Τι στο καλό είναι αυτό το bitcoin; >> Αυτοί πάντως πίστεψαν στο bitcoin και τώρα δεν ξέρουν τι έχουν

Αποτέλεσμα εικόνας για δίδυμοι Βίνκλεβος



Οι δίδυμοι αδερφοί Βίνκλεβος χάραξαν ένα ανορθόδοξο μονοπάτι προς την επιτυχία. Πήγαν στο Χάρβαρντ, αγωνίστηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως μέλη της κωπηλατικής ομάδας των ΗΠΑ και διεξήγαγαν δικαστικό αγώνα κατά του Μαρκ Ζούκερμπεργκ για την ιδιοκτησία του Facebook.

Οι δίδυμοι, με σπουδές στο Χάρβαρντ, είχαν μηνύσει τον ιδρυτή του Facebook, υποστηρίζοντας ότι τους έκλεψε την ιδέα για τονι ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης. Αν και οι κινήσεις τους να αποκτήσουν τον έλεγχο της εταιρείας δεν πέτυχαν, προχώρησαν σε συμβιβασμό 65 εκατ. δολαρίων το 2008. 

Αποτέλεσμα εικόνας για δίδυμοι Βίνκλεβος


Εν συνεχεία, ο αριστερόχειρας Κάμερον και ο δεξιόχειρας Τάιλερ έβαλαν ένα επικίνδυνο στοίχημα: τοποθέτησαν το 2009 σε bitcoin τα 65 εκατ. δολάρια που πήραν από τη διευθέτηση της δικαστικής τους διαμάχης με τον Ζούκερμπεργκ. Ετσι, το 2013 ήσαν οι πρώτοι που έγιναν εκατομμυριούχοι από το bitcoin, όταν αυτό θεωρούνταν ένα νόμισμα για online συναλλαγές εμπόρων ναρκωτικών. Στον επιχειρηματικό κόσμο των ΗΠΑ δεν ήσαν λίγοι εκείνοι που θεώρησαν ότι οι δίδυμοι αδερφοί ήταν αφελείς και παρασύρθηκαν από τη νέα φούσκα.

Η πρόσφατη, όμως, εκτίναξη της αξίας του bitcoin όχι μόνον τους δικαιώνει, αλλά τους καθιστά βαθύπλουτους, καθώς την Τρίτη η αξία των επενδύσεών τους στο ψηφιακό νόμισμα έφτασε στο 1,3 δισ. δολ. Βέβαια, είναι άγνωστο για πόσον καιρό θα βγάζουν λεφτά από το ψηφιακό νόμισμα. Πολλοί από τους φανατικούς του bitcoin προεξοφλούν μεγάλη διόρθωση στην αξία του, που εκτινάχθηκε προσφάτως, φθάνοντας στις 18.500 δολάρια από τα μόλις 1.000 στα οποία βρισκόταν στις αρχές του έτους.

Αποτέλεσμα εικόνας για δίδυμοι Βίνκλεβος


Η αύξηση της περιουσίας των 36χρονων διδύμων μάς θυμίζει ότι τα μεγάλα κέρδη τα άντλησε ένας σχετικά μικρός αριθμός παλαιότερων κατόχων του ψηφιακού νομίσματος, που είχαν αρκετά χρήματα για να επενδύσουν σε αυτό. Ο μυστηριώδης δημιουργός του bitcoin, ο Σατόσι Νακαμότο, εκτιμάται ότι έχει στην κατοχή του bitcoin αξίας 19 δισ. δολ. Ορισμένοι από τους νεόπλουτους του bitcoin έχουν αρχίσει να ρευστοποιούν τις επενδύσεις τους και να αγοράζουν Lamborghini ή επαγγελματικές ομάδες χόκεϊ ή ακόμη και funds ομολόγων χαμηλού ρίσκου. Οι αδερφοί Βίνκλεβος, όμως, δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόθεση να αλλάξουν τις επενδύσεις τους. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως είναι ίσως μία από τις καλύτερες επενδύσεις στον κόσμο και το ίδιο θα ισχύει τις επόμενες δεκαετίες», σχολιάζει ο Τάιλερ και προσθέτει πως «ακόμη κι αν διαψευστούμε, μάλλον θα απογοητευθούμε παρά θα μετανιώσουμε».

