Σχέδιο «Πράσινη Νέμεσις» >> Προειδοποιητικό μήνυμα αγνώστων για δηλητηρίαση προϊόντων με υδροχλωρικό οξύ

Αποτέλεσμα εικόνας για Πράσινη Νέμεσις



Νέο περιστατικό σαμποτάζ σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης , το τρίτο στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών ανακοινώθηκε μέσω διαδικτύου. Σχετική ανακοίνωση αναρτήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου Athens Indymedia. Το κείμενο έχει τίτλο «Πράσινη Νέμεσις - Πράξη 3» και φέρει υπογραφή «μαυροπράσινοι εμπρηστές». Σ' αυτό, οι εμπνευστές του σαμποτάζ αναφέρουν ότι «στη διάρκεια των Χριστουγέννων εκατομμύρια ζωντανά πλάσματα σφάζονται ή στραγγίζονται» και παραθέτουν τις επωνυμίες των προϊόντων που υποτίθεται ότι έχουν μολύνει με υδροχλωρικό οξύ.

Προειδοποιούν μάλιστα ότι στο διάστημα από 20 έως 24 Δεκεμβρίου θα επανατοποθετήσουν τα μολυσμένα προϊόντα σε σούπερ μάρκετ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προκειμένου να υποχρεώσουν τις εταιρείες να τα αποσύρουν μαζικά από τα ράφια. Παρόμοιες «καμπάνιες» είχαν πραγματοποιηθεί παραμονές Χριστουγέννων του 2013 και του 2016, για τις οποίες είχε υπάρξει ανάληψη ευθύνης από την οργάνωση «Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία». Οι εταιρείες που είχαν αναφερθεί τότε στις αναρτήσεις της οργάνωσης, προχώρησαν σε ανάκληση των προϊόντων τους.

Ας θυμηθούμε τι είχε γίνει το 2013 παραμονές Χριστουγέννων και τότε...

Προκήρυξη με τίτλο «Πράσινη Νέμεσις» με την οποία προειδοποιούν για τοποθέτηση προϊόντων της Coca Cola και της Nestle «μολυσμένα» με υδροχλωρικό οξύ, απέστειλε η οργάνωση FAI/IRF - Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία/ Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο - Πυρήνας Nicola και Alfredo. Η ενέργειά τους αυτή, όπως λένε οι συντάκτες, αφιερώνεται σε όλους τους πυρήνες της FAI και της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς διεθνώς και έγινε στο πλαίσιο αλληλεγγύης σε δύο άτομα που είναι κρατούμενοι στην Ισπανία για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών.

Διαβάστε ολόκληρη την προκήρυξη

Όπως έγινε γνωστό, επίσης το πρωί της Τρίτης, έπειτα από χημικές αναλύσεις σε ειδικό πιστοποιημένο εργαστήριο, ανιχνεύτηκε ποσότητα υδροχλωρικού οξέος στο αναψυκτικό των 500 ml, σε πλαστική συσκευασία, που εστάλη το μεσημέρι της Δευτέρας στα γραφεία του zougla.gr σε λευκό φάκελο, ο οποίος περιείχε επίσης ένα usb stick (με προκήρυξη/video).

Στην 6σελιδη προκήρυξη αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «εμείς 4 ημέρες μετά από την αποστολή των φακέλων θα ξεκινήσουμε την επανατοποθέτηση. Η ενέργειά μας αυτή θα διαρκέσει 10 ημέρες ακριβώς. Η επιλογή της περιόδου των εορτών δεν είναι τυχαία. Αντίθετα είναι οι μέρες που τα κέρδη αυτών των πολυεθνικών πολλαπλασιάζονται. Οπότε για 10 ημέρες θα τοποθετήσουμε συνολικά 63 πλαστικά μπουκάλια Coca Cola light των 500ml και 42 πλαστικά μπουκάλια NESTEA των 500ml, όλων των γεύσεων. Η ενέργειά μας αυτή θα λάβει χώρα στις μητροπόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η επανατοποθέτηση θα γίνει σε όλων των ειδών τα καταστήματα που πουλάνε τα συγκεκριμένα προϊόντα. Όλα αυτά τα μπουκάλια που θα επανατοποθετηθούν περιέχουν περίπου 100ml διαλύματος υδροχλωρικού οξέος. Επιλέξαμε το υδροχλωρικό οξύ, γιατί σε αυτή την αναλογία διαπιστώσαμε, έπειτα απο πειραματισμούς ότι δεν επηρεάζει καθόλου το χρώμα της COCA COLA και του NESTEA, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα καθαριστικά όπως η χλωρίνη κτλ».

