατομμύρια ευρώ. 



Η οικονομική αστυνομία που ξετύλιξε το κουβάρι αυτής της δυσώδους υπόθεσης, προχώρησε σε συλλήψεις ακόμη και ανώτερων στελεχών του ΟΣΕ. Συνολικά για την υπόθεση κατηγορούνται 29 πρόσωπα, εκ των οποίων 10 είναι υπάλληλοι του ΟΣΕ. Όλοι οδηγήθηκαν την Παρασκευή στην εισαγγελία και σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη, κατά περίπτωση για τα εξής αδικήματα: Συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα, διακεκριμένες κλοπές κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα, ψευδείς βεβαιώσεις κατ' εξακολούθηση με συνολικό σκοπούμενο όφελος και ζημία άνω των 120.000 ευρώ σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος), δωροδοκία και δωροληψία υπαλλήλου κατ' εξακολούθηση, παρακώλυση συγκοινωνιών κατ' εξακολούθηση. 

Πρόκειται για βαριές, κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες, που επισύρουν ακόμη και την ποινή των ισοβίων για μερίδα των κατηγορουμένων, δεδομένου ότι κάποια από τα αδικήματα που τους έχουν καταλογιστεί είναι σε συνδυασμό με τις διατάξεις του νόμου 1068 περί καταχραστών του δημοσίου. Οι απολογίες των κατηγορουμένων στον ανακριτή αναμένεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα και να συνεχιστούν την Τρίτη, οπότε και εκτός απροόπτου αναμένεται να ολοκληρωθούν. Αμέσως μετά το πέρας των απολογιών ανακριτής και εισαγγελέας θα αποφασίσουν για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων, αν δηλαδή θα προφυλακιστούν ή θα αφεθούν ελεύθεροι.

Όπως προκύπτει από το διαβιβαστικό έγγραφο των αστυνομικών αρχών προς την εισαγγελία, το οποίο παρουσιάζει το protothema.gr, από την παράνομη δράση των μελών της οργάνωσης το ελληνικό δημόσιο υπέστη ζημία που υπερβαίνει το ποσό των 1.006.499, 59 ευρώ, ενώ οι ποσότητες των υλικών που εκλάπησαν και οι οποίες αποτελούσαν περιουσία του ελληνικού δημοσίου ξεπερνούν τα 3.500.00 κιλά. 



Η «εγκληματική οργάνωση» όπως χαρακτηρίζονται στο διαβιβαστικό έγγραφο της αστυνομίας αρχίζει τη δράση της τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2015 με τους κατηγορουμένους να κλέβουν υλικό και άλλα μέταλλα από τον ΟΣΕ για να τα πουλήσουν στη συνέχεια σε χαλυβουργικές εταιρείες. Η έκνομη αυτή δραστηριότητα τους απέφερε τεράστια οικονομικά οφέλη με μεγάλα ποσά από τα παράνομα έσοδα να κατατίθεται σε τράπεζες της Βουλγαρίας και της Κύπρου: «Μέρος των παράνομων εσόδων κατέληγαν σε λογαριασμούς που τηρούνταν σε τραπεζικά ιδρύματα της Βουλγαρίας και της Κύπρου, ενδεχομένως και και σε άλλες χώρες, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η κεφαλαιακή ρευστότητα της οργάνωσης και εν προκειμένω να αποκρύπτεται η προέλευση, η φύση και η εν γένει ανίχνευση της ροής αυτών και παράλληλα επιτυγχάνονταν η νομιμοποίησή τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο διαβιβαστικό έγγραφο.

Οι στημένοι διαγωνισμοί και οι συγκεντρώσεις στην Καρόλου

Τα «ηνία» της οργάνωσης κρατούσαν τρεις κατηγορούμενοι που δραστηριοποιούνταν επιχειρηματικά στο χώρο της εμπορίας παλαιών σιδήρων και μετάλλων (scrap), διατηρώντας μάλιστα δικές τους επιχειρήσεις. Μέσω αυτών και με παράνομες διαδικασίες κατάφερναν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς που προκηρύσσονταν από ΟΣΕ Α.Ε, ΕΕΣΣΤΥ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΑΣ, ΑΒΕΕ, ΕΑΒ, ΓΑΙΑ ΟΣΕ Α.Ε. για εκποίηση παλαιού και άχρηστου σιδηροδρομικού υλικού, καθώς και καλωδίων, παλαιοσιδηρικών, μπαταριών, ρεταλιών σιδήρου κ.α. 

