Δεν ξέρεις τι να κάνεις τις λίγες κουτσοοικονομίες σου; >> Αυτά είναι τα πακέτα των τραπεζών για το 2018

Αποτέλεσμα εικόνας για τραπεζα προσωπικος συμβουλος



Χρονιά χαμηλών πτήσεων στα επιτόκια των παραδοσιακών τραπεζικών λογαριασμών θα είναι και το 2018.

Η υποχρέωση των τραπεζών να διατηρήσουν ή ακόμη και να μειώσουν ακόμη περισσότερο το κόστος δανεισμού τους από τους καταθέτες, θα κρατήσει για μία ακόμη χρονιά τις αποδόσεις των προϊόντων ανοιχτής ζήτησης και των προγραμμάτων προκαθορισμένης διάρκειας σε επίπεδα που μετά βίας θα ξεπερνούν το 0,50%.

Οι συστημικοί όμιλοι καλούνται να εφαρμόσουν με πιστή ευλάβεια τα πλάνα αναδιάρθρωσης για τα οποία έχουν συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), εν μέσω περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων. 

Με αυτό το δεδομένο, οι επιλογές των πελατών τους για εναλλακτικές μορφές επένδυσης, κυρίως στο εξωτερικό, είναι περιορισμένες. 

Κι αυτό διότι το παλαιό χρήμα, που εγκλωβίστηκε στο σύστημα το καλοκαίρι του 2015, δεν είναι δυνατό να μετακινηθεί εκτός Ελλάδος.
Στροφή σε νέα προγράμματα

Οι τράπεζες ωστόσο, με στόχο την ικανοποίηση της ζήτησης για μεγαλύτερες αποδόσεις, αναμένεται να εμπλουτίσουν το χαρτοφυλάκιο των αποταμιευτικών και επενδυτικών λύσεων, τις οποίες μπορεί να επιλέξει η συγκεκριμένη …αδικημένη από τα capital controls, κατηγορία πελατών.

Στο πλαίσιο αυτό θα λανσάρουν και θα προωθήσουν στην εγχώρια αγορά προγράμματα ελεγχόμενου ή και μηδενικού ρίσκου, τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν σημαντικά μεγαλύτερο ετήσιο κέρδος για τον καταθέτη / επενδυτή, το οποίο μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 2%. 

Πρόκειται για τις εξής κατηγορίες προϊόντων:

Αποταμιευτικά / συνταξιοδοτικά προγράμματα
Τα πακέτα αυτά προωθούνται από τις τράπεζες μέσω του δικτύου τους, σε συνεργασία με ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ τα επιτόκιά τους ξεπερνούν ακόμη και το 2%. 

Ο αποταμιευτής καταθέτει είτε εφάπαξ ή σε τακτική βάση, πχ. ανά μήνα ή τρίμηνο, ένα προκαθορισμένο ποσό.

Μετά από μία συμφωνημένη διάρκεια, που συνήθως κυμαίνεται στα 10 – 15 χρόνια, λαμβάνει εκτός από το κεφάλαιο, τους τόκους που κέρδισε σε αυτήν την περίοδο, βάση του επιτοκίου του προγράμματος, πλέον τυχόν επιπλέον κερδών που πέτυχε ο διαχειριστής των χρημάτων του. 

Ορισμένα προϊόντα, κυρίως τα συνταξιοδοτικά, δίνουν την εναλλακτική στον πελάτη να λαμβάνει τα κέρδη του σε μηνιαία βάση, εν είδει πρόσθετης σύνταξης.

Οι καταθέσεις του πελάτη τοποθετούνται κυρίως σε αμοιβαία κεφάλαια, αλλά και σε προϊόντα μηδενικού ρίσκου. 

Τα προγράμματα αυτής της κατηγορίας συμφέρουν όσους θέλουν να αποταμιεύουν σε μακροπρόθεσμη βάση και δεν έχουν άμεση ανάγκη χρησιμοποίησης των χρημάτων τους.

Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση σε αυτά μέσω των ελληνικών τραπεζών είναι ελεύθερη, βάση των capital controls και για το παλαιό χρήμα.

Προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου
Πρόκειται για εναλλακτική των προθεσμιακών καταθέσεων επιλογή, που μπορεί να εξασφαλίσει έως και πενταπλάσια επιτόκια, δηλαδή έως και το 2,50% - 3%. 

Τα προγράμματα αυτά λειτουργούν ως εξής: Το αρχικό κεφάλαιο του πελάτη είναι εξασφαλισμένο και η τελική του απόδοση εξαρτάται από την πορεία της συνδεδεμένης αξίας κατά της διάρκεια του προϊόντος.

Εάν το προκαθορισμένο στοίχημα βγει, πχ. αν ανέβει η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου κατά ένα ποσοστό, ο καταθέτης λαμβάνει ένα υψηλό επιτόκιο, που έχει συμφωνηθεί στην αρχή. 

Σε διαφορετική περίπτωση, παίρνει πίσω το αρχικό του κεφάλαιο.

Τα προϊόντα αυτά έχουν συνήθως χαμηλό ποσό εισόδου, το οποίο μπορεί να ξεκινά από τα 10.000 ευρώ. Συμφέρουν όσους δεν ικανοποιούνται από τις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων και διεκδικούν ένα υψηλότερο επιτόκιο, χωρίς ρίσκο για το αρχικό κεφάλαιο της επένδυσης.

Αμοιβαία κεφάλαια
Οι τράπεζες προσφέρουν μεγάλη γκάμα αμοιβαίων κεφαλαίου, χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου. 

Μέσω αυτών ο επενδυτής τοποθετείται με μεγαλύτερη ασφάλεια, λόγω της επαγγελματικής διαχείρισης που εξασφαλίζει, στις αγορές.

Όσο πιο μεγάλο το ρίσκο που παίρνει, τόσο υψηλότερη είναι και η δυνητική απόδοση που μπορεί να εξασφαλίσει. 

Το πλεονέκτημα των αμοιβαίων κεφαλαίων είναι η εύκολη και άμεση ρευστοποίησής τους, η οποία γίνεται σε μία μόλις ημέρα.

Εξάλλου, οι τράπεζες προσφέρουν και τυποποιημένα καλάθια αμοιβαίων κεφαλαίων, στα οποία ο καταθέτης μπορεί να τοποθετηθεί είτε με την καταβολή ενός εφάπαξ ποσού ή μέσω συστηματικής αποταμίευσης, γεγονός που επιτρέπει τη σταδιακή αύξηση της επένδυσής του. 


Το είδος των αμοιβαίων κεφαλαίων που επιλέγονται εξαρτάται από το προφίλ του επενδυτή, ενώ το ελάχιστο ποσό για την είσοδο σε αυτά είναι πολύ μικρό, ακόμη και κάτω των 1.000 ευρώ.

Σχόλια