Αμέσως μετά επαναλαμβάνουν πως «στόχος μας είναι η πλήρης απόσυρση των συγκεκριμένων προϊόντων απο τις εταιρείες για το διάστημα που κρατάει η ενέργεια μας. Καλούμε κάθε άτομο να αποφύγει πλήρως αυτά τα προϊόντα, ώστε να μη προκύψει κίνδυνος για την υγεία του. Στόχος μας είναι το οικονομικό σαμποτάζ και όχι η δηλητηρίαση οποιουδήποτε ανυποψίαστου ατόμου».

Στην προκήρυξη σημειώνουν πως «αρχικά σκεφτήκαμε να προχωρήσουμε σε μία ενέργεια άμεσης δράσης εναντίον των εργοστασίων στην Ελλάδα όπου συσκευάζονται, φυλάσσονται και διακινούνται προϊόντα αυτών των πολυεθνικών. Όμως, η τοποθέτηση εμπρηστικών ή εκρηκτικών μηχανισμών δεν θα έφερνε το μέγεθος του αποτελέσματος που θα επιθυμούσαμε. Προβληματισμένοι από αυτό, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε μια πρακτική που δεν έχει ξαναεφαρμοστεί ποτέ στον ελλαδικό χώρο. Η δράση μας είναι πολύμορφη και οικειοποιούμαστε όλα τα μέσα και τις τεχνικές σαμποτάζ στο πλαίσιο του αγώνα μας για την ολική απελευθέρωση. Έτσι, σκεφτήκαμε να προχωρήσουμε σε ένα πρωτότυπο σαμποτάζ που θα είχε σα πρακτικό αποτέλεσμα ένα εκβιαστικό μποϊκοτάζ προϊόντων από όλους τους καταναλωτές».

Στη συνέχεια προειδοποιούν πως «θα μολύνουμε με υδροχλωρικό οξύ τα προϊόντα αυτών των εταιρειών και θα τα επανατοποθετήσουμε σαν καινούργια στα ράφια των σουπερ-μάρκετ» και συνεχίζουν «έτσι προειδοποιούμε τους καταναλωτές να αποφύγουν πλήρως αυτά τα προϊόντα».

Οι συντάκτες της προκήρυξης γράφουν μετά ότι: «Στόχος μας δεν είναι σε καμία περίπτωση να βλάψουμε κανένα τον οποίο θα καταναλώσει αυτά τα μαζικής παραγωγής προϊόντα, για αυτό αποστέλουμε αυτή τη προκήρυξη πριν προχωρήσουμε στην επανατοποθέτηση των προϊόντων στα ράφια».

Ακολούθως αναφέρουν ότι έστειλαν από ένα φάκελο στο zougla.gr και στην εφημερίδα Espresso και επισημαίνουν πως «επειδή δεν είναι στόχος μας να προκληθεί κακό σε οποιοδήποτε ανύποπτο άτομο που θα κατανάλωνε τα συγκεκριμένα προϊόντα φέρνουμε προ των ευθυνών τους αυτά τα δυο ΜΜΕ για την άμεση δημοσίευση του βίντεο και ολόκληρης, χωρίς καμία λογοκρισία, της ανάληψης ευθύνης. Σε αντίθετη περίπτωση θα αποτελούν τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς της δηλητηρίασης και του πιθανού θανάτου, οποιουδήποτε ανυποψίαστου ατόμου που θα πέσει θύμα των οικονομικών τους συμφωνιών για να ικανοποιήσουν τις πολυεθνικές - γίγαντες πελάτες τους (χορηγίες-διαφημίσεις)».

Τονίζουν επίσης πως «το βίντεο δείχνει επακριβώς τη διαδικασία που ακολουθήσαμε για να σαμποτάρουμε τα προϊόντα. Το μπουκάλι με το αναψυκτικό στέλνεται για την πιστότητα των λόγων μας. Είναι πανομοιότυπο με αυτά που θα τοποθετήσουμε στα ράφια των καταστημάτων και περιέχει ακριβώς την ίδια ποσότητα υδροχλωρικού οξέος που θα εισάγουμε και στα υπόλοιπα».

Το περιεχόμενο του φακέλου παραδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην ατνιτρομοκρατική υπηρεσία προκειμένου να εξεταστεί.