Οι αδερφοί Βίνκλεβος έχουν, επίσης, συγκεντρώσει άλλα 350 εκατ. δολ. από άλλα ψηφιακά νομίσματα και κυρίως από το Ethereum, ενώ έχουν το πλειοψηφικό πακέτο του χρηματιστηρίου εικονικών νομισμάτων Gemini, που ίδρυσαν οι ίδιοι και με το οποίο η αξία των περιουσιακών τους στοιχείων υπερβαίνει πλέον τα 2 δισ. δολ. Δεν έχουν πουλήσει σχεδόν καμία από τις αρχικές επενδύσεις τους. Ζουν και οι δύο σε διαμερίσματα στο κέντρο του Μανχάταν, αλλά υποστηρίζουν πως ζουν λιτά. Ο Κάμερον οδηγεί ένα παλιό τζιπ, ενώ ο Τάιλερ δεν έχει καν αυτοκίνητο.

Αρχισαν να γίνονται πλούσιοι από το 2008 με την αποζημίωση που πήραν από τον Ζούκερμπεργκ. Οι δικηγόροι τούς συμβούλεψαν να πάρουν τα 45 εκατ. δολ. (όσα έμειναν μετά την αμοιβή τους) σε μετρητά, αλλά οι ίδιοι ήθελαν μετοχές του Facebook. Το 2012, οπότε το Facebook μπήκε στο χρηματιστήριο, οι μετοχές τους είχαν αξία περίπου 300 εκατ. δολ. Στα τέλη του 2012 άρχισαν να αγοράζουν bitcoin που τότε είχε αξία μικρότερη των 10 δολαρίων. Σε λίγους μήνες είχαν αγοράσει το 1% όσων bitcoins υπήρχαν τότε. Σκοπεύουν να πουλήσουν μόνον όταν η αξία όλων των bitcoins σε κυκλοφορία προσεγγίζει την αξία όλου του χρυσού που βρίσκεται στον κόσμο, κάπου 8 τρισ. δολ., καθώς πιστεύουν ότι το bitcoin θα αντικαταστήσει τον χρυσό ως σπάνιο εμπόρευμα.

Τι στο καλό όμως είναι αυτό το bitcoin ?


Το bitcoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα το οποίο δημιουργήθηκε το 2009 από άγνωστο πρόσωπο που χρησιμοποίησε το "παρατσούκλι" Satoshi Nakamoto. Χρησιμοποιείται σε συναλλαγές στις οποίες δεν υπάρχουν ενδιάμεσοι (καταργώντας την ανάγκη για τράπεζες), δεν υπάρχουν προμήθειες και οι συναλλασσόμενοι παραμένουν ανώνυμοι. Σήμερα, όλο και περισσότεροι έμποροι δέχονται το νόμισμα.
Που αποθηκεύω την περιουσία μου σε bitcoins;
Τα bitcoins αποθηκεύονται σε «ψηφιακά πορτοφόλια». Στην ουσία σε φακέλους, στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή ή σε μια ψηφιακή πλατφόρμα cloud (στο ίντερνετ). Πρόκειται για μια μορφή «τραπεζικού λογαριασμού» στον οποίο γίνονται καταθέσεις ή αναλήψεις χρημάτων, μόνο που αυτό γίνεται αποκλειστικά ψηφιακά.

Πως είναι ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι, είναι εντελώς δωρεάν;

Ναι είναι εντελώς δωρεάν και μπορείς να φτιάξεις όσα θέλεις.

Είναι μια διεύθυνση που έχει τη μορφή αλφαριθμητικού 34 χαρακτήρων που ξεκινάει με  αριθμό  π.χ. η  διεύθυνση μου είναι: 
1MhEDZb7eGdvkRs2mBQgs1RQkP98ALZ1Tp

Ο πιο σύντομος τρόπος βέβαια είναι απλά να σκανάρει την φωτογραφία (QR) και η διεύθυνση συμπληρώνεται μόνη της. 

Γιατί είναι τόσο famous ;


​Το bitcoin επιτρέπει τις ανώνυμες συναλλαγές, ενώ παράλληλα διευκολύνει τις διεθνείς αγοραπωλησίες. Προ ολίγων ημερών μάλιστα ψηφίστηκε νόμος για το αφορολόγητο μέσω bitcoin στην Ευρώπη. Επίσης, για τις μικρού μεγέθους επιχειρήσεις είναι πολύ ελκυστικό το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να πληρώνουν δικαιώματα χρήσης ή προμήθειες σε εταιρείες που εκδίδουν πιστωτικές κάρτες.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του Bitcoin;
Χρήση σαν μετρητά (συναλλαγές από άτομο σε άτομο).

Είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να κρατάτε τις οικονομίες σας, αφού η αξία των bitcoin που θα έχετε στην κατοχή σας θα αυξάνετε με τον χρόνο.
Ελευθερία πληρωμών. Είναι δυνατό να στείλετε και να λάβετε οποιοδήποτε χρηματικό ποσό, οπουδήποτε στον κόσμο, οποιαδήποτε στιγμή. Χωρίς αργίες. Χωρίς σύνορα. Χωρίς επιβαλλόμενα όρια. Το Bitcoin επιτρέπει στους χρήστες του να έχουν τον πλήρη έλεγχο των χρημάτων τους.
Σχεδόν μηδενικά τέλη ανά συναλλαγή. (μικρότερα από 5 λεπτά του ευρώ)
Μελλοντική αποδοχή. ( Η μια εταιρία μετά την άλλη τρέχει να ανακοινώσει την αποδοχή του ως μέσο πληρωμών).
Οι πληρωμές φαίνονται δημόσια και άμεσα κατά μήκος της γης πράγμα που επαληθεύει την μεταφορά (blockchain, έτσι φαίνονται μόνο οι διευθύνσεις πληρωμών, δηλαδή τα στοιχεία σας δεν γίνονται ποτέ γνωστά).
Μπορείτε να δημιουργήσετε (σχεδόν) όσα πορτοφόλια (διευθύνσεις) θέλετε εντελώς δωρεάν. Μπορείτε να έχετε ένα πορτοφόλι που σας στέλνουν όλοι οι πελάτες χρήματα ή ένα πορτοφόλι ανα πελάτη σας



Ποια είναι τα μειονεκτήματα του Bitcoin;


Βαθμός αποδοχής. 

Πολλοί άνθρωποι δεν είναι ακόμα ενήμεροι για το Bitcoin. Καθημερινά όλο και περισσότερες επιχειρήσεις δέχονται τα bitcoins (σας προτρέπουμε να γίνεται και εσείς μια αυτές). Σε αυτό το σημείο να προσθέσουμε πως στην Ελλάδα έχουν ήδη εγκατασταθεί 2 ATM για bitcoin και έχουν παραγγελθεί άλλα 300.


Αστάθεια ισοτιμίας. 

Το σύνολο των bitcoins σε κυκλοφορία και ο αριθμός των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν το Bitcoin είναι ακόμα πολύ μικρός σε σύγκριση με αυτό που θα μπορούσε να είναι. Συνεπώς, σχετικά μικρά γεγονότα, συναλλαγές  ή επιχειρηματικές δραστηριότητες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την τιμή. Θεωρητικά, η αστάθεια αυτή θα μειωθεί καθώς οι αγορές Bitcoin και η τεχνολογία ωριμάζουν.
Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει δει ο κόσμος ένα νεοσύστατο νόμισμα, οπότε είναι πραγματικά δύσκολο και συναρπαστικό να φανταστούμε το πώς θα εξελιχθεί.

Μπορούν να μου τα κλέψουν;

Εάν ακολουθήσετε τις αναλυτικές οδηγίες μας, οι πιθανότητες τείνουν στο αδύνατο. Μπορείτε να προσθέσετε δικλίδες ασφαλείας οι οποίες θα απαιτούνται πριν από την οποιαδήποτε κίνηση.
Η χρήση κωδικού
Η χρήση extra προσωπικού κωδικού PIN
Η χρήση κωδικού από sms
Η χρήση μοναδικού κωδικού 2FA (παρέχετε μόνο από το προσωπικό σας smartphone και αλλάζει κάθε 30 δευτερόλεπτα)
Επιβεβαίωση μέσω email
Χρονοκαθυστέρηση 48 ωρών 
Οffline backup
Όπως καταλαβαίνετε είναι 1000 φορές πιο ασφαλές από το να τα κρύβεται κάτω από το στρώμα, 421 φορές από το να τα χτίζεται στα ντουβάρια και 89 φορές  από μια ληστεία στην τράπεζα.

