4,6 Ρίχτερ στον Κορινθιακό >> Από την ημέρα των Χριστουγέννων κουνιέται η περιοχή

Αποτέλεσμα εικόνας για κορινθιακος σεισμοςΙσχυρός σεισμός στον Κορινθιακό, αναστάτωσε τα ξημερώματα τους κατοίκους της περιοχής, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός τόσο στην Πελοπόννησο, όσο και στην Αττική αλλά και την Στερεά Ελλάδα.

Ο σεισμός, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο της Αθήνας, σημειώθηκε στις 6:02 το πρωί, 86 χιλιόμετρα δυτικά - βορειοδυτικά της Αθήνας, είχε μέγεθος 4,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με το Γεωδυναμικό, ο σεισμός είχε επίκεντρο βόρεια από τις Αλκυονίδες, 33 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Κορίνθου, ήταν επιφανειακός και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 5 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Ευθύμιο Λέκκα, η δόνηση έγινε έντονα αισθητή από την Καλαμάτα έως και την Χαλκίδα, επειδή ακριβώς ήταν επιφανειακή, ενώ το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για ζημιές.
Μαρτυρίες κατοίκων

Ως δόνηση με μικρή διάρκεια αλλά μεγάλη ένταση περιγράφουν στην πλειοψηφία τους στα social media οι κάτοικοι της Κορινθίας και της Αττικής τον σεισμό που ταρακούνησε στις 6 το πρωί τον Κορινθιακό κόλπο.

"Βοή δυνατή και μετά από δύο δεύτερα κούνημα δυνατό για δύο δευτερόλεπτα" αναφέρει κάτοικος του Λουτρακίου που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

"Είμαστε στο Βραχάτι και μας ξύπνησε. Εκτός από δυνατό κούνημα είχε και θόρυβο", αναφέρει ένας άλλος κάτοικος της περιοχής.

«Η περιοχή έχει υψηλό σεισμικό δυναμικό και αυτό το ξέρουμε από την προϊστορία του», είπε, μεταξύ άλλων ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ.
«Το ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού μένει ανοιχτό. Δεν έχει κλείσει όπως το κάνουμε άλλες φορές», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, αναλύοντας τα έως τώρα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους από τη δόνηση των 4,6 Ρίχτερ που καταγράφηκε στις 06.02, με επίκεντρο την περιοχή του Κορινθιακού.


Ο διευθυντής Ερευνών σημείωσε ότι «Είδα όλα τα στοιχεία. Από την ημέρα των Χριστουγέννων έχει αρχίσει μία σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή με χαμηλότερα μεγέθη, 2-2,5 Ρίχτερ. Τα στοιχεία αυτά αν τα συνδυάσουμε με τον σημερινό σεισμό, λέμε ότι υπήρχε μία ενεργοποίηση εκεί. Άρα δεν εμφανίζεται να είναι μεμονωμένος. Από μελέτες που έχουμε κάνει εδώ και πολλά χρόνια γνωρίζουμε ότι στον Κορινθιακό το φαινόμενο των προσεισμών είναι εξαιρετικά συχνό. Αν τα βάλουμε όλα αυτά μαζί στο κάδρο θα καταλάβετε γιατί ο σεισμολόγος δεν μπορεί να σας απαντήσει κατηγορηματικά “ανησυχούμε ναι, δεν ανησυχούμε όχι”, με ένα μαύρο-άσπρο. Είναι φαινόμενο, όπως έχουμε πει και άλλες φορές, υψηλής αβεβαιότητας».
Σχόλια