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό έγγραφο, τα αρχηγικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στην πλειονότητα  των περιπτώσεων κατάφερναν με ιδιαίτερα τεχνάσματα να αναδεικνύονταν πλειοδότες δωροδοκώντας ή και ακόμη ασκώντας βία.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δικογραφία: «Από το 2015 μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις που διαχειρίζονταν τα αρχηγικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης συνυπέγραψαν επτά συμβάσεις στις οποίες ανακηρύχθηκαν πλειοδότες. Οι κατηγορούμενοι καθώς και άλλοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χονδρικό εμπόριο παλαιών σιδήρων και μετάλλων (scrap), συγκεντρώνονταν σε συγκεκριμένα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονταν στην Αθήνα πλησίον των γραφείων που εδρεύουν τα παραπάνω νομικά πρόσωπα, όπου καθόριζαν τις σχετικές λεπτομέρειες, ώστε στη συνέχεια κατά περίπτωση, μεθοδευμένα εξασφάλιζαν ότι θα κηρύσσονταν πλειοδότες στους αντίστοιχους διαγωνισμούς, κατά τρόπο ώστε να προκαλείται παρακώλυση του διαγωνισμού. Τα φερόμενα μέλη της οργάνωσης προσέφεραν – υπόσχονταν στους λοιπούς συμμετέχοντες χρηματικό αντάλλαγμα το οποίο οι τελευταίοι αποδέχονταν, προκειμένου πιθανώς να μην καταθέσουν προσφορές ή να τις αποσύρουν, πετυχαίνοντας τη μη ουσιαστική συμμετοχής τους τη διαγωνιστική διαδικασία που πραγματοποιούνταν στα γραφεία των παραπάνω νομικών προσώπων». 

Οι συγκεντρώσεις των μελών της οργάνωσης συνήθως πραγματοποιούνταν επί της οδού Καρόλου στην Αθήνα, σε χώρο πλησίον των γραφείων του ΟΣΕ λίγο πριν ξεκινήσει ο διαγωνισμός. Μοναδικός σκοπός των κατηγορουμένων ήταν να εξασφαλίσουν ότι θα κερδίσουν το διαγωνισμό: «Στη συνάντηση αυτή τα μέλη της ομάδας είτε χρημάτιζαν άλλους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό προκειμένου να αποσύρουν την προσφορά τους, είτε τους απειλούσαν ή ασκούσαν βία σε βάρος τους και με τον εκφοβισμό πετύχαιναν τη μη συμμετοχή αυτών στη διαδικασία του διαγωνισμού...Σε περίπτωση που κατά την ανοικτή διαδικασία των διαγωνισμών (με το άνοιγμα των προσφορών) εμφανίζονταν έτεροι επιχειρηματίες που επιθυμούσαν να αναδειχθούν πλειοδότες, τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης φέρονται, σύμφωνα με τις καταγγελίες και τα στοιχεία της δικογραφίας) ότι προσέφεραν την υψηλότερη τιμή αγοράς ανά τόνο ανακυκλώσιμου υλικού, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις υπερέβαινε τη μέση εμπορική τιμή μεταπώλησης, αποκλείοντας τους τελευταίους από τη διαδικασία διεκδίκησης...». 



Οι απειλές και τα εικονικά ζυγολόγια

Όταν δε κατάφερναν να αναδειχτούν πλειοδότες, οι κατηγορούμενοι δωροδοκούσαν ή απειλούσαν τα μέλη της εκάστοτε επιτροπής του ΟΣΕ που ορίζονταν για την παράδοση των ανακυκλώσιμων μετάλλων, προκειμένου οι τελευταίο να βεβαιώσουν στα σχετικά ζυγολόγιο ότι το βάρος των εκποιήσιμων υλικών είναι μικρότερο από αυτό που πραγματικά τους παρέδιδαν. «Οι κατηγορούμενοι φρόντιζαν οι ποσότητες ανακυκλώσιμου υλικού που κάθε φορά παραλάμβαναν να είναι μεγαλύτερες από αυτές που εν τέλει θα αναγράφονταν στα σχετικά «εικονικά» ζυγολόγια και στα πρωτόκολλα παράδοσης που συντάσσονταν από συγκεκριμένους υπαλλήλους των ζημιωθέντων νομικών προσώπων (μέλη και μη της οργάνωσης), ορισθέντων ως μέλη επιτροπών παράδοσης, οι οποίοι συνυπέγραφαν αυτά, καταβάλλοντας μετά την εκκαθάριση στην εκάστοτε εταιρεία μικρότερο ποσό (από αυτό που θα όφειλαν από μη μεθοδευμένες διαδικασίες) που αντιστοιχούσε σε ποσότητα υλικών μικρότερης αξίας από αυτή που παραλάμβαναν πραγματικά». 