​Πως αποκτά κανείς bitcoins;​​

Από άμεση μεταφορά κάποιου ατόμου που ήδη έχει στη κατοχή του.
Από αγορά μέσω ανταλλακτηρίου (σαν να ανταλλάζατε ευρώ με δολάρια) ακόμα και με πιστωτική κάρτα. Coinbase
Από Mining (Η Πολυπλοκότητα του εγχειρήματος το καθιστά επιλογή για advanced χρήστες).
Δουλεύοντας online από τον υπολογιστή σας για εργοδότη που θα σας πλήρωνε σε bitcoin .

Πως γίνονται οι μεταφορές χρημάτων και τα εμβάσματα;

Η μεταφορές χρημάτων είναι πολύ απλές και μπορούν να γίνουν σε κάθε πλατφόρμα, από υπολογιστή ο πιο απλός τρόπος είναι μέσω σελίδων web, ενώ παράλληλα υπάρχουν δεκάδες εφαρμογές για smartphones και τablets.
Σύντομα θα ανεβάσουμε βίντεο με την διαδικασία μέσω ebanking.


Τι καθορίζει την τιμή του bitcoin;

Η τιμή ενός bitcoin καθορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση.  Το Bitcoin είναι μοναδικό με την έννοια ότι μόνο 21 εκατομμύρια bitcoins θα δημιουργηθούν συνολικά. Το bitcoin μπορεί να διαιρεθεί μέχρι 8 δεκαδικά ψηφία (0.000 000 01) και ενδεχομένως σε ακόμα μικρότερες μονάδες αν αυτό ποτέ απαιτηθεί στο μέλλον, καθώς ο μέσος όρος του μεγέθους μιας συναλλαγής θα μειώνεται. Για παράδειγμα εάν σήμερα πουλούσατε το σπίτι  σας  για 500 bitcoins ή αν το πουλούσατε σε 3 χρόνια 200 bitcoins η αξία του σπιτιού θα ήταν η ίδια, αλλά η αξία του bitcoin όχι. Αυτό στη λογική περίπτωση που η ζήτηση του αυξάνεται, δεδομένου ότι η παραγωγή του περιορίζεται. Τα τελευταία bitcoins θα δημιουργηθούν περίπου το 2024. Πόσο θα κοστίζει άραγε τότε; Πόσο σε 5 χρόνια μετά, εάν έχει εδραιωθεί σαν νόμισμα, όχι μόνο για online συναλλαγές αλλά και για τις καθημερνές μας; ​




Μια μικρή λίστα από "μεγάλους" που ήδη αποδέχονται πληρωμές μεσώ bitcoin:


Apple’s app store  (αγοράστε μουσική και application)
Microsoft (μέσω του bing ) 
Amazon ( online εταιρία που πουλάει σχεδόν τα πάντα)
Paypal (πλατφόρμα ασφαλής διεκπεραίωσης συναλλαγών)
Ebay (online site δημοπρασιών και όχι μόνο)
Dell (αμερικανική εταιρία υπολογιστών)
Tesla (αυτοκινητοβιομηχανία)
Victoria’s Secret    (η διασημότερη εταιρία εσωρούχων)
Worldpress (η μεγαλύτερη εταιρία για  δωρεάν blog)
Zynga  (για παιχνίδια ,πχ στο facebook)



Τα συμπέρασμα μας:
Είναι το μέλλον.
Το να αγοράσω bitcoin το 2015 και να το πουλήσω το 2021 είναι σαν να αγόραζες οικόπεδο στο κέντρο της Αθήνας το 1950 και να το πουλούσες σήμερα. Κρίνουμε πως η αγορά θα κινηθεί ανοδικά. Ακόμα και όλοι αυτοί που δεν πούλησαν τα bitcoins τους όταν η ισοτιμία του ξεπέρασε τα 1000 δολάρια θα βγουν κερδισμένοι. 

Σας προτείνουμε όμως να επενδύσετε ένα μέρος των bitcoin που θα αποκτήσετε, ώστε να επωφεληθείτε διπλά. Να τα αυξήσετε όσο θα τα έχετε στην κατοχή σας αλλά και να επωφεληθείτε από την τότε ισοτιμία. Αυτή είναι η προσωπική μας εκτίμηση, όλα αυτά πάντα προσεκτικά, υπεύθυνα και χωρίς υπερβολές.




Σχόλια

Ο χρήστης Blogger είπε…
Invest in Ethereum on eToro the World's Top Social Trading Network.

Join millions who have already discovered better methods for investing in Ethereum...

Learn from experienced eToro traders or copy their positions automatically!