«Το Βήμα» επικοινώνησε με εκπροσώπους των δύο εταιριών οι οποίοι είπαν πως του θέματος έχει επιληφθεί η αντιτρομοκρατική και θα πράξουν σύμφωνα με τις οδηγίες που θα πάρουν.

Τι σημαίνει η κατάποση υδροχλωρικού οξέως

Η κατάποση υδροχλωρικού οξέως μπορεί να προκαλέσει σημαντικά εγκαύματα σε όλο γαστρεντερικό σύστημα (οισοφάγο, στομάχι και έντερο). Όπως λέει στο «Βήμα», ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγητής Χημείας κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης,  το εύρος των βλαβών εξαρτάται από την ποσότητα κατάποσης υδροχλωρικού οξέως. 

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι δύσκολο να καταπιεί ένας καταναλωτής μεγάλες ποσότητες. «Το υδροχλωρικό οξύ καίει τόσο πολύ ώστε δεν μπορεί κάποιος να συνεχίσει να πίνει μεγάλες ποσότητες», λέει ο κ. Αλμπάνης. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει ο καθηγητής, μετά από κατάποση υδροχλωρικού οξέως, θα πρέπει να γίνεται άμεση εισαγωγή σε νοσοκομείο, ώστε να διενεργηθεί το συντομότερο πλύση στομάχου και αραίωση με υγρά αλκαλικού περιεχομένου. Βεβαίως, απαιτείται χειρουργική επέμβαση στα σημεία που έχουν υποστεί βλάβες.   

Πάντως, ο κ. Αλμπάνης, συμβουλεύει τους καταναλωτές, πριν καταναλώσουν ένα μπουκάλι, να δοκιμάζουν πρώτα τη γεύση πίνοντας μια μικρή γουλιά. «Σε περίπτωση που η γεύση διαφοροποιείται ή κάτι τους προβληματίζει θα πρέπει να απευθύνονται στον ΕΦΕΤ ή στο Γενικό Χημείο του Κράτους», τονίζει ο καθηγητής. 

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Σε ανακοίνωση της η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι:« Η προανάκριση για την υπόθεση της χθεσινής αποστολής σε ενημερωτικό site και σε εφημερίδα, δύο USB sticks και δύο φιαλών με υγρό, ανατέθηκε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.), η οποία εξετάζει το περιεχόμενο των φορητών αποθηκευτικών μέσων (USB sticks).

Από την εξέταση που διενεργήθηκε στο περιεχόμενο των φιαλών, από τις αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες, προέκυψε ότι εμπεριέχουν αναψυκτικό με ποσότητα υδροχλωρικού οξέως.

Η Ελληνική Αστυνομία ενημέρωσε την εταιρεία να προβεί στις απαραίτητες προληπτικές ενέργειες όσον αφορά στις ατομικές συσκευασίες Coca-Cola Light των 500ml σε πλαστική φιάλη, καθώς και ατομικές συσκευασίες Nestea Λεμόνι, Nestea Ροδάκινο και Nestea Sugar Free με γεύση Λεμόνι, όλα σε πλαστικές φιάλες των 500ml.

Παράλληλα ενημερώθηκε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) για τις όποιες περαιτέρω ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του».

H ανακοίνωση της Coca-Cola

Η Coca-Cola σε συνέχεια ανακοίνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας αναφορικά με χθεσινή αποστολή σε ενημερωτικό site και σε εφημερίδα, στην οποία εκφραζόταν απειλή κατά  προϊόντων Coca-Cola light και Nestea, ενημερώνει τους καταναλωτές για τα ακόλουθα:

Η εταιρεία από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Με αίσθημα ευθύνης και με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών μας, προχωρούμε σε προληπτική απομάκρυνση όλων των μεμονωμένων πλαστικών συσκευασιών PET 500ml των Coca-Cola light και Nestea (όλων των γεύσεων).
Για περισσότερες πληροφορίες, οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με την εταιρεία στο τηλεφωνικό της κέντρο στο νούμερο 80011-2222, χωρίς χρέωση.

Η Coca-Cola, έχοντας ως πρώτιστο μέλημα την ασφάλεια των καταναλωτών, διαβεβαιώνει ότι σε συνεργασία με τις αρχές θα προχωρήσει σε όποια αναγκαία περαιτέρω ενέργεια, ενημερώνοντας άμεσα το καταναλωτικό κοινό με νεότερη ανακοίνωση, εφόσον απαιτηθεί.



Σχόλια