Οι κλοπές, το ταμείο και οι κωδικοποιημένες συνομιλίες 

Τα μέλη της οργάνωσης όμως προέβαιναν σε κλοπή μεγάλων ποσοτήτων εκποιήσμιμου υλικού και εξέδιδαν εικονικά παραστατικά, προκειμένου να τα επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου κατά τη μεταφορά του υλικού. Επιπλέον, «υπό τις εντολές των αρχηγικών μελών της οργάνωσης, άλλα μέλη της αναλάμβαναν την τήρηση ταμείου, όπου, μεταξύ άλλων, καταχωρούνταν το σύνολο των εσόδων και των εξόδων της οργάνωσης, οι ποσότητες ανακυκλώσιμων μετάλλων, τα χρηματικά ποσά με τα οποία δωροδοκούσαν υπαλλήλους, τα ποσά ή τις ποσότητες μετάλλων που συμφωνούσαν να διαθέσουν σε επιχειρηματίες που κατέθεταν προσφορές στους διαγωνισμούς ώστε να αποσύρουν τις συμμετοχή τους από τους διαγωνισμούς, κ.ά». 

Οι αρχές κατάφεραν να εξαρθρώσουν τα μέλη της οργάνωσης προχωρώντας και σε  άρση του τηλεφωνικού τους απορρήτου. Από τις ηχογραφημένες συνομιλίες των κατηγορουμένων, προκύπτουν και οι «κωδικοί» που χρησιμοποιούσαν προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτοί όταν αναφέρονταν στην παράνομη δράση τους. 

Στο διαβιβαστικό έγγραφο της αστυνομίας αναφέρονται οι κωδικές ονομασίες που χρησιμοποιούσαν οι κατηγορούμενοι αλλά και η ...ερμηνεία τους: 

«Παιχνίδι»: Συμφωνία με υπάλληλο για φορτία υλικών άνευ ζύγισης ή για τη λήψη υλικών για τα οποία δεν έχει συναφθεί σύμβαση για την εκποίησή τους.
«Πέντε γεμιστήρες με λουκάνικο»: Χρηματικό ποσό 5.000 ευρώ 
«Μαύρο – άσπρο φορτίο»: Φορτίο χωρίς ζύγιση και παραστατικά 
«Σαλάμι» και «Φυστίκια»: Μετρητά 
«Χαρτζιλίκι», «Μεροκάματο» και «Δωράκι»: Χρηματική αμοιβή για ενέργεια ή παράλειψη υπαλλήλου με σκοπό την εξυπηρέτηση συμφερόντων τρίτου. 
«Με άδεια χέρια θα πάμε»: Δωροδοκία
«Αέρα»: Υπόσχεση χρημάτων ή υλικών από την εκμετάλλευση εκποίησημων υλικών από μέρους του πλειοδότη προς τους άλλους διαγωνιζόμενους. 
«Μοιράδιo»: Χρηματικό ποσό που λαμβάνουν οι υπόλοιποι  συμμετέχοντες στο διαγωνισμό από αυτόν που τον κερδίζει προκειμένου να μην «χτυπηθούν» μαζί του. 
«Έξω»: Εξωτερικό, εκτός χώρας. 
«Πιράνχας»: Αναφορά σε υπάλληλο 
«Μηχανηματάκι»: Συσκευή για τεχνητή παρέμβαση στο μηχανισμό ζύγισης 

«Κινέζος» και «Μανάκι»: Για τη διάκριση των χρησιμοποιούμενων φορτηγών για τις μεταφορές εκποιούμενου υλικού. 



πηγή

Σχόλια